Toto sú netradičné slúchadlá. Umiestňujú sa na lícne kosti, nie priamo do alebo na uši. Sú určené pre športovcov, ktorí hľadajú bezdrôtové slúchadlá.

Zároveň je ale žiaduce, aby nemali zapchaté uši. Toto je už druhá generácia slúchadiel Trekz Air a sú výrazne zmenšené a ľahšie ako predchádzajúci model Titanium. Na hlavu sa založia ako ostatné slúchadlá, ktoré majú spojovací most poza krk s tým rozdielom, že koncové body sa nedávajú do uší. Sú odolné voči dažďu a spoteniu a vydržia prehrávať hudbu do šiestich hodín. Slúžia zároveň aj na telefonovanie.

Zaujímavosťou je to, že keď si prstami zapcháte uši, vychutnáte si ničím nerušený zvuk. Aj preto výrobca do balenia pridáva odhlučňovacie štuple do uší. V časti, kde by boli za bežných okolností silikónové návleky sú dva pružné nadstavce z gumy.

Názov modelu / Technické parametreAfterShokz Trekz Air
TypBluetooth 4.2
Veľkosť meniča [mm]N/A
Odhlučnenie od okolianemá
Funkcia handsfreenie
Frekvenčný rozsah [Hz]20 ÷ 20 000
Typ konektoranemá
Výdrž batérie [hod.]6
Hmotnosť [g]31
Hodnotenie
Vlastné odhlučnenie2/5
Odhlučnenie od okolianemá
Kvalita reprodukcie4/5
Pomer cena / kvalita reprodukcie4/5

Tie slúžia na zabezpečenie najlepšieho kontaktu s kosťou. Tiež pôsobia pohodlne a na kosť netlačia. Prítlak je minimálny. Výrobca sa spolieha na spojovací most vedený za krkom. Nabíjajú sa cez microUSB port a na tele majú jedno hlavné tlačidlo na hovory a pozastavenie hudby. Následne sú tu dve tlačidlá na úpravu hlasitosti. Viac sa nám ale pozdávalo ovládanie hlasitosti priamo cez smartfón, nakoľko tlačidlá sú pomerne malé.

Zvukovo zachytíte všetky tóny. Zvuk je trochu odlišný od toho, čo poznáte z klasických štupľových slúchadiel. Faktom ale je, že nejde o nejakú odľahčenú verziu kvality. Máte tu všetky tóny vrátane dobre zreteľných stredov a basov.

Neprežeňte to s ekvalizérom, inak budete pociťovať na lícach vibrácie. Na behanie alebo všade tam, kde chcete počúvať hudbu a zároveň počuť vlastnými ušami okolie, je to výborná vec. Sú iné, treba prijať to, že napríklad do posilňovne, kde hrá spoločná hudba, sa nehodia. Prípadne si k nim zoberte dodávané štuple do uší. Ideálne využitie je naozaj pri behu vonku, kde potrebujete bezpečne vnímať okolie.

thumbs-up-icon

Výhody

  • unikátny dizajn a inovácia
  • certifikácia IP55
  • stabilné držanie
  • výdrž na batériu

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • zvuk je trochu iný, avšak detailný

Verdikt

AfterShokz Trekz Air sú jedinečné slúchadlá na športovanie. Nevkladajú sa do uší a zvuk sa šíri cez lícne kosti. Dobre hrajú a pre každého, kto behá a potrebuje mať voľné uši je toto najlepší spôsob ako si bezpečne zašportovať a vypočuť svoju muziku.

Cena: 159 eur

Zapožičal: Diskus

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 4/2018, ako súčasť testu slúchadiel, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. Ak chcete ešte viac informácií o najnovších technológiách a čítať si porovnávacie testy a recenzie medzi prvými, predplaťte si časopis TOUCHIT len za 16,50 eur na celý rok.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.