Toto je netradičný notebook s dvomi Full HD displejmi. Koncept, ktorý môže zaujať, no nie je spásou. Kupujete si zaujímavé riešenie, no produktivitu vám nezvýši. Je to skôr taká hračka a keď sa vám páči, naučíte sa tento prvok používať.

Vyhotovenie a používanie

Notebook má klasický dizajn odpovedajúci ZenBookom. Teda špeciálne frézované sústredné kruhy na veku a priečne šrafovanie na opierke na ruky. Je to síce 15,6-palcový notebook, ale nemá numerický blok. Keď vám bude chýbať, môžete si ho nastaviť práve na touchpad, ktorý výrobca nazýva ScreenPad. Je to v skutočnosti 5,5-palcový displej s rozlíšením Full HD.

Má tri režimy fungovania: Ako klasický touchpad, ďalej tzv. ScreenPad Mode na rozšírenie pracovnej plochy o špeciálne funkcie podporovaných aplikácií a tretí režim je Extension display. Toto je režim, ktorý umožní pridávať na spodnú časť okná, ktoré máte na hornom hlavnom displeji. Na touchpade tak môžete sledovať video z YouTube, môžete tu mať svoje poznámky alebo napríklad sledovať váš domáci kamerový záznam. Je to vlastne plnohodnotný displej, len je malý. Pokojne sem môžete poslať z horného displeja okno wordovského dokumentu. S hrubými prstami však na ňom veľa nespravíte.

Notebook ASUS v 14-palcovej verzii má takisto ScreenPad. My sme testovali 15,6-palcovú verziu

Meniť sa dá jas touchpadu, ale aj aplikácie, ktoré na ňom budú. Je tu podpora pre vývojárov. Otázkou bude, koľkí z nich budú robiť aplikácie s podporou fungovania na tomto displeji. Dotykový displej sa inak veľmi dobre používa, netreba z neho mať obavy.

Z displeja sa dajú spúšťať aplikácie priamo na hlavný displej

Klávesnica má až tri stupne podsvietenia, čo nebýva zvykom a takéto jemné stupňovanie považujeme za nadštandard. Špeciálnu pozornosť si zaslúžia reproduktory ladené značkou Harman/Kardon. Naozaj hrajú výborne a po dlhom čase sme opäť natrafili na špičkový zvuk priamo z notebooku

Správa profilov na nabíjanie batérie v notebooku ASUS

Model notebooku/ParameterASUS ZenBook Pro 15
ProcesorIntel Core i7-8750H 2,2 ÷ 4,1 GHz, 9 MB cache (max. 45 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4
Pevný diskToshiba, 256 GB
Displej15,6″, IPS, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce GTX 1050, 4 GB VRAM
Porty2 × USB 3.1, 2 × USB-C, HDMI, čítačka microSD,  kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]365 × 241 × 18,9
Skutočná hmotnosť [kg]1,868
ZapožičalASUS
Cena (EUR s DPH)1699

Výkon a hardvérová výbava

Je to poriadne výkonný zdroj. S procesorom Intel Core i7-8750H 2,2 ÷ 4,1 GHz získavate naozajstné multimediálne delo. Pripočítajte k tomu 16 GB RAM a 256 GB SSD disk a je vám jasné, že len málokedy budete na notebook čakať. Svoje vám o výkone prezradí vetranie. Výrobca sem umiestnil až dva ventilátory. Predsa len grafickú kartu NVIDIA GeForce GTX 1050 treba chladiť. Je to výkonná karta aj na najnovšie hry. Jasné, že to nie je aktuálny top model, no dobre si na nej zahráte. Takisto pomôže pri strihu alebo konverzii videa.

Ventilátor je poriadne počuť, avšak iba pri vyššom zaťažení. Pri bežnej práci vás chladenie nebude rušiť pri práci.

Výrobca ponúka tri režimy na nabíjanie batérie. V závislosti od toho, či notebook častejšie prenášate a používate na batériu alebo je viac na pracovnom stole a máte ho zapojený do elektrickej siete. Počítajte s vyššou teplotou v záťaži. Je to prirodzené, avšak v kancelárskom režime sa nebude tak prehrievať.

Výbava portov odpovedá tomuto typu zariadenia. Je tu dostatok USB portov a HDMI. Avšak v rámci slotu na SD karty použil výrobca slot na veľkosť microSD. Aspoň niečo a pri takom veľkom tele by sme absenciu čítačky pamäťových kariet ASUS-u asi neodpustili.

Model / TestyASUS ZenBook Pro 15
Kancelársky výkon – PCMark 104588
Essentials8639
Productivity6710
Digital Content Creation4523
Herný výkon – 3DMark 116530
Graphics score7116
Physics score4406
Combined score7306
VR Mark
Orange Room2831
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]210,6
Access time [ms]0,341
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]2:58
Teplota – kancelársky/výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]36,4 / 40,2
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]38,1 / 47,6
Celkové hodnotenie
Faktor mobility1,59
Odolnosť tela4/5
Dizajn5/5
Klávesnica4/5
HW a SW vyladenie3/5
Celkový výkon5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • hliníkové spracovanie
  • extra kvalitné reproduktory
  • vysoký výkon
  • potenciál ScreenPadu

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • touchpad ako displej je skôr hračka, ale vyzerá to zaujímavo

Verdikt

ASUS ZenBook Pro 15 je vynikajúci multimediálny notebook s dvomi displejmi. Je určený na prácu s grafikou, fotkami, strih videa a popri tom si na ňom ešte celkom dobre zahráte. Je hlučnejší, keď sa potrebuje ráznejšie chladiť. ScreenPad je fajn doplnok, no nič bez čoho by ste ďalej nedokázali žiť. Chcelo by to viac praktických rozšírení.

Cena: 1699 EUR

Zapožičal: ASUS

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.