Tento smartfón nie je novinka.

Na trhu je už takmer polroka, avšak nakoľko sa medzičasom neobjavilo v predaji nič lepšie v jeho cenovej kategórii, dávame ho do pozornosti. Z pohľadu používateľov, ktorí hľadajú 6-palcový smartfón za čo najlepšiu cenu, môže byť tento model dobrá voľba. Nie je najlacnejší, avšak zo segmentu lacných 6 palcov predstavuje akceptovateľný pomer medzi cenou a výbavou.

POP 4 (6) ponúka chválitebný dizajn, ktorý poteší najmä úzkymi rámikmi nad a pod displejom. Sú menšie aj v porovnaní s Xperiou a Alcatel POP 4 (6) nám dizajnom prednej strany trochu pripomína starší Huawei Mate 8. Zadná strana je z kovu, obsahuje fotoaparát a blesk a taktiež aj snímač odtlačkov prstov. Ten pracuje trochu pomalšie ako sme zvyknutí a nie vždy je presný, avšak vzhľadom k cene sa to dá rešpektovať. Chrbát telefónu je mierne zaoblený pre lepšiu ergonómiu.

Prednú stranu z veľkej miery pokrýva 6-palcový IPS displej s rozlíšením Full HD. Kvalita displeja je veľmi dobrá a oceňujeme aj vyššie rozlíšenie. Lacnejšie 6-palcové phablety od Alcatelu majú iba HD rozlíšenie, rozdiel si už na 6-palcovej uhlopriečke všimnete. Obrazovka je hlavným lákadlom tohto segmentu smartfónov a sme radi, že v tomto prípade je jej kvalita naozaj dobrá, a to nielen s prihliadnutím na cenu. Nečakajte displej vlajkovej lode, ale pri používaní tohto telefónu sme boli s displejom spokojní.

Boky telefónu neprekvapia. Obsahujú napájacie tlačidlo a tlačidlo na reguláciu hlasitosti ako aj šachtu pre nano SIM kartu a microSD kartu. Spodok obsahuje micro USB konektor a priemerný mono reproduktor. Pri sledovaní videí odporúčame používať slúchadlá, 3,5 mm jack nechýba.

Alcatel POP 4 (6) má vo výbave procesor MediaTek MT6755BM s ôsmimi jadrami a frekvenciou 1,80 GHz. Telefón ponúka 2 GB RAM a 16 GB úložisko s možnosťou rozšírenia pomocou už spomenutej microSD karty. Operačný systém Android je vo verzii 6.0 a ani počas našej poslednej kontroly v auguste 2017 nebola k dispozícii aktualizácia na Android 7.0. S novšou verziou Androidu, aká je uvedená na škatuli, preto príliš nepočítajte.

Reakcie telefónu sú dobré. Sem-tam spustenie aplikácie o niečo dlhšie trvá, avšak po jej spustení sú už reakcie bezproblémové. Je to daň za nižšiu cenu a aj za menšiu operačnú pamäť. V tejto cenovej rovine dnes nájdete vo výbave aj 3 GB RAM, avšak nie v kombinácii so 6-palcovým displejom. Výsledky meraní nájdete v priloženej tabuľke.

POP 4 (6) podporuje 4G frekvencie a vo výbave má aj 3500 mAh batériu a 13 Mpx zadný fotoaparát s bleskom. Kvalita fotografií nie je najhoršia, ale ani neohúri. V dobrých svetelných podmienkach sú fotky pekné.

Cena: 235,90 EUR
Zapožičal: Alcatel

Plusy

+ 6 palcov za atraktívnu cenu
+ Dobrý displej
+ Pekný a ergonomický dizajn

Mínusy

– Niekedy pomalšie spustenie aplikácií
– Priemerná reprodukcia zvuku
– Android 6.0

Parametre a namerané hodnoty:

Model telefónuAlcatel POP 4 (6)
Operačný systémAndroid 6.0, bezpečnosť k 5. 3. 2017
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16 GB, 9,5 GB k dispozícii
ProcesorMediaTek MT6755BM, 8-jadrový, 1,80 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,0 / 1080 × 1920
Fotoaparát / video13 Mpx / 1080p, 30 fps
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 32 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB-C, GPS, NFCÁno, áno, nie (micro USB), áno, nie
Odolnosť voči vode a prachuNie
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3500 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]160,9 × 81,5 × 8,0 / 169
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score45479
PCMark for Android – Performance3083
3DMark Sling Shot – Total score319
Graphic264
Physics1173
Výdrž batérie9:05
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia3/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž4/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2017 ako súčasť veľkého testu smartfónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit