Multimediálny notebook za dobrý peniaz, ktorý chce zaujať takmer bezrámčekovým displejom. Má dobrú portovú výbavu a dva pevné disky. Ideálny pre každého, kto hľadá nový notebook s rýchlym systémom a veľkým úložiskom.

Vyhotovenie a používanie

Telo je z plastu. Takže máte dva pohľady na spôsob vyhotovenia. Prvý, a k tomu sa prikláňame, je ten, že notebook nie je ťažký. Nepatrí ani medzi najtenšie, no dá sa dobre prenášať. Zaujímavosťou je práve jeho displej, ktorý má minimálne okraje. Výrobca ho teda vizuálne viac natiahol, hoci je tu stále Full HD displej. Toto nie je prvý model ASUS-u, ktorý má takýto vizuál. Napriek tomu, že pôsobí menšie, je to 15,6″ model. Je treba nájsť vhodnú polohu veka a toho, ako sa budete na displej pozerať. V hornej časti je tmavší, dole zase svetlejší. Pripomína nám to displeje spred pár rokov.

Výhodou je, že klávesnica má štandardné rozloženie a je tu aj numerický blok. Ten je síce zmenšený, no dá sa používať. Zvyknúť si bude treba na menší Enter v tejto časti. Písanie na klávesnici je tiché. Jedinou jej nevýhodou je, že nemá podsvietenie. To navzdory faktu, že klávesy sú určené aj pre model, ktorý podsvietenie má. Teda majú priehľadné popisy a sú v jemne sivej farbe. Pri umelom osvetlení a vyššom jase displeja sme na klávesoch vôbec nič nevideli.

Veko displeja je pevné a dá sa otvoriť zhruba na 145°. To postačuje a zároveň sa pri väčšom uhle nakloní o niekoľko stupňov. Na klávesnici sa vám bude lepšie písať. Páčilo sa nám tiež to, že veko sa dá otvoriť jednou rukou.

Touchpad sa dá použiť, dokonca lepšie ako pri iných notebookoch Nie je taký tuhý, a to dokonca ani v jeho hornej časti. Tam ho totiž na drvivej väčšine notebookov ani nestlačíte.

Reproduktory SonicMaster hrajú dobre a dajú sa použiť aj na hudbu. To je niečo, čo pri mnohých notebookoch nemôžeme tvrdiť.

Model notebooku / ParameterASUS VivoBook 15-X512UF
ProcesorIntel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný diskSamsung, 128 GB SSD + 1000 GB, 5400 ot./min.
Displej15,6″, IPS, max. rozlíšenie 1920 x 1080 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce MX130, 2 GB VRAM
Porty1x USB 3.1, 2x USB 2.0, 1x USB-C, HDMI, čítačka microSD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]357 x 230 x 20
Skutočná hmotnosť [kg]1,781
ZapožičalASUS
Cena (EUR s DPH)719

Výkon a hardvérová výbava

Tento model sa dá kúpiť ešte lacnejšie. Výrobca ho totiž dodáva aj s procesorom Intel Pentium. My sme mali ale celkom silný procesor Intel Core i5-8250U, 1,6 ÷ 3,4 GHz. Kapacita RAM je štandardných a postačujúcich 8 GB. Je tu totiž SSD disk s kapacitou 128 GB. Takáto kapacita je vyslovene tak akurát. Nemáme veľké výhrady, všetko ostatné sa dá ukladať na 1 TB pevný disk. Ten je rotačný, ale ako sklad filmov alebo menej náročných hier je ideálny. Navyše, keď resetujete Windows do výrobných nastavení, stále vám zostane obsah na druhom disku. Napríklad hry zo Steamu.

Keď už sme pri hrách, je jasné, že toto nie je vyslovene stroj na hry. Grafická karta NVIDIA GeForce MX130 s 2 GB VRAM je o poznanie výkonnejšia ako integrovaná grafika od Intelu. Na staré hry – 7 a viac rokov vám poslúži a niektoré vám pôjdu na plných detailoch. Najviac sme ale vyšší grafický výkon poznali pri hromadných úpravách fotiek. Napríklad program Zoner Photo Studio má podporu pre NVIDIA CUDA. Túto technológiu na paralelné spracovanie grafických dát verzia MX130 má.

VivoBook 15 je tichý a dokonca aj rotačný pevný disk je umiestnený tak, že nepocítite jeho vibrácie. Vyššia záťaž roztočí ventilátor a budete ho počuť. Faktom ale je, že toto jeden z najlepšie chladených notebookov. V časti otvorov na vzduchovú ventiláciu je notebook vyslovene studený.

Zamrzela nás podpora nabíjania cez USB-C. To znamená, že potrebujete použiť adaptér, ktorý je dodávaný s notebookom, aj keď máte tento nový port.

Model / TestyASUS VivoBook 15-X512UF
Kancelársky výkon – PCMark 103635
Essentials7774
Productivity5242
Digital Content Creation3200
Herný výkon – 3DMark 113270
Graphics score3020
Physics score6259
Combined score2986
VR Mark
Orange Room1116
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]358,6
Access time [ms]0,159
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]3:21
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]28,6 / 35,1
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]31,6 / 36,6
Celkové hodnotenie
Faktor mobility4,39
Odolnosť tela2/5
Dizajn3/5
Klávesnica3/5
HW a SW vyladenie4/5
Celkový výkon3/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • multimediálny výkon
  • cena
  • účinnosť chladenia
  • tichý

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • pozorovacie uhly displeja
  • pre niekoho plastové telo
  • klávesnica nie je podsvietená

Verdikt

ASUS VivoBook 15 je notebook za rozumný peniaz. Nie je to úplne bežný 15,6″ model. Má totiž prispôsobený displej a je takmer bezrámčekový. Za dobrú cenu získavate konfiguráciu s dvomi diskami a tichý počítač. Škoda, že klávesnica nie je podsvietená.

Cena: 719 €

Zapožičal: ASUS

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.