Prémiový notebook s osobitým štýlom. Vo farbách, ktoré sú vo svete notebookov netradičné. Zároveň ale aj s užitočnými vlastnosťami a dobre navrhnutým dizajnom. A vôbec sa neprehrieva.

Výbava a možnosti

Notebook s výkonom vhodným do kancelárskeho prostredia a s najnovšom čipovou súpravou Intel 10. generácie. Ako prvé si ale všimnete displej. Výrobca použil verziu NanoEdge a získavate 15,6″ notebook s veľkou zobrazovacou plochou a Full HD rozlíšením. Tenké rámiky naozaj vyzerajú dobre. Veko sa síce nedá otvoriť až na 180°, ale má dostatočný uhol otvorenia a široké pozorovacie uhly, až na 178°. Veľmi dobrou správou je pokrytie sRGB, čím získavate presnejšie farby, ako na bežných displejoch.

Klávesnica má tri stupne podsvietenia, a to veľmi oceňujeme. Ako jeden z mála výrobcov poskytuje až takto detailné prispôsobenie. Štandardom sú dva stupne, v niektorých prípadoch je na výber len jedna intenzita. Stále je tu numerický blok, hoci v mierne zmenšenej verzii.

Jednou z takých špecialít je kláves Enter s krikľavo zeleným lemovaním. Tlačidlo na vypnutie je začlenené do klávesnice a nemá ani tuhší stisk. Treba si dať pozor na to, aby ste si ho nestlačili omylom. Notebook používa osvedčený systém ErgoLift, ktorým sa zdvihne zadná časť klávesnice po otvorení veka displeja. Ľahšie sa potom na nej píše a je tu lepšie chladenie. Dostupné budú dve konfigurácie, my sme mali s Wi-Fi 5, no dá sa kúpiť aj s najnovšou kartou Wi-Fi 6 (AX).

Reproduktory Harman / Kardon sú umiestnené zospodu. Využívajú rezonanciu povrchu, na ktorom sú umiestnené. Dajú sa použiť aj na počúvanie hudby, pri filmoch si ale viac vychutnáte rozšírený stereo zážitok, ktorý produkujú. Na mäkšom povrchu znejú trochu lepšie.

Praktický pohľad

Notebook je takmer stále tichý a len málokedy počuť silnejšie otáčky ventilátora. Priamo na klávesnici sa dá prehodiť funkcia Fn / multimediálne klávesy. Škoda, že tu nie je čítačka odtlačkov vo forme štandardnej výbavy, ale ako voliteľná časť. To ale platí aj pre klávesnicu.

Menšou nevýhodou bolo, že popisy klávesov sú cez deň so zapnutým podsvietením klávesnice takmer neviditeľné. Treba ho vždy vypínať.

Notebook ako taký je klasika skôr na kancelársky stôl, no je jasné, že sa dá prenášať. Pozor si treba dať na hornú stranu šasi. Málokto by si chcel taký pekný kryt poškriabať. Aj tu výrobca pridal rýchle nabíjanie a za 50 minút ho nabijete na 60 %. Výhradu máme, podobne ako pri mnohých notebookoch od Aceru, že zahnutý konektor je v tvare L. Pri zakopnutí o kábel môže byť riziko poškodenia konektora pri jeho vytrhnutí.

Model notebooku / ParameterASUS VivoBook S15 S533FA
ProcesorIntel Core i5-10210U 1,6 ÷ 4,2 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 8 GB)
Pevný diskIntel, 512 GB SSD
Displej15,6″, IPS, max. rozlíšenie           1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics
Porty2 × USB-C, 2× USB 3.1, 1 × USB-C, HDMI, microSD, kombinovaný audio
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 5 / áno
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]360 × 234 × 16
Hmotnosť [kg]1,8
ZapožičalASUS
Cena (EUR s DPH)799
Model / Testy
PCMark 10 – Kancelársky výkon4073
Essentials8847
Productivity6749
Digital Content Creation3071
3DMark 11 – Herný výkon2061
Graphics score1850
Physics score7011
Combined score1717
VR Mark – Virtuálna realita
Orange Room724
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]1228
Access time [ms]0,048
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]3:51
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]271,2
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]29,3 / 32,7
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]32,7 / 39,6
Faktor mobility2,14
thumbs-up-icon

Výhody

  • Unikátne farby a jedinečný dizajn
  • Tichý
  • Plná klávesnica aj s numerický blokom
  • Reproduktory

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Čítačka odtlačkov len voliteľne

Verdikt

ASUS VivoBook S15 je dizajnovo ladený stroj s multimediálnym zameraním. Nechýba podpora sRGB, veľký uhol otvorenia veka, reproduktory Harman/Kardan alebo napríklad menej častá klávesnica s numerickým blokom. Chcete všestranný notebook? Toto je on.

Cena: 799 €

Zapožičal: ASUS

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.