ASUS vylepšil rad Transformer Book a začal predávať novú verziu svojho 10-palcového modelu. Ten má označenie Transformer Book T101HA.

Novinka predstavuje kozmetické vylepšenie, základom je nový hardvér. Dizajn ostal viac-menej bezo zmien. Tabletová časť má pomerne široký rám okolo displeja a kovové šasi. Na zadnej strane sa nachádza dvojica reproduktorov, poteší aj dobrá portová výbava. Plnohodnotný USB port dopĺňa micro USB, micro HDMI výstup a slot na microSD karty. Klávesnicová časť však ďalšie konektory už neobsahuje.

Tablet je možné pripojiť ku klávesnici z oboch strán – tak, že zariadenie pripomína notebook, ale aj takým spôsobom, že klávesnica je skrytá za tabletom. Celkovo sú teda k dispozícii až 4 spôsoby používania.

10,1-palcový displej ponúka rozlíšenie 1280 x 800, ktoré však pre potreby zariadenia postačuje. Novinkou je procesor Intel Atom x5-Z8350. Úložisko má 64 GB, operačná pamäť bola v prípade testovaného modelu 2 GB RAM. Ocenili by sme dvojnásobok. Za 4 GB model si však výrobca pýta o 80 eur viac. Faktom však je, že 10-palcový displej neponúka veľa priestoru pre náročný multitasking.

S výbornou výdržou

So zariadením sa v tabletovom režime pracuje dobre, ale z hľadiska dotykového ovládania neponúka taký komfort ako systém Android či iOS. Transformer Book preto budete väčšinu času asi používať v kombinácii s klávesnicou. V tomto režime vás však bude niekedy obmedzovať kĺb, maximálny uhol otvorenia je cca 100°. To je málo, najmä pri práci na kolenách. Keď je zariadenie položené na pracovnom stole, malo by vám to stačiť. Klávesnicu chválime, dobre sa na nej píše aj napriek kompaktným rozmerom. Nadštandardnú kvalitu má aj touchpad, oceňujeme jeho šírku.

ASUS Transformer Book T101HA je z hľadiska využiteľnosti rovnaké zariadenie ako ostatné 10-palcové Windows tablety. Je vhodný na nenáročnú prácu, surfovanie po internete, emaily a písanie. Zvládne aj prehrávanie videa, avšak z hľadiska hrania odporúčame skôr Android tablety alebo iPady.

Novinku od ASUS-u chválime za výdrž batérie. V teste PCMark 8 sme namerali 8,5 hodiny a to je v porovnaní s konkurenciou výborný výsledok.

Cena: 269 EUR
Zapožičal: ASUS

Plusy

+ Kvalita spracovania
+ Pohodlná klávesnica a touchpad
+ Dobrá výdrž batérie

Mínusy

– Malý maximálny uhol otvorenia displeja
– Menej pohodlné dotykové ovládanie

Verdikt

ASUS Transformer Book T101HA prináša o trochu viac výkonu do zažitého konceptu 10-palcových tabletov. ASUS toto zariadenie navrhol veľmi dobre, v porovnaní s konkurenciou poteší pohodlnou klávesnicou a touchpadom s dlhou výdržou batérie. Notebook však plnohodnotne ešte stále nenahradí.

Parametre testovaného tabletu:

ModelASUS Transformer Book T101HA
Veľkosť, typ displeja a rozlíšenie10,1″, IPS, 1280 × 800
Operačný systémWindows 10 Home, 64-bit
ProcesorIntel Atom x5-Z8350, 1,44 GHz, štvorjadro
RAM a interná pamäť2 GB RAM, 64 GB / 32 GB k dispozícii
PortyUSB 2.0, micro USB, microSD, micro HDMI
Digitálna kameraPredná, 2 Mpx
Rozmery a hmotnosť261 × 175 × 9 mm, 0,58 kg / × 19 mm, 1,09 kg (s klávesnicou)

Výsledky testovania tabletu so systémom Windows:

Model (OS Windows 10)ASUS Transformer Book T101HA
PCMark 8 – Home accelerated1330
Work accelerated958
Creative accelerated1169
PCMark 8 – Home battery test8:24
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Základná výbava/cena3/5
Dodatočná výbava a funkcie3/5
Výdrž4/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit