Smartfón s klávesnicou, ktorý má svoju identitu. To na rozdiel od mnohých iných smartfónov, ktoré sa podobajú ako vajce vajcu.

Model KEY je za cenu 699 eur a má lepšiu výbavu. No chápeme, že dnes je to naozaj „outsider“. Najmä, ak si pozriete iné smartfóny za sedem stoviek. Má menší 4,5-palcový displej a hardvérovú klávesnicu. BlackBerry teda pripravilo odľahčený model, ubralo mu na kapacite RAM, výkone CPU, zobralo podporu dotykovej klávesnice a upravilo cenu. Výsledkom je o 260 eur lacnejšia verzia KEY2 LE.

Je to ľahký smartfón a pri hmotnosti 156 gramov sme občas museli skontrolovať, či sa ešte nachádza vo vrecku nohavíc. Zadná strana je pogumovaná a telefón sa nešmýka. Výborne sa drží v ruke a na QWERTY klávesnici sa dobre píše. Navrhovanie slov tu stále funguje a pri písaní sa z displeja ukrojí jeden riadok na návrh slov alebo prepínanie možností, napríklad hľadanie Emoji atď.

V medzerníku je snímač odtlačkov a funguje vynikajúco. Na zadnej strane sú dva vystúpené fotoaparáty a dvojtónový blesk. Nabíjanie je cez USB-C s možnosťou prepnutia do zrýchleného režimu tým, že počas nabíjania sa vypnú nepotrebné funkcie systému, napríklad grafické rozšírenia a zníži sa výkon. Nebojte, KEY2 LE vám vydrží celý deň od rána do noci pri intenzívnom používaní. V tomto prekonáva väčšinu smartfónov na trhu.

Klávesnica má podsvietenie, ktoré sa zapína automaticky na základe okolitého osvetlenia. Pocit zo stláčania skutočných klávesov je na nezaplatenie, rovnako aj super presná predikcia aj so skloňovaním. Rozšírenie od BlackBerry podávalo zatiaľ najpresnejšie návrhy v slovenčine, aké sme doteraz na Androide videli. Na boku je stále prítomný kláves, ktorý poslúži na spustenie jednej aplikácie alebo funkcie, prípadne dá na výber, čo chcete spustiť. To vtedy, ak si na dlhé alebo krátke stlačenie vyberiete dve alebo tri možnosti.

Po zapojení nabíjačky sa zobrazí možnosť voľby zrýchleného režimu nabíjania (model od BlackBerry).

BlackBerry prichádza aj so softvérovým rozšírením Hub, ktoré je centrom všetkých SMS, emailových aj chatových správ. Emaily spravujete priamo odtiaľto, ťuknutím na správu napríklad Messengera v BB Hub sa zapne Messenger s danou správou. Je to výborná aplikácia. Výrobca sem pridal viacero rozšírení, ktoré považujeme za užitočné a neodmysliteľne patriace k telefónom tejto značky. Rovnako tak aj DTEK By BlackBerry. Aplikácia, ktorá stráži vaše súkromie a kontroluje, čo robia aplikácie. Podozrivé správanie vám ohlási. Napríklad, keď sa aplikácia v čase, keď smartfón nepoužívate, snaží pristupovať ku GPS.

Fotoaparát je ale slabou stránkou. Odfotí dokumenty, spravíte si s ním aj pekne vyzerajúce fotky cez deň, avšak pri umelom osvetlení výrazne stráca na sile. Počas testu sme ho vnímali ako základný fotoaparát, ktorý poslúžil viac na dokumentárne fotografovanie ako na nejaké pekné krajinky. Fotoaparát nám pripadal ako by bol z 200-eurových modelov.

Model telefónuBlackBerry KEY2 LE
Operačný systémAndroid 8.1, aktualizácie 1. 9. 2018
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM/ROM/iná [GB]4/32
ProcesorSnapdragon 636, 8-jadrový, 1,8 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/rozlíšenie [bodov]4,5/1080 × 1620, 3 : 2
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát/video13 (f/2.2) + 5 Mpx (f/2.4) , 4K, 30 fps
Predný fotoaparát/video8 Mpx, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Rozmery [mm]/hmotnosť [gramov]150 × 72 × 8/156
KonektorUSB-C, 18 W
ZapožičalIngram Micro
Cena [EUR s DPH]439
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score115499
PCMark for Android – Performance5849
3DMark Sling Shot Extreme – Total954
Graphic817
Physics2318
VRMark Amber Room – Total717
A1 SD Bench – RAM [MB/s]5835
Úložisko čítanie/zápis [MB/s]189/94
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • pogumovaný kryt
  • skutočná klávesnica
  • bezpečnosť systému
  • cena

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • klávesnica nemá dotykovú vrstvu
  • slabší fotoaparát

Verdikt

BlackBerry KEY2 LE je lacnejšia verzia modelu KEY2. Stále je to dobre použiteľný smartfón. Má QWERTY klávesnicu a vďaka lepšej cene ľahšie zvážite jeho kúpu. Klávesnica ale nemá dotykové ovládanie a je tu aj mierne menej výkonný procesor. Celkovo je to stále jeden z najpraktickejších smartfónov na trhu.

Cena: 439 EUR

Zapožičal: Ingram Micro

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.