Ide o pokračovateľa úspešnej série a je to jeden z najlepších ultra prenosných notebookov na trhu. Kedysi by sa povedalo ultrabook.

ZenBook 13 však ďaleko presahuje pôvodnú myšlienku ultrabookov a pridáva originálnu výbavu navyše. Dostupný je v 13- a 14-palcovej verzii.

Výbava a možnosti

Telo notebooku je vo verzii 13,3 palca, teda je navrhnuté na tento rozmer displeja. Vďaka tenkým rámikom je však displej len o kúsok menší, ako na 14″ notebookoch. Preto budete mať síce rozmerovo malý notebook, no s nečakane veľkou plochou displeja. Ten nie je dotykový a tento spôsob nám vyhovuje. V našej praxi nie je potrebné, aby bol dotykový.

Klávesnica je štandardná a ešte sa na pravú stranu zmestil stĺpec s editačnými klávesmi. Výrobca ich funkciu zdvojil aj na šípky cez kláves Fn. Štandardne, ako to už má ASUS vo zvyku, je tu podsvietenie tromi stupňami intenzity. Tlačidlo na vypnutie je vpravo hore, no je ťažšie ho stlačiť a je nad stĺpcom editačných klávesov. Nepomýlite si ho s Delete.

Výrobca použil svoj dobre známy systém ErgoLift. Otvorenie veka notebooku zároveň zdvíha klávesnicu. Nakloní sa smerom k vám na jednoduchšie písanie.

Spomenúť treba touchpad, ktorý výrobca nazval NumberPad 2.0 a kombinuje klasický touchpad s numerickým blokom. Dá sa zapnúť a vypnúť priamo cez dotykovú plochu vpravo na touchpade. Na opačnej strane je zase ikona na zmenu jasu NumberPadu. Aj keď sa vám na touchpade rozsvieti numerický blok, stále sa dá používať aj na ovládanie kurzora. V tomto stave takisto rozlišuje ťuknutie a potiahnutie prstom po ploche.

Notebook, hoci je ľahký, má certifikáciu odolnosti MIL-STD-810G. Nemusíte sa obávať, že by niečo nevydržal. Zvládne viac ako bežné a často hrubšie notebooky.

Praktický pohľad

Prihlasovanie cez IR kameru je rýchle a pohodlnejšie ako cez snímač odtlačkov. Ten tu nie je a nepredpokladáme, že by vám chýbal. Notebook podporuje rýchle nabíjanie a na kapacitu do 60 % ho nabijete za 49 minút. Naše skúsenosti sú také, že tento notebook nemáte kedy vybiť tak, aby vás obmedzoval.

Počas bežného používania sme s notebookom prekonali 11 hodín, pri šetrení sa dostanete na ešte dlhší čas. Popri technológii rýchleho nabíjania sa tak len málokedy stane, že bude vybitý. Toto sa naozaj podarilo a máloktorý notebook reálne vydrží tak dlho na batériu, hoci výrobcovia zvyknú uvádzať rôzne časy.

Zvukový systém ASUS SonicMaster so spoluprácou s Harman/Kardon sa postará o vynikajúci zvuk. Patrí do skupiny najlepších ozvučení v prenosných počítačoch. Kvalitou sa vyrovná modelu od Lenovo v tomto teste.

Vylepšenia sa týkajú aj mikrofónu. Používa umelú inteligenciu na filtrovanie okolitých ruchov. To oceníte napríklad pri práci z domu a videokonferenciách.

Výrobca dáva vo forme štandardnej výbavy nástroj MyASUS, ktorý nastaví režim výkonu alebo spraví z notebooku úplne tichý počítač. Nastavení je viac a týkajú sa aj obrazu. Tiež slúži na sťahovanie ovládačov a BIOS-u.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Ultratenký a ľahký
  • Odolný
  • Podsvietená klávesnica so systémom ErgoLift
  • Veľký displej v malom tele
  • Vysoký výkon
  • NumberPad 2.0

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Žiadne podstatné

Verdikt

ASUS ZenBook 13 UX325E je špičkový ultraprenosný notebook. Odporúčame kúpiť každému, kto chce veľmi dobrý výkon, tichý počítač a extra výdrž na batériu. Toto je rekordman, akých na testovacom stole nemávame často.

Cena: 1319 €

Zapožičal: ASUS

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.