Aplikáciu na tento rok v oblasti bezpečnosti má aj BitDefender.

Je to najvyššia z radu bezpečnostných aplikácií tohto výrobcu pre osobné použitie. Ako vidno na jeho funkciách, trendom je jasný prechod k automatickému chodu funkciami spustenými na jedno kliknutie. Hlavné funkcie sú tak hneď na domácej obrazovke a môžete nimi spustiť rýchle skenovanie systému alebo kontrolu zraniteľností. Ani to však nebudete musieť robiť často, ak vôbec niekedy, pretože program beží automaticky. Je napojený na cloudovú sieť a porovnáva sa s databázou priamo od výrobcu. Iste, stále je tu aktualizovanie vírusovej databázy na použitie off-line, najsilnejšie výsledky v oblasti preverenia získate, ak je počítač pripojený do internetu.

Kým v minulosti sa kládol dôraz na bežné vírusy, potom tie emailové alebo napríklad rootkity, teraz ide dôraz iným smerom. Program má špeciálne zisťovanie tzv. ransomware kódu. To je presne ten, ktorý zašifruje vaše súbory a ani sa o tom nedozviete, až kým nepýta program výkupné. Zaplatiť ho treba do stanoveného počtu dní, inak o dáta definitívne prídete a dešifrovanie prakticky nie je v silách bežného používateľa.

Prečítajte si tiež: Chránime sa v digitálnom svete

Funkcia Photon je zase súbor vlastností, ktoré majú na starosti korekciu systémovej náročnosti. Po inštalácii programu sme síce badali mierne spomalenie pri nábehu systému, občas aj spomalenie aplikácie Microsoft Word, no po niekoľkých hodinách sa správanie upravilo a prestali sme tento antivírus v systéme registrovať. Podotýkame, že išlo o počítač s klasickým diskom, kde sa práve aktívne skenery antivírusových programov prejavia najviac.

Samozrejmosťou sú potom antispamové filtre ako aj integrácia do webu a skenovanie odkazov, skôr ako na ne kliknete. Zobrazujú sa vo vyhľadávači ako aj na Facebooku. Máte tak hneď prehľad o bezpečných odkazoch.

Páčil sa nám aj modul Startup Optimizer, ktorý sleduje systémovú náročnosť aplikácií a knižníc spustených po štarte systému. Môžete ich spustenie vypnúť alebo odložiť a na grafe sa zároveň dozviete, ktoré z nastavení preferuje komunita používateľov BitDefendera. Pomôže to pri rozhodovaní.

Optimizer_web2016_3_nowat

Keďže program je v najvyššej konfigurácii, nesie si so sebou ďalšie moduly. Napríklad na bezpečné skartovanie súborov, šifrovanie súborov, správcu hesiel, rodičovskú kontrolu a tiež extra vlastnosť navyše. Je ňou Safepay v podobe špeciálneho rozhrania pre surfovanie na internete. Zapne sa prehliadač, ktorý je vyhradený na maximálne zabezpečenie a beží vo vlastnom rozhraní prekrývajúc plochu systému. Klávesom Win nedokážete zobraziť ani ponuku Štart, kým Safepay nevypnete. V tomto režime sa nedá dokonca ani odfotiť obrazovka klávesom PrintScreen.

Hodnotenie

+ maximálna výbava, Safepay, automatický beh a analýza systémových rizík, špecializované moduly na rôzne typy škodlivých kódov
– žiadne podstatné

Link: www.bitdefender.com
Cena: 46 EUR pre 3 PC / 1 rok

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.