Alcatel prichádza s novým telefónom pre stredne náročných používateľov.

Je to zároveň telefón, ktorý vyzerá nádherne a má svoje prednosti. Zaujme aj medzi silnou konkurenciou v tomto cenovom pásme.

Spracovanie je lesklé, presne tak ako hovorí už názov telefónu. Ide o telefón s 5″ HD displejom. Je teda menší. Ideálny pre používateľov, ktorí si 5,5″ uhlopriečky príliš neobľúbili. Navyše je hrubší. Toto sa nám páčilo. Nepotrebujeme nutne tenký telefón a aspoň sa lepšie drží v ruke.

Ochranné sklo má po oboch stranách. Vpredu je to 2.5D sklo, teda je mierne zaoblené. Vzadu takisto, no štýl zaoblenia je ešte miernejší. Aj napriek ostrejšie zrezaným hranám vytvára telefón dojem oblého tvarovania.

Fotoaparát a dvojfarebný LED blesk sú vsadené do tela tak, že tvoria jednu líniu. Čítačka odtlačkov je zapustená, okolo nej je kruhový výrez v ochrannom skle. Ostatné prvky sú umiestené štandardne. Nabíjací microUSB konektor sa nachádza na spodnej hrane, audiokonektor na hornej.

Systém

Alcatel pridal niektoré systémové rozšírenia, napríklad na uzamknutú obrazovku. Môžete si tam zvoliť päť vlastných skratiek k nastaveniam. Telefón má predinštalovanú aplikáciu na navrhovanie softvéru, podobne ako Prestigio alebo Samsung. Je tu tiež aplikácia Space Cleaner na čistenie telefónu.

Po stránke výraznejších rozšírení ide o takmer čistý Android. Výrobca pridal možnosť stíšiť telefón alebo odložiť či zrušiť budík prevrátením telefónu na displej. Iné zmeny tu nie sú. Škoda, že nezapracoval na jednoduchej funkcii časovača podsvietenia tlačidiel pod displejom. Zhasínajú po piatich sekundách a niekedy by sme prijali možnosť, aby svietili spolu s displejom.

Telefón robí priemerné fotografie, na video sa príliš nehodí. Malé snímkovanie na úrovni 25 sn./s. je na hrane, pri „švenkovaní“ to bude poznať. Fotografie bývajú buď prepálené alebo tmavé. Takisto treba byť trpezlivý pri preostrovaní scény. Nie že by robil zlé fotografie, no považujeme ich za obyčajné, miestami až vyblednuté.

Hodnotenie

+ krásne spracovanie tela, minimálne zásahy do Androidu, cena, skratky na obrazovke uzamknutia
– priemerné fotografie

Cena: 199 EUR
Zapožičal: Alcatel Mobile

Verdikt

Alcatel Shine Lite je nádherný telefón. Má základnú výbavu a minimálne systémové rozšírenia. Nám sa ale páčil a je to šikovný telefón do ruky. Urobil na nás dobrý dojem aj napriek priemerným fotografiám.

Parametre telefónov a výsledky benchmarkov:

Model telefónuAlcatel Shine Lite
Operačný systémAndroid 6.0
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
ProcesorMediaTek MT6737, 4-jadrový, max. frekvencia 1,3 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,0 / 720 × 1280
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDHC do 32 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, BGN, áno, áno, nie
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video13 Mpx, autofocus / HD, 25 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2460 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]142 × 72 × 7 / 156
KonektormicroUSB
ZapožičalAlcatel Mobile
Cena [EUR s DPH]199
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score28303
PCMark for Android – Performance2266
3DMark Sling Shot – Total score101
Graphic81
Physics795
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava2/5
Rýchlosť3/5
Výdrž4/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.