To najlepšie, čo BlackBerry má. Naozaj. Bez preháňania.

Nový KEY2 je absolútne špičkový model, ktorý sme si ihneď obľúbili. Je ale pravda, že QWERTY klávesnicu máme radi aj za cenu veľkého telefónu a menšieho 4,5“ displeja. Toto nie je telefón pre každého. Priznávame, že na menšom displeji sme pozerali iba videa z YouTube, na filmy sme použili iný smartfón s takmer 6“ displejom.

Už model KEYone bol vynikajúci. Avšak viac pre skalných fanúšikov a viac na prácu ako nejaké multimédiá. Slabší procesor a malá kapacita RAM ho trochu spomaľovali.

„Nové „bíbí“ KEY2 je parádna mašinka.“

Potom prišiel KEYone Black Edition v tej istej konfigurácii ale 4 GB RAM. Poriadne to pomohlo a pôvodne žensky ladený telefón v čiernej farbe vyzeral výborne aj v mužskej dlani. Dosť bolo histórie, poďme na aktuálny model.

Nájdete u operátorov

O2

Orange ani Telekom tento model zatiaľ v ponuke nemajú.

Generačný rozdiel BlackBerry KEY2 vs. BlackBerry KEYone

Model telefónuKEY2KEYone
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 643 / 32
ProcesorSnapdragon 660, 8-jadrový, max. 2,2 GHzSnapdragon 625, 8-jadrový, max. 2,0 GHz
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]4,5 / 1080 × 1620, 3:24,5 / 1080 × 1620, 3:2
Hlavný / predný fotoaparát12 + 12 Mpx, 4K, 30 fps / 8 Mpx, Full HD, 30 fps12 Mpx, 4K, 30 fps / 8 Mpx, Full HD, 30 fps
Batéria3500 mAh3505 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]151 × 72 × 9 / 168149 × 73 × 9 / 180

Konštrukcia a hardvér

Hranatý smartfón so zrezanými rohmi a zároveň zaobleným prechodom. Vyzerá absolútne perfektne. Skoro ako tabuľka čokolády. Výrobca sa poučil a zistil, že čierna farba vyzerá lepšie ako kombinácia sivej a čiernej.

Klávesnica je to podstatné na tomto telefóne. Inak, popravde, by to bol obyčajný telefón s čistým Androidom hoci s bezpečnostnými funkciami navyše. Podsvietená klávesnica, ktorá podporuje gestá, je dobre známa. Teraz má trochu inú formu. Klávesy sú väčšie, chýba pravý Shift, ale možnosti má podstatne rozšírenejšie. Snímač odtlačkov v medzerníku zostal.

Je to absolútna špička v hardvérových klávesniciach pre smartfóny. Aj keď vieme, že tento segment telefónov je minimálny. V každom prípade, klávesnica je vynikajúca, či má alebo nemá relevantných súperov na trhu. Sčasti sú tu virtuálne klávesnice. Sú čoraz lepšie a naozaj sa dajú používať. BB na to ide inak a dáva vám skutočný pocit z písania na klávesnici. Písanie s ňou je podľa našich skúseností presnejšie.

Telefón má hliníkové telo a zadný kryt je pogumovaný so šrafovaným vzorom. Ocenili sme, že si firma ponecháva toto myslenie a chce priniesť praktickú výbavu pred peknou pozlátkou. Telefón sa nešmýka, môžete ho položiť hocikam a stabilne tak zostane. Koľko dnešných smartfónov vám kvôli samovoľnému šmýkaniu už spadlo? Všetky tlačidlá sú na pravej hrane.

Teda ovládanie hlasitosti, vypnutie displeja a multifunkčné tlačidlo nazvané ako Convenience Key. Naspodku USB-C konektor, hore audio konektor. Presne tak, ako si to prakticky všetci predstavujeme. Keby bol ešte audio konektor na spodnej hrane, bolo by to dokonalé.

Na zadnej strane je dvojica fotoaparátov s dvojtónovým LED bleskom. Oválne lemovanie trochu nadvihuje telefón.

Obsah recenzie

  1. Konštrukcia a hardvér
  2. Výbava, výkon, systém
  3. Hardvérová klávesnica
  4. Fotografovanie a video
  5. Verdikt a technické parametre‎

1 2 3 4 5

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.