Slúchadlá so 40 mm meničmi sú vhodným kompromisom medzi veľkosťou a skladnosťou.

Napriek tomu, že meniče sú väčšie, stále ich výrobca koncipoval ako supra-aural slúchadlá. Teda máte prítlak na uši a mušle neukryjú ucho vo svojom vnútri. Jemné koženkové náušníky sa prilepia na ucho a zabezpečia dokonalé vonkajšie odhlučnenie. Rovnako tak aj vnútorné. Takže aj pri vyšších hlasitostiach nebudete rušiť okolie reprodukovanou hudbou. Slúchadlá sú vyhotovené v kombinácii kovu a plastu. Kĺby sú kovové a mušle sa dajú skladať. Pri prenášaní zaberú menej miesta. Odporúčame použiť vrecúško na prenášanie, pretože lesklý povrch mušlí sa ľahko poškriabe.

Detail uchytenia mušle pri modeli AKG Y50BT

Detail uchytenia mušle pri modeli AKG Y50BT

AKG Y50BT vydržia prehrávať hudbu do 20 hodín a nabíjajú sa klasickým microUSB káblom, ktorý je v balení. Výhodou je, že ak sa slúchadlá vybijú, môžete ich používať v režime zapojenia cez audio kábel. Vtedy síce prídete o funkcie ovládania hovorov, no počúvať hudbu môžete naďalej. Ovládanie hlasitosti v našom prípade nefungovalo ako duplicita hlasitosti v telefóne. Slúchadlá majú vlastné ovládanie a treba si hlasitosť korigovať potom aj na telefóne. Konštrukčne sú veľmi vydarené a pohodlné na nosenie.

Káble v balení slúchadiel AKG Y50BT

Káble v balení slúchadiel AKG Y50BT

Zvukovo majú veľmi detailne vykreslenú reprodukciu. Vo všetkých smeroch si vychutnáte detailný zvuk. Možno v oblasti vysokých tónov sú len veľmi jemne zastrené. Bežne si to ani neuvedomíte. Popri vynikajúcej dynamike basov nezanikajú ani stredy a výšky. Najmä stredy sú badateľne detailné. Celkovo ide o vyvážený model s dobre nastavenou cenou.

Hodnotenie:

+          konštrukcia kombinovaná s kovom, priľnavé náušníky, obojsmerné odhlučnenie, kvalita zvuku
–           separátne ovládanie hlasitosti, výšky jemne zastrené

Cena: 159 EUR
Zapožičal: www.akgaudio.sk

Verdikt touchIT

AKG Y50BT sú vynikajúce slúchadlá. Konštrukčne aj hudobne. Niečo sme im síce vytkli, no keď zoberieme kvalitu zvuku a prenositeľnosť, je to jasná voľba. Veď sme ich aj porovnávali s ostatnými a brali ich za „referenčné“.

Parametre a hodnotenie testovaných slúchadiel:

Názov modelu / Technické parametreAKG Y50BT
Typdrôtové / Bluetooth
Veľkosť meniča [mm]40
Bluetooth3.0
NFCnie
Funkcia handsfreeáno
Charakteristická citlivosť [dB/1 mW/1 cm]113
Impedancia [Ω]32
Frekvenčný rozsah [Hz]20 ÷ 20 000
Hodnotenie Výsledky
Vlastné odhlučnenie5/5
Odhlučnenie od okolia5/5
Kvalita reprodukcie5/5
Pomer cena / výkon4/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016 ako súčasť veľkého testu slúchadiel, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.