Notebook vhodný pre každého, kto chce všestranný a ľahký stroj a ešte ušetriť aj voľajakú korunku. A navyše, má procesory 8. generácie od Intelu. Vieme, že to samé notebook nerobí notebookom, ale lepšia konfigurácia určite neurazí. Najmä, ak chcete pridať na jeho multimediálnom používaní. V kancelárskom režime, hoci v samotnom internetovom prehliadači, nárast výkonu 8. generácie naozaj pocítite.

Vyhotovenie a používanie

Notebook je klasický 14″ model so zníženou hmotnosťou. Kombinované plastové telo nijako nekritizujeme. Nie vždy súhlasíme s tým, aby notebook dobre vyzeral len vďaka tomu, že má frézovaný hliník. Ten je totiž dosť ťažký. VivoBook S14 je hladký a pevný zároveň. Konkrétne veko je hliníkové na lepšiu ochranu displeja, najmä počas prenášania.

Klávesnica má až tri stupne bieleho podsvietenia. Je vidno aj na dennom svetle v kancelárii, a tak ho netreba vypínať tak, ako pri notebooku od HP v tomto teste. Chválime aj štandardné rozloženie klávesnice bez nejakých pokusov či neštandardne umiestnených alebo chýbajúcich klávesov. Jednotlivé klávesy sú tiché s výnimkou medzerníka. Ten býva spravidla hlučnejší na takmer všetkých klávesniciach. Počas písania sa mierne prehýba celá konštrukcia. Počas dlhého písania je to dobrá vec. Prsty nenarážajú tak tvrdo na základňu, najmä keď nepoužívate prstoklad.

Výrobca tvaroval touchpad viac do štvorcovej podoby ako dlhého obdĺžnika. Je vynikajúci, stabilne sa s ním dá pohybovať kurzorom, vhodný je na pohodlné rolovanie webových stránok práve tým, že je vyšší. Podporuje funkciu rozpoznania dotyku dlane, takže počas písania si dlaňou omylom nepohnete kurzorom. To ešte nie je štandard u všetkých notebookov.

V časti touchpadu je štvorcová čítačka odtlačkov. Funguje výborne, zároveň nijako nezavadzia.

Reproduktory SonicMaster, sú v spodnej šikmej časti základne. Je preto lepšie, keď je notebook na stole ako na kolenách. Počuli sme už aj lepší zvuk z dielne tohto výrobcu, a to v ešte menšom tele. Napodiv sa dá hudba počúvať, silnejšia reprodukcia výšok predurčuje notebook skôr na filmy alebo pripojenie externého reproduktora.

Model / TestyASUS VivoBook S14-S410UA
Kancelársky výkon – PCMark 103624
Essentials7513
Productivity5993
Digital Content Creation2870
Herný výkon – 3DMark 111781
Graphics score1636
Physics score6154
Combined score1273
VR Mark
Orange Room526
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]345,6
Access time [ms]0,059
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]4:18
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]31,3 / 33,7
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]31,1 / 40,8
Celkové hodnotenie
Faktor mobility3,26
Odolnosť tela3/5
Dizajn4/5
Klávesnica5/5
HW a SW vyladenie4/5
Celkový výkon3/5

Výkon a hardvérová výbava

Procesor Intel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz je solídny základ z ôsmej intelovskej generácie mobilných CPU radu Core. Tento procesor máme radi, majú ho radi aj výrobcovia. Najmä však pre jeho aktuálnu dostupnosť. Model S14 je dostupný vo viacerých konfiguráciách, dokonca aj v kombinácii HDD + SSD. My sme testovali model s 512 GB SSD diskom. Je rýchly a poskytuje dostatok priestoru aj na nejaký ten väčší objem dát. Kapacita RAM bola štandardných 8 GB, čo je dobrá kombinácia v spojení s SSD diskom.

Ako už je pri ASUS-e zvykom, displej má vďaka utilite Splendid možnosť úpravy obrazu. Typicky známy na rozžiarenie pri sledovaní videa alebo napríklad aktivovaní funkcie na šetrenie očí. Eliminuje modré svetlo. Je na vás, či budete funkciu používať vo Windows alebo cez tento program. Chválime nástroj Battery Health Charging, ktorý šetrí batériu. Podporuje tri režimy nabíjania. Nemusíte nabíjať batériu vždy doplna, najmä pri kancelárskej práci s elektrickou zásuvkou. Keď ale občas notebook nosíte tam, kde nemáte možnosť ho nabíjať, zvolíte iný režim. Výrobca vás nijako nelimituje a pokojne môžete nabíjať batériu na 100 %. To vtedy, keď často cestujete a je pre vás prioritou aktuálna výdrž notebooku na batériu, nie životnosť batérie v budúcnosti.

Notebook je počas práce takmer nehlučný. Pri vyššom zaťažení si pýta viac vzduchu cez ventilátor, no ten je naozaj tichý. My sme síce namerali na niektorom mieste v spodnej časti okolo 40 °C. Išlo však zhruba o plochu 1 cm2 a aj to len na krátku chvíľu. Spravidla nebudete vôbec musieť notebook nejako výrazne chladiť a zahrieva sa len minimálne.

Model notebooku / ParameterASUS VivoBook S14-S410UA
ProcesorIntel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4
Pevný diskMicron, 512 GB, M.2 SSD
Displej14″, IPS, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 620
Porty1 × USB 3.1, 1 × USB-C, 2 × USB 2.0, HDMI, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]326 × 226 × 19
Skutočná hmotnosť [kg]1,319
ZapožičalASUS
Cena (EUR s DPH)859
thumbs-up-icon

Výhody

  • ľahký
  • dobrý kancelársky výkon
  • tichý s minimálnym zahrievaním
  • podsvietená klávesnica

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • žiadne podstatné

Verdikt

ASUS VivoBook S14 je 14″ notebook, ktorý má dobrý výkon a cenu. Nám sa páčila nízka hmotnosť, len 1,319 kg. Čo je inak zaujímavé, pretože je len o 3 gramy ťažší ako menší HP Envy 13. Napriek tomu sa nám javil v rukách ľahší. Je tichý, má dobre riešenú klávesnicu a celkovo ho považujeme za dobrého spoločníka.

Cena: 859 EUR

Zapožičal: ASUS

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.