AOC I1601FWUX je tak trochu atypický monitor. Nie je určený na používanie na jednom mieste, ale na pravidelné prenášanie. Tomu zodpovedá uhlopriečka 15,6 palca a tiež aj hrúbka 8,5 mm a hmotnosť 824 gramov. Monitor teda pôsobí ako väčší tablet, sám o sebe však nefunguje a vyžaduje pripojenie počítača alebo iného zdroja obrazu.

K nemu sa pripojí pomocou USB-C kábla, USB-C port musí byť teda aj vo výbave notebooku či tabletu. Iný port na prenosnom monitore nenájdete. Výhodou je, že cez USB-C sa okrem obrazu prenáša aj napájanie, takže si vystačíte iba s jedným káblom. Komplikácie však môžu nastať, ak používate notebook, ktorý je tiež vybavený iba jedným USB-C portom. V takom prípade nie je možné dosiahnuť súbežné nabíjanie notebooku a zároveň aj pripojenie externého monitora.

Monitor obsahuje okrem jedného USB-C portu aj jediné viacfunkčné tlačidlo. Jeho dlhým stlačením sa monitor zapína a vypína, krátkym stlačením sa aktivuje panel s nastaveniami. Zmena nastavení je trochu nepohodlná, treba čakať pár sekúnd, až sa zvolí vyznačená ponuka. Pokiaľ budete monitor pravidelne nosiť so sebou a meniť nastavenie jasu, môže vás to iritovať. Nechýba nastavenie kontrastu či filter modrého svetla.

15,6-palcový monitor má rozlíšenie Full HD a 60 Hz obnovovaciu frekvenciu. IPS panel ponúka 160° pozorovacie uhly, čo je trochu menej v porovnaní s klasickými monitormi. Počas testovania nám to nevadilo a nemalo by to prekážať ani vám vzhľadom na veľkosť displeja.

Maximálny jas je na úrovni 220 cd/m2, odozva je 5 ms. Za maximálny jas si zaslúži monitor pochvalu, a to aj v porovnaní s priamou konkurenciou – prenosný monitor vyrobil aj ASUS. Chválime aj vernosť zobrazenia farieb, trochu horšie je to už z hľadiska pokrytia farebného priestoru sRGB.

Súčasťou balenia je ochranný obal, ktorý funguje aj ako stojan. Monitor môžete používať v režime na šírku alebo na výšku. Jeho dizajn je priemerný, účel splní. Nielen v prípade používania na výšku sme sa však niekedy obávali, či bude stojan poskytovať dostatočnú oporu aj v prípade nechceného buchnutia do stola. V tomto smere si vieme predstaviť zlepšenie pre ďalšiu generáciu.

thumbs-up-icon

Výhody

  • šikovný koncept
  • ľahké prenášanie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • stojan by mohol mať lepší dizajn
  • nepohodlné ovládanie

Verdikt

AOC I1601FWUX je prenosný monitor so zaujímavým konceptom. Svoj účel splní, zlepšili by sme však dizajn stojana.

Cena: 184 €

Zapožičal: AOC

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit