Otestovali sme najnovší herný monitor AOC G2590PX, ktorý v sebe kombinuje veľmi slušné parametre, herné funkcie a viacero nastavení.

Novinka okrem funkcionality vyniká aj svojím dizajnom, ktorý je elegantný a praktický zároveň. Počas používania sme ocenili tenké rámiky po troch stranách displeja a tiež praktické spracovanie stojana, ktoré umožňuje meniť výšku umiestnenia obrazovky, jej natočenie a náklon.

Obrazovku je tiež možné používať v režime na výšku a stojan obsahuje dieru pre káble, ktoré k displeju pripojíte. Portová výbava obsahuje dvojicu HDMI 1.4 portov, DisplayPort 1.2 a VGA vstup. Súčasťou výbavy je aj výstup na slúchadlá a USB hub so štvoricou USB 3.0 portov. Jeden z nich podporuje rýchle nabíjanie. Škoda, že sú USB porty na zadnej strane a nie na boku. Tu by boli lepšie dostupné.

Monitor tiež obsahuje zabudované reproduktory, ktoré sú viditeľné na zadnej strane a ovládací joystick, takisto na chrbte monitora. Reproduktory sú hlasné, avšak kvalita zvuku neohúri. Ovládanie pomocou joysticku je pohodlné, za predpokladu, že sedíte v dostatočnej blízkosti pri monitore a po jeho pravej strane nemáte položený reproduktor alebo iný objekt, ktorý by komplikoval prístup k ovládaniu.

Samotný displej využíva 24,5-palcový TN panel s rozlíšením 1920 × 1080. Zobrazenie farieb je dobré, pozorovacie uhly sú horšie, ale na to sme v prípade tohto typu panelu zvyknutí. Ak sedíte priamo pred monitorom, s pozorovacími uhlami nebudete mať problém. Monitor má vysoký jas 400 cd/m2, za čo mu udeľujeme pochvalu. Horšie je to s kontrastom, ktorý je podľa výrobcu na úrovni 1 000 : 1 a hoci je k dispozícii funkcia dynamického kontrastu, slabší štandardný kontrast je počas používania cítiť.

Hlavnou výhodou monitora je 144 Hz frekvencia a dobrá odozva. Monitor tiež podporuje technológiu AMD FreeSync, takže ak máte grafickú kartu od AMD, zobrazovaný obraz bude bez nedostatkov, ako je trhanie či sekanie. AOC vybavilo monitor aj ďalšími funkciami, ktoré majú minimalizovať rozostrenie obrazu alebo zlepšiť jeho odozvu, avšak nie vždy sú prínosom. Je s nimi potrebné sa pohrať, nie vždy znamená, že vyššia úroveň nastavenia je automaticky lepšia. To sa týka napr. funkcie Overdrive.

Za bohaté možnosti nastavenia však AOC G2590PX chválime. K dispozícii je niekoľko režimov na všeobecné používanie a špecifické režimy nastavenia pre hranie. Nechýba už spomenuté nastavenie lepšej odozvy či dynamického kontrastu. Upraviť si môžete aj nastavenie farieb a tieňov v hrách. Samozrejmosťou je filter modrého svetla.

AOC G2590PX je štýlový a výborne vybavený herný monitor za dobrú cenu. Displej je vhodný na všestranné domáce použitie a samozrejme na hranie.

Cena: 264 EUR

Zapožičal: AOC

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit