Technologicky inovatívne slúchadlá. Nemajú však ANC ani špeciálne režimy odhlučnenia. Majú však niečo, čo sme ešte netestovali, a to je prispôsobenie reprodukcie podľa toho, ako vaše ucho počuje.

Konštrukčná stránka slúchadiel je niečo, na čom si dal výrobca záležať. Všetky hlavné komponenty sú z kovu a uchytenie mušlí je značne zosilnené. Prakticky nemáte šancu tieto slúchadlá zničiť. Zosilnená konštrukcia je odpovedajúca vlastnosť v tejto cenovej relácii. Nám sa páčilo aj obojstranné natočenie mušlí pri skladaní. Takmer vždy máte možnosť otočiť mušle len do jedného smeru. Je to detail, ale takých tu nájdete viac. Napríklad aj veľmi pevnú aretáciu polohy nastavenia veľkosti oblúka. Posuvný mechanizmus je taký pevný, že ani počas prenášania sa nezmení nastavená veľkosť slúchadiel. Stačí založiť na hlavu a môžete používať.

Ako sme uviedli, nemajú technológiu aktívneho odhlučnenia. To vám ale určite nebude prekážať. Polstrovanie mušlí je také mäkké a priľnavé, že takmer dokonale odhlučnia bežné šumy na okolí. Ideálne sú teda nielen do kancelárie, ale aj na cestovanie. Prítlak na uši je tak akurát a uchytenie mušlí je robené tak, aby smerovalo na uši a zároveň netlačilo už zboku hlavy. Tým, že ide o model supra-aural (s priložením na uši), získavate ľahko prenositeľný model.

Ovládanie je sústredené na pravú mušľu. Tam je dotyková plocha, cez ktorú gestami nastavíte hlasitosť, prechádzanie medzi skladbami alebo dvojitým ťuknutím odpoviete na prichádzajúci hovor. Ovládanie je spoľahlivé a presné, takže sme na to naozaj nepotrebovali smartfón. Kto používa asistenta, ťuknutím a podržaním na dotykovej ploche ho spustí. Na pravej mušli je USB-C konektor na nabíjanie, tlačidlo na párovanie a tiež klasický audiokonektor.

Zvukové profily

Konštrukcia síce nie je to, čo má tieto slúchadlá predávať, no je taká vynikajúca, že stála za zmienku. Podstatné sú tu zvukové profily. Model Aventho totiž prichádza so špeciálnym nastavením pre vaše uši. Podľa toho, aké tóny vaše ucho dokáže rozoznať, prispôsobí signálový procesor v slúchadlách výsledné podanie zvuku.

Je známe, že náš sluch sa vekom mení, a to má vplyv na frekvencie, ktoré je ucho schopné rozpoznať. Profil sa nahrá do slúchadiel, stačí si ich raz nastaviť a potom už používať napríklad s TV alebo MP3 prehrávačom, nepotrebujete smartfón s aplikáciou. V prípade Androidu sme zaznamenali problémy s rozpoznaním slúchadiel na viacerých smartfónoch, na iOS tento problém nie je. Používať sa dali, no softvér na nastavenie profilu slúchadlá nerozpoznal. Súčasťou nastavení je zadanie vášho veku, intenzitu korekcií a dokonca aj citlivosť dotykovej plochy.

Že to posledné nemá súvis s tým, ako počujeme? Nemá, avšak má súvis s vekom a aj starší používatelia získajú slúchadlá, ktoré budú vedieť ovládať dotykovo. Okrem toho, softvér upozorní, že ste v daný deň dosiahli odporúčaný čas na počúvanie hudby cez slúchadlá pri určitej hlasitosti. Nebojte, slúchadlá fungujú aj po dosiahnutí 100 % z odporúčanej doby.

Odporúčame si dobre zvážiť, akú silnú korekciu zvuku aplikujete. Maximálna nie je vhodná, ak ju naozaj netreba a nie ste dôchodca alebo človek so zníženou funkčnosťou ucha. Budete pociťovať skreslenie v oblasti vyšších tónov. Slúchadlá robia to, že upravia reprodukciu tak, aby ste počuli. To ale znamená sčasti upraviť nízke tóny a presadiť vyššie. Redaktor, ktorý testoval slúchadlá je ešte mladík, a tak sme ponechali korekciu na 20 percentách.

Kvalita zvuku bola vynikajúca. Dynamika basov je niečo, čo sa vám bude páčiť. Rovnako aj detailné stredy. V prípade, že ste používali menej kvalitné slúchadlá a vypočujete si hudbu na týchto, objavíte v skladbách nové tóny. Toto sú jedny z mála slúchadiel, ktoré vám môžeme odporúčať aj bez toho, aby ste ich museli počuť.

Názov modelu/Technické parametreBeyerdynamic Aventho Wireless
TypBluetooth 4.2
Veľkosť meniča [mm]32
Odhlučnenie od okoliakonštrukciou
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]10 ÷ 40 000
Typ konektoraI konektor
Výdrž batérie [hod.]30
Hmotnosť [g]243
Hodnotenie
Vlastné odhlučnenie5/5
Odhlučnenie od okolia4/5
Kvalita reprodukcie5/5
Pomer cena/kvalita reprodukcie4/5
Cena [EUR s DPH]449,00
thumbs-up-icon

Výhody

  • super pevná konštrukcia
  • mäkké polstrovanie
  • vynikajúce pasívne odhlučnenie
  • kvalita zvuku
  • technologický prínos

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • žiadne podstatné

Verdikt

Beyerdynamic Aventho Wireless sú rozhodne unikátne slúchadlá. Technológia na korekciu zvuku podľa toho, ako vaše ucho počuje, je nadmieru užitočná. Zadarmo to ale nebude a tento model stojí toľko, čo iné profesionálne slúchadlá. Tomu odpovedá kvalita a detailnosť spracovania ako aj vynikajúci zvuk.

Zapožičal: BaSys.sk

Cena: 449 EUR

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.