Takýto monitor sme tu ešte nemali. BenQ SW271 patrí do segmentu monitorov, ktoré sú určené profesionálom. Ponúka vysokú vernosť farieb a certifikáciu Technicolor, čo ocenia najmä fotografi a koloristi. Okrem toho disponuje 4K rozlíšením a podporou štandardu HDR10.

Profesionálne monitory sme testovali už aj v minulosti, avšak BenQ SW271 je našou prvotinou v segmente zariadení, ktoré sú určené profesionálnym fotografom, koloristom a prípadne dizajnérom. Balenie monitora je nadštandardne veľké, pretože okrem samotnej obrazovky a kvalitného kovového stojana obsahuje aj plastové tienidlá, ktoré môžete osadiť po rámoch monitora. Tieto tienidlá zabránia neželaným tieňom a okolitému svetlu.

BENQ SW271 zaujme vernosťou zobrazenia farieb

SW271 obsahuje kalibračnú tabuľku, ktorá obsahuje presné informácie o tom, ako je monitor kalibrovaný. Je to dôležité, nakoľko výrobca garantuje, že monitor disponuje 99 % pokrytím farebného priestoru Adobe RGB a 100 % pokrytím priestoru sRGB, resp. Rec. 709. Hodnota odchýlky Delta E je podľa BenQ menšia, maximálne rovná 2. Vernosť zobrazenia farieb potvrdzuje aj certifikát firmy Technicolor.

Základom monitora je 27-palcový IPS panel s farebnou hĺbkou 10 bitov. Ponúka rozlíšenie 3840 × 2160 bodov, maximálny jas 350 nitov a kontrast 1000 : 1. Pozorovacie uhly sú výborné, podsvietenie rovnomerné. Obnovovacia frekvencia monitora na úrovni 60 Hz neprekvapí a rovnako ani odozva 5 ms. Toto je celkom evidentne monitor na prácu, nie na hranie. Dôležitým parametrom je aj podpora štandardu HDR10.

Súčasťou balenia sú aj bočné kryty

Kovový stojan sme už spomenuli. Umožňuje nastavenie výšky, náklonu aj natočenia. V tomto smere nemáme pripomienky, je to praktické riešenie a stojan patrí medzi najlepšie. Monitor obsahuje dvojicu HDMI 2.0 portov, DisplayPort 1.4, USB-C a USB 3.0 typu B pre pripojenie k USB portu v počítači kvôli zabudovanému USB hubu. Prípadne môžete prepojiť počítač pomocou USB-C kábla a získať zároveň prenos obrazu aj USB hub. Ten obsahuje dvojicu USB 3.0 portov, k dispozícii je aj zabudovaná čítačka SD kariet.

BenQ SW271 chválime aj za pohodlné ovládacie prvky, ktoré sú umiestnené na spodnom ráme. K dispozícii je 5 fyzických tlačidiel nastavení + tlačidlo napájania. SW271 obsahuje nadštandardnú ponuku funkcií a nastavení – k dispozícii sú režimy, ktoré sú prispôsobené jednotlivým farebným priestorom, takže sa v priebehu pár sekúnd môžete prepnúť z Adobe RGB do sRGB alebo do DCI-P3.

Stojan umožňuje nastaviť výšku monitora a má aj otvor na organizáciu káblov

K dispozícii je tiež HDR režim, čiernobiele zobrazenie a DICOM. Monitor tiež ponúka možnosť vytvoriť si vlastné profily a kalibrácie. Na pohodlnejšie prepínanie nastavení je súčasťou balenia diaľkový ovládač v tvare puku. S podobným riešením sme sa stretli aj pri herných monitoroch od BenQ, v prípade SW271 je tiež prínosom.

Monitor ponúka nastavenia pomeru strán, teploty farieb, farbeného priestoru. Tiež si prispôsobíte saturáciu, zobrazenie čiernej farby aj režim obraz v obraze. Ten dokonca podporuje zobrazenie dvoch farebných priestorov súčasne. Za zmienku stojí aj nastavenie RGB rozsahu po pripojení cez HDMI, voľba žiadaného štandardu DisplayPort a konfigurácia pripojenia cez USB-C kábel.

Môžete využívať prenos obrazu v rozlíšení až do 4K pri 60 fps a USB hub s rýchlosťami na úrovni USB 2.0 alebo USB hub v režime USB 3.1, avšak v takom prípade je prenos obrazu podporovaný do 4K pri 30 fps.

Verdikt

BenQ SW271 je špičkový monitor, ktorý prakticky nemá nedostatky. Je výborne konštrukčne spracovaný, ponúka verné zobrazenie farieb, pokročilé technológie a množstvo nastavení a funkcií. Je zrejmé, že táto obrazovka nie je určená pre masy, ale skôr pre špecifický segment používateľov zameraných na presné farby a najvyššiu technologickú výbavu pre tento účel. Ak sa medzi nich radíte, SW271 určite dávame do pozornosti.

Zapožičal: BenQ
Cena: 1100 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit