Telefón s hardvérovou QWERTY klávesnicou je lepší, ako by ste si mohli na pohľad myslieť. Je to špičkový kus a my sme ho poriadne vyskúšali v našom detailnom teste.

KEYone je telefón, ktorý vzbudzuje úsmevný záujem, očakávanie niečo nevídaného alebo nedôveru v jeho koncept. Prečo niekto vyrobí telefón s hardvérovou klávesnicou? Najmä keď sa tie virtuálne dajú celkom dobre používať? Odpovede sa dozviete v našom článku.

V skratke hneď prezradíme, že tento telefón je skvelý a zvyknete si naň okamžite. Telefónov, ako je tento, veľa nie je. Vlastne iné značky nič také nemajú a všetci vytrvalo uberajú na hrúbke, zvyšujú na odlesku zadných krytov a pridávajú na klzkosti telefónov. BB sa vydalo inou cestou.

Prehľad parametrov:

OSAndroid 7.1.1 Nougat
Displej4,5” displej, rozlíšenie 1620 × 1080 px, 16 mil. farieb, 443 PPI
ChipsetOsemajdrový CPU Snapdragon 625, 8 × 2 GHz
RAM / úložisko3 GB RAM + 32 GB ROM
Grafický procesorAdreno 506
Batéria3505 mAh
Fotoaparát12 Mpx, 8Mpx selfie
Video4K 30fps / 1080p 60fps, predný 1080p 30fps / 720p 60 fps
Konektivita802.11 a/b/g/n/ac, 2,4 GHz / 5 GHz
USB 3.1 s rozhraním USB-C
Bluetooth 4.2
Rozmery150 × 73 × 9 mm
Hmotnosť180 g

Konštrukcia a vyhotovenie

Telefón sa nám veľmi páčil. Jednak je úplne iný než to, čo sa snaží väčšina výrobcov kopírovať jeden od druhého. Žiadne lesklé a šmykľavé kryty ale jemne pogumovaný a textúrovaný povrch. Vzadu nechýba charakteristické logo BB.

Na zadnej strane je 12 Mpx fotoaparát s autofocusom a duálnym LED bleskom. Jeho telo presahuje hlavnú konštrukciu a má kruhové lemovanie. Je to vlastne dobrý nápad. Keď telefón položíte na stôl, dá sa vďaka jemnému vyvýšeniu fotoaparátom lepšie zdvihnúť. Zároveň sa vytvára šikmé položenie. Riziko poškriabania sklíčka je tak ešte nižšie ako pri telefónoch, ktoré majú objektív v jednej línii s telom.

Poďme na prednú stranu, keďže tá je v prípade modelu KEYone hlavným pútačom pozornosti. Má displej s uhlopriečkou 4,5“ a rozlíšením 1620 × 1080 px. Displej je v pomere 3:2 a je to veľmi dobre zvolený pomer. Filmy síce budete mať s okrajmi, ale väčšinu času s telefónom robíte niečo iné ako pozeráte filmy. Popravde, toto je telefón pre inú cieľovú skupinu, ako tých, ktorí sa zaujímajú viac o pozeranie filmov ako pracovné využitie. Nad displejom je 8 Mpx fotoaparát bez automatického zaostrovania ale s rozšíreným uhlom optiky, až na 84°.

Pod displejom sú podsvietené dotykové tlačidlá na ovládanie systému. Ich funkcia je pevná a tak sme si na šípku späť vľavo museli chvíľu zvykať. Vždy, keď sa to dá, snažíme sa ju premiestniť vpravo. Pri držaní telefónu v pravej ruke je to pohodlnejšie.

Špecialitou je hrúbka telefónu. Už na pohľad je jasné, že tenký dizajn nebola priorita výrobcu. Ďakujeme, sme radi. Konečne sa telefón dobre drží v ruke a jeho telo je naozaj odolné. Má hliníkový rám a v kombinácii striebornej a čiernej vytvára efektný dizajn. Na bokoch zaoblených hrán sú tlačidlá na ovládanie.

Vľavo je ovládanie hlasitosti a tlačidlo na rýchly prístup k funkciám. Áno budete si pár dní zvykať, že toto nie je tlačidlo na vypnutie displeja. To je na druhej hrane a je pomerne vysoko. Ale je to otázka zvyku. Spodná hrana nie je ničím výnimočná. Je tu konektor USB-C a mono reproduktor na hlasité počúvanie, audio konektor na 3,5 mm jack je na hornej hrane.

Obsah recenzie

  1. Konštrukcia a vyhotovenie
  2. Klávesnica
  3. Výkon, spotreba a parametre
  4. Operačný systém
  5. Fotografovanie
  6. Verdikt

1 2 3 4 5 6 7

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.