Super miniatúrny kúsok v rozmere 14″ notebooku. Je trochu zúžený a displej má poriadne dlhý. Taký slíž dalo by sa povedať, no stále v rozlíšení Full HD. Svoj podiel na tom, ako tento notebook vyzerá, má práve NanoEdge displej s miniatúrnym orámovaním po všetkých stranách.

Zároveň je značne univerzálny. Aj vďaka tomu je notebook niekedy až o centimeter kratší ako iné 14″ notebooky. A to sa do rámu zmestila ešte infračervená kamera na rozpoznávanie tváre.

Vyhotovenie a používanie

Je prekvapením, že ultratenký a ľahký notebook tohto formátu prináša všetko podstatné. Výrobca nás potešil nádielkou portov ako aj všestrannou výbavou. Najmä však veľmi dobrou použiteľnosťou. Notebook spĺňa požiadavky štandardu MIL-STD-810G. Prešiel testami pádov, vibrácií ako aj prácou pri vysokých a nízkych teplotách. Vyzerá síce ako módny doplnok, no nenechajte sa pomýliť. Je to poriadne odolný stroj.

Špecialitou je touchpad, ktorý sa volá NumberPad. Má v sebe integrovanú numerickú klávesnicu. Na aktiváciu treba položiť prst na ikonu numerického bloku vpravo na touchpade a následne sa tento prvok rozsvieti. Aj naďalej sa dá použiť ako touchpad. Ťuknutím na niektorý jeho prvok sa ale zapíše číslica alebo znamienko do aktívnej aplikácie. Nedá sa používať na posúvanie myši a následné ťuknutie na zmenu pozície kurzora. Ten totiž vo Worde zostane na pôvodnom mieste a zapíše sa doň znak, ktorý aktivujete dotykom.

Veko displeja zároveň zdvihne základňu, vďaka čomu sa lepšie píše na klávesnici. Veko by však mohlo mať väčší uhol otvorenia. Teraz je to tak akurát, našťastie má displej výborné pozorovacie uhly.

ZenBook od nás opäť získava plusové body za zvuk. Na zvuku spolupracoval so značkou Harman Kardon a vytvoril tak opäť špičkové reproduktory so svojou technológiou ASUS SonicMaster. Vhodné aj na hudbu pri nižšej hlasitosti, špičkové na pozeranie filmov.

Extra pochvalu od nás získava aj podsvietená klávesnica s tromi stupňami bieleho LED svetla.

Výkon a hardvérová výbava

Dať do tela tenkého len 16 mm procesor Intel Core i7-8565U 1,8 ÷ 4,6 GHz je naozaj odvaha. V praxi sme ale vyskúšali, že ASUS premyslel chladiaci systém a ponúka nielen výkonný, ale aj tichý počítač. Tým, že veko po otvorení zdvihne základňu, je vetranie jednoduchšie.

Naša konfigurácia mala maximálnu kapacitu 16 GB RAM a 512 GB SSD. Dá sa kúpiť aj s 1 TB SSD diskom. Popravde, mať 512 GB disk, na to sa dá rýchlo zvyknúť. Takisto aj na grafickú kartu NVIDIA GeForce MX150, ktorá je výrazne výkonnejšia ako integrovaná grafika.

Jednou z najlepších vlastností sú porty. Výrobca sa tu nezačal vyhovárať ako chce priniesť najtenší počítač, ale priniesol supertenký počítač a pridal do neho porty, ktoré naozaj všetci chceme. Klasická veľkosť HDMI, dvakrát USB a jeden USB-C. Čítačka kariet je síce vo formáte microSD, ale toto pre nás nebola prekážka. Lepšie, ako keby ju sem ASUS nedal vôbec.

Počas testov sa notebook výrazne nezahrieval. Dosahoval síce vyššie teploty aj na klávesnici, no pri znížení nárokov na jeho výkon sa v priebehu jednej až dvoch minút vrátil k hodnotám nižším o niekoľko stupňov. Pri kancelárskej práci na batériu sa dostanete na úroveň piatich hodín bez toho, aby bolo treba výrazne šetriť.

Práca s notebookom bola naozaj príjemná. Jedinou nevýhodou je, že vďaka „natiahnutiu“ má displej príliš nízko hornú hranu. Je to dané aj tým, že má minimálny okraj v spodnej časti. Tu majú iní výrobcovia aj dva centimetre a obrazovku tak zdvihnú vyššie. Ideálne je teda pripojiť si k tomuto modelu externý monitor. Pri sťahovaní veľkého objemu dát je Wi-Fi 5G s maximálnou rýchlosťou 1734 Mb/s už poznať. Bluetooth 5.0 je takisto investíciou do budúcna. Rozmery notebooku sú 319 x 199 x 16 mm a hmotnosť 1138 gramov.

Cena: 1249 EUR

Zapožičal: ASUS

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.