Zaujímavý a krásny telefón. Krása ale nie je všetko a tento model má ešte čo doháňať.

Dizajnová lahôdka s Gorilla Glass vpredu aj vzadu. Telefón sa veľmi šmýka, padal nám zo stola a nedal sa nikde ani len na chvíľu položiť. To jeho používanie značne znepríjemňovalo. Bočné hrany majú minimálne zaoblenie, vďaka čomu sa dobre držal v ruke. Zrezanie na rohoch mohlo byť jemnejšie, takto telefón pôsobil, ako keby mu navzájom nedoliehali všetky súčasti. Na zadnej strane je snímač odtlačkov, funguje spoľahlivo a nemáme k nemu žiadne výhrady. Rovnako ani k tlačidlám hlasitosti a na vypnutie displeja na pravej hrane.

Široký výber smartfónov nájdete na www.nay.sk
Netradičný je aj displej s pomerom 17 : 9, tomu odpovedá aj rozlíšenie menšie o 120 px na dlhšej strane pri ako Full HD+ s pomerom 18 : 9. Nech je ako chce, bezrámikový displej s uhlopriečkou 5,73″ je vynikajúci, navyše tento je v 5,2″ tele konkurenčných modelov. Škoda len toho zahnutého skla na ňom. Displej je rovnaký a zahnutie skla ide cez niekoľko pixelov po jeho dĺžke. Nepríjemne sa na to pozerá, pretože máte lom svetla na oboch stranách. Na webe, Facebooku alebo bežných aplikáciách to až tak vidieť nebude. Pri hrách áno a budete v tomto leme vidieť odraz lomu svetla, čo je nepríjemné.

Model telefónuArchos Diamond Omega
Operačný systémAndroid 7.1.1, aktualizácie 1. augusta 2017
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 128
ProcesorSnapdragon 835, 8-jadrový, max. 2,45 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,73 / 1080 × 2040
Slot na pamäťovú kartunemá
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1 LE, BGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video23 + 12 Mpx / 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video5 + 5 Mpx / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3100 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]148 × 73 × 9 / 170
KonektorUSB-C, Quick Charge 3.0
ZapožičalArchos
Cena [EUR s DPH]499
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score196281
PCMark for Android – Performance6220
3DMark Sling Shot Extreme – Total3576
Graphic3742
Physics3097
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5

Koniec koncov, nechýbal nám ani audiokonektor, keďže výrobca pribalil redukciu z USB-C na 3,5 mm jack. Zaujímavosťou sú dva fotoaparáty na prednej a dva na zadnej strane. Omega je bez pochýb smartfón, ktorý dobre fotí. Režim portrét je jeden z najlepších, aké sme vo všeobecnosti videli. Páčilo sa nám rýchle nabíjanie a dlhá výdrž. K výdrži máme ale výhradu, nakoľko operačný systém s nadstavbou Nubia UI 5.1 uspáva aplikácie aj bez nášho nastavenia. Smartfón vydrží na jedno nabitie s prehľadom 1,5 dňa. Avšak napríklad po zapnutí aplikácie Inbox by Google sme ju museli ručne aktualizovať, inak nám v mnohých prípadoch zostávali neaktualizované údaje.

Nadstavba OS má super užitočné funkcie, ako napríklad úpravu jasu gestom po displeji alebo kontextové menu s nastavením vytiahnuté zospodu, nie zvrchu. To všetko je fajn, rovnako ako aj 8 GB RAM, avšak telefón by potreboval poriadne vyladiť. Po každej stránke je to rýchly smartfón a v zásade viac poteší, ako by mal vplývať negatívne. Otázkou teraz zostáva, či trh reaguje viac na dnes pre nikoho nepotrebných 8 GB RAM alebo na vyladený model. Pravdepodobne poznáme odpoveď, aspoň v prípade tohto modelu. Kapacita 128 GB úložiska a 8 GB RAM a 4 fotoaparáty sú parametre, ktoré predávajú. To ostatné až tak vidno nie je.

thumbs-up-icon

Výhody

  • dizajn
  • špičkové portrétové fotografie
  • rýchly smartfón po každej stránke

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • šmykľavý
  • 8 GB RAM iba na efekt
  • nevyladený systém

Verdikt

Archos Diamond Omega je smartfón, ktorý má super technické parametre a vynikajúcu cenu. My sme sa počas testovania pýtali, prečo má až 8 GB RAM? Systém by potreboval ešte poriadne vyladiť, sťahovanie aplikácií z Google Play s odstupom pár hodín po pokuse o stiahnutie nás vyslovene iritovalo. Najmä, keď si to telefón zmyslel robiť na mobilných dátach. Telefón, ktorý krásne vyzerá a výborne fotí. Podľa nás mal mať menej RAM a mal by sa dať lepšie používať.

Cena: 499 EUR

Zapožičal: Archos

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 3/2018, ako súčasť testu smartfónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.