Monitor AOC Q3279VWFD8 je výborným príkladom toho, ako sa veľké obrazovky s vyšším rozlíšením postupne stávajú štandardom.

Za 200 eur totiž získate až 32-palcový IPS displej, rozlíšenie 2560 x 1440 pixelov a 75 Hz obnovovaciu frekvenciu s podporou technológie FreeSync. Toto je výborný základ pre všestranný monitor do domácnosti alebo do kancelárie.

Lepšiu ponuku na trhu v prípade veľkého monitora, ako ponúka AOC Q3279VWFD8, aktuálne asi nenájdete. Pomer cena/výbava je v prípade tohto zariadenia hlavným lákadlom. A hoci má monitor zopár menších nedostatkov, vďaka atraktívnej cene ho môžeme odporučiť.

AOC Q3279VWFD8 má jednoduchý stojan, ktorý umožňuje meniť iba náklon obrazovky. Na natočenie displeja je potrebné natočiť celý monitor aj so stojanom, úprava výšky nie je k dispozícii. Stojan postačuje pre potreby štandardného používania, pri dotyku alebo pri drgnutí do stola sa obrazovka chvíľu trasie.

32-palcový IPS panel má dobrú kvalitu, na testovacom kuse sme si všimli drobnú nezrovnalosť v podsvietení displeja. Prejavuje sa pri sledovaní tmavého obsahu v tmavej miestnosti – ľavý spodný roh pôsobil v takýchto podmienkach svetlejším dojmom ako zvyšok displeja. Vzhľadom na veľkosť obrazovky sú výraznejšie aj pozorovacie uhly a určité skreslenie obrazu po bokoch. Tento efekt je do veľkej miery ovplyvnený tým, ako ďaleko sedíte od obrazovky a najvýraznejšie sa prejavuje, keď ste veľmi blízko.

IPS panel má 5 ms odozvu, statický kontrast 1200 : 1 a maximálny jas na úrovni 250 cd/m2. V tomto segmente ide o bežné parametre. Za zmienku stojí 10-bitová farebná hĺbka, čo je nadštandardná vlastnosť.

S monitorom sa nám počas testovania pracovalo dobre. Na veľký displej sme si zvykli rýchlo a ocenili sme aj bohaté možnosti prispôsobenia zobrazenia farieb. AOC Q3279VWFD8 umožňuje meniť kontrast, jas, gamu, teplotu farieb a tiež ponúka vopred nastavené režimy pre najčastejšie aktivity a ďalšie režimy pre herné žánre. V rámci teploty farieb si môžete zvoliť režim sRGB s verným zobrazením farieb pre tento farebný priestor. Možnosti nastavenia sú vzhľadom na cenu vysoko nadštandardné.

AOC Q3279VWFD8 je vhodný nielen na každodennú prácu, ale aj na hranie. Nie je to špičkový herný monitor, v porovnaní s bežnými monitormi však ponúka vyššiu obnovovaciu frekvenciu a technológiu FreeSync. Tú podporuje napr. konzola Xbox One alebo počítače s grafickou kartou od AMD a najnovšie aj grafické karty NVIDIA GeForce.

Portovú výbavu tvorí HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, VGA a DVI. Nechýba výstup na slúchadlá v podobe 3,5 mm jacku. Ak berieme do úvahy všetky parametre, nastavenia a možnosti monitora, AOC Q3279VWFD8 prináša skvelú výbavu vzhľadom na cenu.

thumbs-up-icon

Výhody

  • cena/výbava
  • veľká zobrazovacia plocha
  • rozlíšenie 1440p

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • nerovnomerné podsvietenie v prípade testovaného kusu

Cena: 209,90 EUR

Zapožičal: AOC

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit