AOC C24G1 je herný monitor, ktorý ponúka potrebný základ. Vo výbave má 24-palcový VA panel s rozlíšením 1920 x 1080 pixelov, 144 Hz obnovovaciu frekvenciu a 1 ms odozvu.

Nechýba ani technológia AMD FreeSync, ktorá si už rozumie aj s grafickými kartami od NVIDIE. Podmienkou je však prepojenie počítača s monitorom pomocou DisplayPortu. A toto všetko získate za 200 eur, čo je skvelá ponuka. Z hľadiska pomeru cena/výkon predstavuje AOC C24G1 jeden z najlepších herných monitorov z kategórie cenovo dostupných modelov.

Kombinácia 24 palcov a rozlíšenia Full HD stále postačuje. Pri tejto uhlopriečke nie je nevyhnutné mať vyššie rozlíšenie a keď sa pozrieme na výkon dnešných grafických kariet – väčšina z nich je navrhnutá tak, aby poskytla vysoký výkon práve vo Full HD rozlíšení. Počas testovania sme napr. hrali titul Assassin’s Creed: Odyssey pri nastavení Ultra kvality zobrazenia. Hra v zabudovanom benchmarku síce dosahuje vyšší počet snímok za sekundu, avšak počas hrania sa počet fps pohybuje okolo čísla 60. Hrali sme na notebooku s grafickou kartou GeForce RTX 2080 Max-Q, ktorý patrí k tomu najvýkonnejšiemu, čo je dnes dostupné na trhu. Hráči, ktorí budú premýšľať nad týmto monitorom, majú pravdepodobne grafické karty strednej a nižšej triedy, takže pre nich bude rozlíšenie 1080p ideálne.

24-palcová obrazovka je matná a zakrivená na úrovni 1500R. Väčšina monitorov, ktoré sme testovali v minulosti, má menšie zakrivenie na úrovni 1800R. Možno si poviete, že pri uhlopriečke 24 palcov si zaoblenie ani nevšimnete, avšak pri pohľade na obrazovku je cítiť rozdiel v porovnaní s rovným displejom. Počas bežného používania a hrania sme si zakrivenie neuvedomovali, neprekážalo nám. Práve naopak, pôsobilo prirodzene.

Displej má tenké rámiky po troch stranách. Stojan je odolný a pevný, umožňuje zmenu výšky, natočenia aj náklonu. Nechýba výrez pre manažment káblov. Pri testovaní sme namerali maximálny jas na úrovni 249,18 cd/m2. Monitor ponúka viacero herných režimov, v nehernom režime pokrýva podľa našich meraní 95 % farebného priestoru sRGB, 68,3 % priestoru Adobe RGB a 71,6 % priestoru DCI P3. Pri používaní herných režimov dochádza k skresleniu farieb, je to zámer.

Testovaný kus mal rovnomerné podsvietenie bez viditeľných nedostatkov a výborný kontrast. Kvalitu displeja hodnotíme ako veľmi dobrú, dvojnásobne s prihliadnutím na jeho cenu. Priamou konkurenciou testovaného monitora je model Samsung C24FG73. Ten je o pár desiatok eur drahší a ponúka prakticky totožnú výbavu, avšak lepší maximálny jas.

Portová výbava je v prípade AOC C24G1 základná – 2x HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, VGA. USB hub monitor neponúka. Chválime však množstvo nastavení. Z hľadiska herných funkcií si môžete aktivovať pomocný kríž, ktorý je umiestnený v strede obrazovky. Takisto je možné regulovať nastavenie čiernej farby, aby ste jednoduchšie zbadali nepriateľov, ktorí sa skrývajú v tieni. K dispozícii sú aj nastavenia používateľských herných režimov a neherné režimy pre rôzne aktivity, ako je práca s textom alebo sledovanie filmov.

ModelAOC C24G1
Veľkosť a typ panelu24″, VA, 1920 x 1080 px, 144 Hz
Maximálny jas a odozva249,18 cd/m2, 1 ms
Pokrytie farebného priestoru95 % sRGB, 68,3 % Adobe RGB, 71,6 % DCI P3
Extra funkcieAMD FreeSync, zakrivenie 1500R
Konektivita2x HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, VGA
thumbs-up-icon

Výhody

  • cena
  • kvalitný displej
  • výborný kontrast
  • množstvo nastavení

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • nemá USB hub
  • nižší maximálny jas

Verdikt

AOC C24G1 je monitor, ktorý by patril medzi našich favoritov, pokiaľ by sme si dnes kupovali novú obrazovku a chceli by sme ju využívať najmä na hranie. Má všetko potrebné a poteší výbornou cenou.

Cena: 205,90 €

Zapožičal: AOC

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit