ZenFone s prívlastkom Go je ten menší z radu väčších telefónov.

Koncept telefónu sa nám páčil, no pôsobí mierne bacuľato. Stále je to šikovný telefón, ktorý sa vďaka zaobleniu dobre drží v ruke. Jeho zadná strana je mierne pogumovaná, a tak sa ani veľmi nešmýka. Klasika je aj v podobe umiestnenia tlačidla na vypnutie. Horná strana je teda vyhradená nielen tomuto tlačidlu, ale aj audiokonektoru. Spodná hrana má konektor na nabíjanie a úprava hlasitosti je na zadnej strane pod fotoaparátom. Toto dvojité tlačidlo sa nám zdalo príliš hlučné. Telefón má však vynikajúcu cenu.

S tým treba rátať aj pri technických parametroch. Kapacita RAM je len 1 GB, čo je málo. No vyskúšali sme si, že všetky aplikácie ZenUI rozhrania fungovali správne rovnako ako tzv. pracovné aplikácie. Žiadne problémy neočakávajte pri aplikáciách, ktoré bežne používate na písanie, prehliadanie webu alebo sociálne siete.

Pri aplikáciách ako 3DMark alebo náročnejších hrách je to už však cítiť. Spomalenie telefónu tak pocítite len pri náročnejších aplikáciách. Toto nie je vlajková loď so 4-násobne vyššou cenou, ale kompaktný telefón za prijateľné peniaze. Je to ideálny telefón na bežné používanie. Ale je tu malá kapacita úložného priestoru. RAM s kapacitou 1 GB budeme akceptovať, no s 8 GB úložného priestoru je to náročnejšie. Niečo pomôže rozširujúca karta, ale nie všetky aplikácie sa dajú umiestniť na kartu.

Chválime ekosystém ZenUI. Áno, toto je ekosystém. Nie je to len nadstavba, ale aj ďalšie špeciálne aplikácie. Výrobca poskytol slušnú zásobu modulov na hlavnú obrazovku ako aj náhradu za tradičné googlovské aplikácie. Toto je veľké plus a používateľ získa pridanú hodnotu. Páčila sa nám napríklad funkcia ZenMotion, ktorá aktivuje vami vybrané dotykové gestá. Fotoaparát tak spustíte na vypnutom displeji nakreslením písmena C. Dvojitým ťuknutím na displej ho zapnete, a to je užitočné.

Pre niekoho bude užitočné aj triedenie nových aplikácií v hlavnom menu. Teda nie na úvodnej obrazovke. Po inštalácii sa zobrazí informácia, kam sa aplikácia umiestnila. Takže všetky chatovacie programy nájdete pokojne pokope. Komu by tento spôsob nevyhovoval, môže si takéto radenie vypnúť a zoradiť položky napríklad podľa abecedy alebo frekvencie využívania.

Hodnotenie

+ šikovný do menšej ruky, cena, výrazné rozšírenie systému
– pomalšie reakcie, nedostatok úložného priestoru

Cena: 149 EUR
Zapožičal: ASUS

Verdikt touchIT

ASUS ZenFone Go je lacný telefón, ktorý nemá veľké rozmery. Preto ho uvítajú používatelia s menšími rukami. Cenovo je nastavený tak, aby sa stal ideálnou voľbou pre školáčikov alebo nenáročných používateľov. Nielen výkonom CPU, ale aj kapacitou RAM je vhodný na menej náročné používanie.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuASUS ZenFone Go
Operačný systémAndroid 5.1.1
Formát SIM kartyDual Micro SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]1000 / 8 000
Procesor1,3 GHz, 4-jadrový, MT6580
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5 / 720 × 1280
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 64 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.0, n, áno, áno, nie
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+
Fotoaparát / video8 MPx, autofocus / Full HD, 15 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostiáno, 2070 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]11 / 321
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]145 × 71 × 10 / 135
ZapožičalASUS
Cena [EUR s DPH]149
BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score20586
PCMark for Android – Work performance2295
3DMark Sling Shot – Total score60
Graphic48
Physics489
HodnotenieVýsledky
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž3/5

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.