Vynikajúce slúchadlá na nosenie všade. Nemajú ale odolnosť voči vode, preto dajte pozor, aby vám nezmokli.

Veľmi dobre sa nosia a budú kompromisom pre každého, kto nemá rád pevný oblúk za krkom. Tu je tenký kábel so spevneným tvarom. Oblúk si ľahko prispôsobíte podľa hrúbky goliera na oblečení a nebude vás nijako ťahať.

Výrobca zvolil klasické umiestnenie dvoch prvkov. Vpravo je modul s batériou, vľavo modul na ovládanie a nabíjanie. Trojicu štandardných tlačidiel dopĺňa tlačidlo funkcie Ambient Aware. Nabíjanie je cez microUSB, a to je naša jediná výhrada, chceme už USB-C. V našom prípade je to jediné zariadenie, kvôli ktorému musíme nosiť druhý kábel.

AKG Y100

Rôzne farebné vyhotovenia slúchadiel AKG Y100, Zdroj: AKG

Mušle sú objemnejšie, no tvarovo sú rozložené tak, že priveľmi nevytŕčajú z uší. Po zložení z ucha si ich môžete o seba magneticky pripnúť. Škoda, že sa v tomto prípade nepozastaví reprodukcia. Je to teda pasívna funkcia, ktorá zabráni ich plantaniu po oblečení.

Tenšie káble vedúce do mušlí sú dlhšie a samotné mušle tak máte na hrudi nižšie, ako sme bežne zvyknutí. Veľmi dobre sa nosia, a to aj s oblečením, ktoré má golier. Na výber sú klasicky tri veľkosti návlekov. Dobre izolujú a držia v ušiach, to práve aj keď sa tenšie káble otierajú o golier. Je to vďaka dĺžke a stabilite oblúka za krkom. Praktickou výhodou je možnosť pripojenia k dvom zariadeniam súčasne.

AKG Y100

AKG Y100, Zdroj: AKG

Zvukovo majú rezervy len v oblastí príliš prenikavých výšok. Toto stiahnete ekvalizérom a pokojne si môžete pridať na basoch. Slúchadlá to zvládnu a vychutnáte si príjemnú dynamiku zvuku.

Detailné sú aj v oblasti stredných tónov. Na každodenné počúvanie hudby sú výborné. Chválime aj funkciu Ambient Aware, ktorá cez mikrofóny prepúšťa okolité zvuky. Vhodné, keď potrebujete počuť hlásenie alebo dianie na ulici a zároveň chcete počúvať hudbu.

Názov modelu / Technické parametreAKG Y100
TypBluetooth 4.1
Veľkosť meniča [mm]N/A
Odhlučnenie od okoliakonštrukciou
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]20 ÷ 20 000
Typ konektoraN/A
NFCnemá
Nabíjací konektormicroUSB
Výdrž batérie [hod.]8
HodnotenieVýsledky
Vlastné odhlučnenie4/5
Odhlučnenie od okolia4/5
Kvalita reprodukcie4/5
Pomer cena / celkové možnosti5/5
Cena [EUR s DPH]99,00
thumbs-up-icon

Výhody

  • Konštrukcia spojovacieho oblúka
  • Dynamika basov
  • Ambient Aware

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Preexponované výšky
  • Bez ANC

Verdikt

AKG Y100 sú praktické slúchadlá s dobrým basovým prejavom. Majú režim na Ambient Aware, ktorý sa hodí pri športe v rušnom prostredí alebo počas cestovania. Škoda len, že sa nabíjajú cez microUSB konektor.

Zapožičal: Samsung

Cena: 99 €

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.