Alcatel 3V je nový smartfón značky Alcatel, ktorý z pohľadu tohto výrobcu spadá do segmentu strednej triedy – tej patrí označenie Alcatel 3 a obsahuje viacero telefónov. Model 3V je zameraný na kvalitu displeja, ktorý je nosným prvkom celého smartfónu. V praxi to však znamená aj to, že na ostatných komponentoch musel výrobca šetriť.

Alcatel 3V ponúka 6-palcový displej s rozlíšením 1080 × 2160 px. K jeho kvalite nemáme pripomienky, má dobré pozorovacie uhly aj pekné zobrazenie farieb. Faktom je, že vzhľadom na cenu je obrazovka nadštandardnej kvality. Zadná strana je z plastu, je lesklá a na pohľad vyzerá atraktívnejšie než na dotyk. Chrbát obsahuje snímač odtlačkov prstov a duálny fotoaparát. So spoľahlivosťou rozpoznávania prstov sme nemali problém, celý proces odomykania však trvá necelé 2 sekundy. K dispozícii je aj odomykanie tvárou, ktoré v prípade modelu Alcatel 5 funguje prekvapujúco rýchlo a dobre. V prípade modelu Alcatel 3V sme však dali prednosť odomykaniu prstom.

Hardvérový základ

Hardvérový základ telefónu tvorí procesor MediaTek MT8735A, 2 GB RAM a 16 GB úložisko. Operačná pamäť a interné úložisko sú na dnešné pomery hraničné a hoci je výkon procesora pre základné potreby dostačujúci, niekedy sa nám stalo, že telefón nezvládal multitasking a prepínanie sa medzi aplikáciami tak rýchlo, ako by sme očakávali. Treba sa pripraviť na to, že menšia operačná pamäť sa bude z času na čas prejavovať a ako naschvál práve vtedy, keď potrebujete rýchle reakcie telefónu. Telefón tiež obsahuje microUSB port, sloty pre dve Nano SIM karty a samostatný slot pre microSD kartu. Nechýba ani 3,5 mm jack. Zabudovaný reproduktor kvalitou neohúri.

Duálny fotoaparát kombinuje 12 Mpx a 2 Mpx senzory. Druhý menovaný senzor je vo výbave iba kvôli efektu rozmazaného pozadia. Kvalita fotiek zodpovedá cene, nič extra však nečakajte. Predný fotoaparát má rozlíšenie 5 Mpx.

Batéria s kapacitou 3000 mAh zabezpečuje priemernú výdrž na jedno nabitie – nám telefón štandardne vydržal 1 deň. Ale faktom je, že sme ho používali trochu inak, ako výkonnejšie modely, na ktorých sa často aj hrávame a používame ich ako vreckový počítač. V prípade Alcatel 3V sme vykonávali iba nevyhnutné úkony, plus sme občasne kontrolovali sociálne siete, emaily a webové stránky.

Alcatel 3V poteší operačným systémom Android 8.0 a jeho dobrou optimalizáciou. Vo výbave telefónu nám chýbal NFC čip, ktorý je po uvedení služby Google Pay na Slovensko razom praktickejší.

Model telefónuAlcatel 3V
Operačný systémAndroid 8.0, aktualizácie 5. 1. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM/ROM/iná [GB]2/16
ProcesorMediaTek MT8735A, 4-jadrový, max. 1,4 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/rozlíšenie [bodov]6,0/1080 × 2160
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2 LE, BGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát/video12 + 2 Mpx / Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát/video5 Mpx / HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Rozmery [mm]/hmotnosť [gramov]162 × 76 × 8,1 / 155
KonektormicroUSB
ZapožičalAlcatel
Cena [EUR s DPH]199
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score41145
PCMark for Android – Performance3113
3DMark Sling Shot Extreme – Total157
Graphic127
Physics870
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia3/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť2/5
Výdrž3/5

 

thumbs-up-icon

Výhody

  • na pohľad pekný dizajn
  • kvalitný displej
  • Android 8.0

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • chýba NFC čip
  • menšie úložisko a RAM

Verdikt

Alcatel 3V je zariadenie, ktoré stavilo všetko na kvalitný veľký displej a vysoké rozlíšenie. Tento komponent poteší, avšak slabší procesor, 2 GB RAM a iba 16 GB úložisko môžu niekoho odradiť.

Cena: 199 EUR

Zapožičal: Alcatel

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit