Jeden z najkrajších notebookov na trhu. A to naprieč rôznymi kategóriami.

Nielen pekný, ale aj užitočný a vhodný na prácu. Výrobca nešiel do extrému, a preto tu nájdete základné porty. Prekvapením pre nás bol port USB 2.0.

Najviditeľnejším prvkom je touchpad, čo je tu vlastne displej. Výrobca ho nazval ScreenPad 2 a oproti minulej generácii to nie je len numerický blok, ale skutočný displej. Inak povedané, druhý monitor a vy si do tohto displeja môžete presunúť okná vašich programov.

Vyhotovenie a používanie

Touchpad v notebooku ASUS

Detail na touchpad v notebooku ASUS, Zdroj: ASUS

Hliníkové telo chráni notebook a zároveň spĺňa štandard MIL-STD 810G. Prežije teplotné výkyvy, vibrácie a horšie zaobchádzanie. Dizajn vychádza z podstaty všetkých notebookov tejto série. Sústredné kruhy na veku nemôžu chýbať ani v prípade tohto modelu.

Na pohľad je notebook úzky a takpovediac príliš širokouhlý. Je to ale dané úzkymi rámikmi a NanoEdge displejom. Náš nebol dotykový, dá sa však kúpiť aj dotykový displej. Má úzke rámiky nielen na bokoch a hore, ale aj na spodnej strane. A to sa ešte podarilo vsadiť do horného rámu infračervenú kameru na odomykanie tvárou. Nie je tu ale čítačka odtlačkov. Popravde, ani sme si na ňu nespomenuli. Stačí otvoriť veko a systém nás prihlási rýchlejšie ako čítačka odtlačkov. Notebooku sa netreba ani dotknúť. Naozaj praktické a užitočné.

Klávesnica má tri stupne bieleho podsvietenia a dobre sa na podsvietenie pozerá aj cez deň. Je tichá aj vďaka nízkemu zdvihu. Výborne sa na nej píše. Výhradu máme k tlačidlu na vypnutie. Je totiž vsadené do bloku s klávesmi a hneď napravo od klávesu Delete. Má tuhší stisk, aj tak by sme boli radšej, keby bolo inde. Jeho funkciu sme preto v správe napájania vypli. Zo začiatku sme ho omylom stlačili a systém si tak počas práce vypli.

Stereo reproduktory ASUS SonicMaster sú umiestnené na spodnej strane. Hrajú vynikajúco, ako to už pri ultrabookoch od ASUS-u býva. Plnosť zvuku a podanie celého spektra tónov vám vyrazí dych.

V rámci konštrukcie sme ocenili ešte jeden prvok. Je ním systém ErgoLift, ktorý po otvorení veka zdvihne základňu a klávesnicu máte o 3° naklonenú smerom k sebe. Škoda, že uhol otvorenia veka je len 145°. Je to málo a mali sme tendenciu skláňať krk aj hlavu príliš nízko. To je inak dôsledok toho, že NanoEdge má aj spodný rám úzky a displej tak nie je zdvihnutý vyššie.

Netradičný touchpad

ASUS ZenBook 14 UX434F

ASUS ZenBook 14 UX434F, Zdroj: ASUS

ScreenPad 2 je veľmi dobre navrhnutý a vyriešený systém. Má dve funkcie. Je to bežný čierny touchpad tak, ako ho poznáte z iných notebookov. Dá sa zapnúť do režimu displeja a vtedy na ňom môžete mať okná iných aplikácií. Napríklad si na ňom pustiť nejaké video z YouTube alebo naň umiestniť ovládacie prvky vybranej aplikácie.

Zároveň funguje v režime podpory pre aktívny program vo Windows. Napríklad Microsoft Word alebo Excel a vy máte na spodnom displeji časť ovládacích prvkov. Dokonca sa dá nastaviť, aby sa po spustení podporovaných aplikácií displej aktivoval v ich podpornom režime. Aj v tomto režime sa dá použiť ako touchpad. Stlačíte jedno tlačidlo, displej mierne stmavne a bude zatiaľ fungovať v tomto režime. ScreenPad 2 má rozlíšenie 2160 × 1080 px a ide o IPS displej s pozorovacím uhlom až do 178°.

Model notebooku / ParameterASUS ZenBook 14 UX434F
ProcesorIntel Core i5-8265U 1,6 ÷ 3,9 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR3 (max. 16 GB)
Pevný diskWDC, 512 GB SSD
Displej14″, IPS, max. rozlíšenie             1920 × 1080 px, 100 % sRGB
Grafická kartaNVIDIA GeForce MX250, 2 GB VRAM
Porty1 × USB 3.1, 1 × USB 2.0,          1 × USB-C, HDMI, microSD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]319 × 199 × 17
Skutočná hmotnosť [kg]1,305
ZapožičalASUS
Cena (EUR s DPH)1129

Výkon a výbava

Malý a tenký počítač, ktorého dizajn nie je na úkor výkonu. Vo vnútri sme mali procesor Intel Core i5-8265U 1,6 ÷ 3,9 GHz. Tento typ CPU je typický pre kanceláriu a multimédiá a z nášho praktického pohľadu nie je treba hnať sa za vyšším modelom. Komu by sa 8 GB RAM málilo, má možnosť získať tento notebook v konfigurácii so 16 GB RAM.

Nás viac potešila prítomnosť karty NVIDIA GeForce MX250. Nie je to herná karta, ale je rozhodne násobne výkonnejšia ako integrovaná grafika. Skúste staršie hry a dáte nám za pravdu. Jej výkon sme každý deň docenili pri spracovávaní fotiek.

ASUS ZenBook 14 UX434F

ASUS ZenBook 14 UX434F, Zdroj: ASUS

Notebook je počas kancelárskej práce nehlučný, vo vyššej záťaži ho je počuť, nie je to nič dramatické. NanoEdge má totiž ešte jednu funkciu a tou je lepšie chladenie. Tým, že sa základňa zdvihne do vzduchu, netreba taký silný ťah zo spodnej strany. Najmä ak nemáte notebook na tvrdej podložke. ZenBook sa ale takmer vôbec neprehrieval. Výdrž nás potešila, cez 12 hodín, ako to uvádza výrobca to ale nebolo.

Model / TestyASUS ZenBook 14 UX434F
PCMark 10 – Kancelársky výkon3888
Essentials7882
Productivity6268
Digital Content Creation3229
3DMark 11 – Herný výkon3920
Graphics score3640
Physics score6341
Combined score3943
VR Mark – Virtuálna realita
Orange Room1544
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]651,9
Access time [ms]0,08
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]6:41
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]338
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]36,4 / 42
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]37,5 / 42
Celkové hodnotenie
Faktor mobility5,12
Odolnosť tela4/5
Dizajn5/5
Klávesnica5/5
HW a SW vyladenie4/5
Celkový výkon4/5

 

thumbs-up-icon

Výhody

  • Tenký dizajn so štandardnou výbavou portov
  • Pevné telo
  • NanoEdge displej a systém ErgoLift
  • Užitočný ScreenPad 2

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Malý uhol otvorenia veka
  • Tlačidlo na vypnutie je súčasťou klávesnice

Verdikt

ASUS ZenBook 14 UX434F je špecifický notebook. Dva displeje sú zaujímavým rozšírením a môžete pre ne nájsť využitie. Vďaka samostatnej grafike má vyšší 3D výkon. Celkovo je to praktický notebook aj na cestovanie. Škoda len, že sa displej nedá otvoriť do väčšieho uhla.

Cena: 1129 EUR

Zapožičal: ASUS

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.