Koncom minulého roka sme v našom magazíne testovali monitor BenQ PD2700Q.

Ten si nás získal najmä pomerom cena/výkon. Ponúkal totiž výbornú kvalitu a funkcie, zamerané na profesionálov, za dostupnú cenu. Jeho nástupca obsahuje rovnako kvalitný základ, avšak rozširuje ho aj o USB-C dokovaciu stanicu.

USB-C dokovacia stanica je užitočným rozšírením, pretože takmer každé dnešné mobilné zariadenie obsahuje USB-C port. V prípade ultratenkých notebookov a konvertibilných tabletov ide často o jediný alebo o jeden z mála portov. A hoci sme v minulosti testovali aj monitory s USB-C portom, BenQ PD2710QC posúva toto riešenie na ďalšiu úroveň. Vo výbave má plnohodnotnú USB-C dokovaciu stanicu.

Praktická dokovacia stanica aj bohatá konektivita

Zabudovaná dokovacia stanica rozšíri pripojený mobilný počítač s USB-C portom na plnohodnotné stolné PC

Toto riešenie má výhody – notebook alebo tablet pripojíte pomocou USB-C kábla k monitoru a prostredníctvom dokovacej stanice získate nabíjanie notebooku či tabletu počas pripojenia, prístup k štvorici USB 3.0 portov, k ethernetového portu a taktiež aj k 3,5 mm jacku pre slúchadlá. Všetky tieto konektory sú pritom umiestnené priamo v spodnej časti stojana, takže sú pohodlne dostupné a nachádzajú sa zhruba vo výške portov notebooku či tabletu. Je to praktické. Pre porovnanie, monitory obvykle ponúkajú USB huby priamo v oblasti obrazovky a nevyzerá to dobre, keď k nim pripojíte napr. káblovú klávesnicu alebo myš. V tomto prípade ide o praktickejšie aj estetickejšie riešenie.

Zároveň ponúka viac funkcií, pretože nabíja pripojené zariadenie s výstupom až 61 W, čo je dobre použiteľné pre takmer všetky zariadenia na trhu. Obsahuje aj extra porty vo forme ethernetu a DisplayPortu. Dokovacia stanica taktiež obsahuje USB-C port na prepojenie doku s počítačom a DisplayPort výstup. Je totiž potrebné prepojiť dokovaciu stanicu s monitorom samotným prostredníctvom DisplayPort kábla.

Samotná obrazovka obsahuje DisplayPort vstup aj výstup, HDMI vstup a mini DisplayPort vstup. DisplayPort výstup využijete na pripojenie monitora s ďalšími obrazovkami. Celkovo je možné pripojiť až štvoricu monitorov, avšak kvôli rozlíšeniu je praktické obmedziť počet prepojených monitorov na 2 až 3. Potrebná je podpora technológie MST na každom z nich. Je dôležité spomenúť, že monitor aj dokovacia stanica vyžadujú samostatné napájanie, takže budete potrebovať 2 elektrické zásuvky.

Skvelý základ

BenQ PD2710QC má výbornú vernosť zobrazenia farieb a viacero režimov pre profesionálov

BenQ PD2710QC vyniká vo vernosti zobrazovania farieb. Tento 27-palcový monitor využíva IPS panel a ponúka rozlíšenie 2560 x 1440. Pokrýva 100 % farebného priestoru sRGB/Rec.709 a má 8-bitovú farebnú hĺbku. Monitor je od výroby kalibrovaný pre spomenuté farebné priestory, čo sme overili aj testovaním. Priemerná odchýlka deltaE dosiahla hodnotu 1, maximálna odchýlka deltaE bola rovná 2. Je to veľmi dobrý výsledok, pričom väčšinu času sa tieto hodnoty držali na vynikajúcich hodnotách 0,9, resp. 1,5. Celkový výsledok však mierne zhoršil tmavý odtieň modrej, ktorý dosiahol spomenutú odchýlku na úrovni 2. Výrobca udáva maximálny jas na úrovni 350 cd/m2, my sme namerali 333 cd/m2. Podsvietenie je rovnomerné. Pozorovacie uhly sú výborné, kontrast je 1000 : 1, pričom monitor ponúka aj funkciu dynamického kontrastu.

Vopred nastavené režimy sú taktiež prispôsobené pre pracovné využitie. Okrem režimov sRGB a Rec.709 tak nájdete v ponuke Animation, CAD / CAM, Darkroom, ale aj Low Blue Light, ktorý tlmí vyžarovanie modrého svetla. Režim Animation lepšie zobrazuje detaily v tmavých oblastiach, CAD / CAM vylepšuje kontrast čiar a tvarov na technických dokumentáciách a Darkroom je prispôsobený pre prácu v tmavých miestnostiach.

Monitor má takisto tenký rám okolo displeja a praktický dizajn stojana, ktorý umožňuje prispôsobenie výšky, náklonu a natočenia. Takisto obsahuje dieru pre manažment káblov a dá sa používať aj v režime na výšku. V tomto smere ťažko niečo vytknúť.

Verdikt

BenQ PD2710QC je výborný pracovný monitor, ktorého plný potenciál využijete v prípade, že na prácu používate aj zariadenie s USB-C portom. Práve plnohodnotná USB-C dokovacia stanica je hlavným vylepšením v porovnaní s predchodcom, modelom PD2700Q. Monitor si však zaslúži pozornosť aj bez ohľadu na dokovaciu stanicu. Vlastnosti a funkcie monitora sú výborné, ako aj vernosť zobrazenia farieb vo farebnom režime sRGB.

Cena: 679 EUR
Zapožičal: BenQ

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 6/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit