Vlajková loď od Alcatelu výraznejšie nedostatky nemá.

Spoločnosť Alcatel netreba nikomu predstavovať. Telefóny vyrába už od 90-tych rokov minulého storočia a hoci jej prechod do segmentu smartfónov chvíľu trval, dnes sa snaží rovnať tým najlepším. Po väčšinu roka testujeme cenovo dostupné zariadenia tejto značky, ktoré chcú zaujať pomerom cena/výkon. Alcatel Idol 4S je však vlajková loď, ako sa patrí a to najlepšie, čo Alcatel doteraz v segmente smartfónov vyrobil.

Alcatel Idol 4S je výkonnejšia verzia vlajkovej lode. V predaji je aj základný model Idol 4

Alcatel Idol 4S je výkonnejšia verzia vlajkovej lode. V predaji je aj základný model Idol 4

Symetrický telefón zo skla

Idol 4S má symetrický dizajn, takže vyzerá úplne rovnako, keď ho držíte dole hlavou. Výrobca myslí aj na takýto spôsob používania – napr. počas nabíjania telefónu a v nastaveniach si môžete prepnúť, aby sa displej automaticky prispôsobil aktuálnemu držaniu. Obraz sa v tomto prípade otočí dole hlavou, takže je orientovaný tak, aby sa dal telefón normálne používať. Je to kozmetický detail. Reálny prínos symetrickosti však vidíme v tom, že výrobca zabudoval do telefónu dva reproduktory, ktoré reprodukujú zvuk dopredu, ale aj dozadu a to z oboch strán. Zhora aj zdola, resp. z oboch bokov. Podľa toho, ako telefón držíte v rukách. Výsledkom je kvalitný a hlasný zvuk, Idol 4S v tomto smere patrí medzi aktuálnu špičku na trhu. Pri jeho používaní sa zaobídete aj bez externého Bluetooth reproduktora.

Telo telefónu tvorí sklo a kovový rámik. Pri držaní telefónu v ruke sme si spomenuli na Samsung Galaxy S6, ktorý ako prvý prišiel s touto kombináciou. Vlajkovú loď od Samsungu vám pripomenie aj pohľad na vystúpený fotoaparát s rozlíšením 16MP. Zadná strana telefónu je inak hladká, neobsahuje žiadne prvky, ktoré by narúšali čistotu dizajnu. Bohužiaľ ani snímač odtlačkov prstov, ktorý nám počas testovania chýbal najviac. Zaujímavé je, že americká verzia tohto telefónu senzor odtlačkov prstov obsahuje.

Na konštrukciu zo skla si treba chvíľu zvykať. Niekomu sa môže telefón šmýkať v ruke, nám to nevadilo. Sklený povrch je takisto náchylnejší na odtlačky prstov. Mimochodom, podobnú kombináciu materiálov ponúkne aj ASUS ZenFone 3, ktorý sa čoskoro dostane na trh. Uvidíme, či sa pridajú aj ďalší výrobcovia.

Telefón má micro USB port a nechýba ani 3,5 mm jack

Výbava vyššej strednej triedy bohato postačuje

Alcatel Idol 4S má 5,5-palcový displej s rozlíšením 2560 × 1440. Vyššie rozlíšenie oceníte pri využití virtuálnej reality, pri bežnom používaní si vystačíme aj s Full HD displejmi. AMOLED displej vykresľuje farby verne, niektoré odtiene sa nám však zdali tmavšie v porovnaní s konkurenčnými vlajkovými loďami. Hodnota maximálneho jasu bohato postačuje, pripomienku máme k funkcii automatického nastavovania jasu, ktorá nefungovala vždy spoľahlivo. V určitých situáciách sme si museli manuálne pomôcť, pretože displej bol buďto príliš tmavý alebo naopak príliš svetlý. Tento problém sa vyskytoval občasne.

Základom telefónu je procesor Snapdragon 652 a kombinácia 3 GB RAM / 32 GB úložisko. Nejde o high-end, takúto výbavu možno dnes radiť do kategórie vyššej strednej triedy a popravde, bohato postačuje. Zariadenie sme používali viac ako dva týždne ako primárny telefón a nepocítili sme nedostatok výkonu prakticky pri žiadnej činnosti, ktorú sme bežne vykonávali – či už ide o hry, sociálne siete alebo prezeranie internetu. Dnes už jednoducho nepotrebujete vlajkové lode za 700 eur, aby ste získali základný používateľský zážitok bez kompromisov.

Rozhranie systému Android 6.0 a pár extra funkcií a nastavení. Telefón je Dual SIM, karty si prispôsobíte v nastaveniach

Tlačidlo Boom mätie a jeho pridaná hodnota je diskutabilná

Idol 4S sa od konkurencie odlišuje multimediálnym tlačidlom Boom. To je umiestnené na pravom boku, približne v strede a pokiaľ ste niekedy používali telefóny Sony Xperia, určite si ho budete pár dní mýliť s tlačidlom pre zapnutie/vypnutie. Napájacie tlačidlo je v prípade Idolu umiestnené na ľavom boku, v hornej časti. Ocenili by sme jeho umiestnenie nižšie.

Boom ponúka extra funkcie, ktorá sa kontextovo menia podľa toho, na akej obrazovke ho stlačíte. Na domovskej obrazovke pomocou neho aktivujete animáciu aktuálneho počasia, pri prehrávaní hudby sa zapnú Boom efekty s virtuálnym priestorovým zvukom, ktoré nám subjektívne pri počúvaní hudby pomocou slúchadiel vadili. Funkcia môže byť užitočná pri telefonovaní, pretože zvýši hlasitosť hovoru. Na papieri vyzerá fajn aj funkcia okamžitého fotenia z uzamknutej obrazovky, ale fotky boli v takomto prípade často rozmazané, takže sme funciu prestali využívať.

Tlačidlo Boom si však môžete nastaviť ako tlačidlo spúšte fotoaparátu, priradiť mu rýchlu voľbu spustenia konkrétnej aplikácie alebo si pomocou neho spravíte snímku obrazovky, takže tlačidlo sa dá využiť, aj keď vám nebudú vyhovovať Boom efekty. Mimochodom, niečo podobné ponúka aj Honor 8, avšak v tomto prípade je tlačidlo priamo zabudované v čítačke odtlačkov prstov, takže na tele nenájdete ďalšie hardvérové tlačidlo.

Na umiestnenie tlačidla Boom sme si museli chvíľu zvykať

Fotoaparát na úrovni

Alcatel použil v prípade modelu Idol 4S senzor spoločnosti Sony s rozlíšením 16MP a clonou f/2.0. Konkrétne ide o senzor IMX298 Exmor RS, ktorý využíva aj Huawei Mate 8, Xiaomi Mi 5 alebo OnePlus 3. Rovnaký senzor bude mať vo výbave ASUS ZenFone 3.

Fotoaparát fotí výborne najmä vonku počas jasného dňa. Fotografie sú v takom prípade ostré a jasné. Horšiu kvalitu však očakávajte pri fotení v slabších svetelných podmienkach, fotky obsahujú viac šumu. Takisto zamrzí absencia optickej stabilizácie, čo sa môže prejaviť rozmazanými fotkami. Podľa toho, či sa objekt hýbe alebo sa vám trase ruka. Huawei Mate 8 s rovnakým senzorom má vo výbave aj optickú stabilizáciu a je to poznať.

Fotoaparát ako celok nie je zlý. Má svoju kvalitu, ale za aktuálnou špičkou (Galaxy S7 a Note 7, Huawei P9) zaostáva. Zvyšok výbavy vhodne dopĺňa, ale pokiaľ je pre vás pri výbere telefónu prvoradý fotoaparát a chcete ušetriť, Moto G4 Plus je lepšou voľbou. Takisto nemá optickú stabilizáciu, avšak má automatické zaostrovanie pomocou laseru a produkuje o niečo lepšie fotky.

Fotoaparát telefónu vám v dobrých svetelných podmienkach spraví pekné fotky

Detaily, ktoré potešia

Počas používania telefónu Alcatel Idol 4S sme ocenili zopár drobností, ktoré zlepšili celkový zážitok. Telefón podporuje technológiu rýchleho nabíjania, takže po 40 minútach nabijete 2/3 batérie. Nabitie z 0% na 100% trvá približne 100 minút.

Idol 4S automaticky rozsvieti displej, keď vám príde nejaká notifikácie. Obrazovka sa na chvíľu aktivuje v čierno-bielom šetriacom režime. Vďaka tomu získate prehľad o tom, čo sa deje, aj bez nutnosti chytenia telefónu do ruky.

VR okuliare fungujú ako balenie. Súčasťou telefónu je aj aplikácia pre virtuálnu realitu

Alcatel svoju nadstavbu zbytočne nezahltil. Operačný systém pripomína čistý Android, obsahuje však niekoľko predinštalovaných aplikácií. Pri prvom spustení si môžete vybrať, či sa majú ďalšie nainštalovať alebo nie. Výrazné zmeny nie sú ani v používateľskom rozhraní a v nastaveniach. Pravdepodobne aj vďaka tomu je prevádzka systému plynulá a bez problémov.

Súčasťou základného balenia sú kvalitné slúchadlá – štuple JBL a okuliare virtuálnej reality. Kvalita VR headsetu je výborná, oceňujeme najmä ergonomický dizajn a pohodlné nosenie, čo nie je vždy v tomto segmente samozrejmosťou. VR okuliare môžu z hľadiska vyhotovenia súperiť aj so Samsung Gear VR. Virtuálna realita od Samsungu však ponúka exkluzívny obsah a ten má Alcatel iba vo veľmi malom množstve – prakticky ide o nejaké videá a fotografie.

V základnom balení je všetko, čo potrebujete k vstupu do virtuálnej reality

Verdikt

Alcatel Idol 4S sme si počas testovania obľúbili. Telefón zanechal veľmi dobrý dojem a to najmä vďaka bezproblémovému používaniu. Systém Android 6.0 fungoval plynulo a smartfón ako taký nemá výraznejšie nedostatky. Snáď len chýbajúci senzor odtlačkov prstov. Síce sme si chvíľu museli zvykať na umiestnenie tlačidla Boom a automatický jas nefungoval vždy podľa predstáv, ale to sú minoritné a subjektívne nedostatky.

Celkový používateľský zážitok bol na výbornej úrovni a popravde sme necítili potrebu telefón po týždňovom testovaní hneď vrátiť a vytiahnuť zo šuplíka konkurenčný drahší model. Bez ohľadu na to, cena zariadenia môže byť v konkurencii modelov, ako je Honor 8, problémom. Alcatel vám síce pribalí kvalitné slúchadlá a VR okuliare, otázne je, pre koľkých používateľov je toto pridaná hodnota, za ktorú si radi priplatia.

Alcatel Idol 4S ponúka bohatú výbavu základného balenia. Aj to je asi dôvod vyššej ceny

Alcatel Idol 4S ponúka bohatú výbavu základného balenia. Aj to je asi dôvod vyššej ceny

Páčilo sa nám

  • celkové vyhotovenie
  • kvalita reproduktorov
  • plynulý beh systému
  • výborný používateľský zážitok

Nepáčilo sa nám

  • chýbajúci snímač odtlačkov prstov
  • vyššia cena
  • umiestnenie tlačidla Boom bude spočiatku miasť
  • chýbajúca optická stabilizácia

Cena: 439 eur

Zapožičal: Alcatel

Tabuľka parametrov a nameraných hodnôt:

Model telefónuAlcatel IDOL 4S
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorSnapdragon 652, 8-jadrový, max. frekvencia 1,8 GHz
Displej, počet fariebAMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 1440 × 2560
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, áno, áno, áno, áno
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video16 MPx, autofocus / 4K, 15 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]154 × 75 × 7 / 149
ZapožičalAlcatel
Cena [EUR s DPH]439
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score83254
PCMark for Android – Work performance6476
3DMark Sling Shot – Total score873
Graphic764
Physics1751

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit