Hľadali sme v nich chyby, neúspešne.

Značka BML Electronics je českou značkou, ktorá prináša vlastné nielen audio výrobky. Počiatočná nedôvera z lacných slúchadiel sa postupne vytratila. Model BML H9 má dobré konštrukčné spracovanie. To je pri slúchadlách s prítlakom na uši veľmi dôležité. Vyskúšali sme slúchadlá so 40 mm meničmi s rozsahom 20 ÷ 20 000 Hz.

Nikde netlačia

Prvé, čo nás na supra-aural slúchadlách zaujíma je prítlak na uši. Výrobca sa musí popasovať s dvomi vecami. Musia vám dobre držať, ideálne pri chôdzi a nesmú vás ale tlačiť na boku hlavy. Niektorí z nás máme potom nepríjemné tlaky a pociťujeme uvoľnenie po zložení slúchadiel. Tu sa nič také nedialo. Materiálová stránka je skromnejšia a mušle sú uchytené na plastových kĺboch.

S tým treba v tejto cenovej kategórii počítať. Koženkové polstrovanie spojovacieho mosta je príjemné rovnako aj polstrovanie mušlí. Cítime, že tu nie je niečo ako jahňacia koža, no je jemné a veľmi mäkké. K jahňacej koži – slúchadlá s takouto vymoženosťou stoja u konkurenčnej značky 10-násobok modelu BML H9. To len pre doplnenie.

Ide o slúchadlá s handsfree. Majú zabudovaný mikrofón. Pripojiť ich môžete nielen cez Bluetooth 4.0 ale aj audio kábel.

Ovládanie

Všetky ovládacie a aktívne prvky sú na ľavej mušli. Tu sme ocenili najmä prispôsobenie prvkov na ovládanie hlasitosti / posunu skladieb a ďalšiu dvojicu tlačidiel na vypnutie a pozastavenie hudby. Na oblúku mušle sú oproti sebe. Nie sú teda hneď pod sebou a netreba tak prstami dôsledne nahmatávať, ktoré tlačidlo asi máte pod palcom.

Aj tu je zmena hlasitosti ako sekundárna funkcia. Primárna funkcia tejto dvojice tlačidiel slúži na posúvanie sa medzi skladbami. V spodnej časti oblúku ľavej mušle je microUSB port na nabíjanie a audio konektor na pripojenie 1,2 m dlhého kábla. Ten je priamo v balení ako aj ten nabíjací.

Zvuk

Hudobne sme boli so slúchadlami spokojní v oblasti stredov a výšok, no aj basov, hoci tie mohli byť jemne mäkšie. Popravde, najviac nás mýlila cena. Ak vynecháme použité materiály, tak z pohľadu konštrukcie nemajú chybu. Sedia veľmi dobre. Majú aj vynikajúci zvuk. To je niečo, čo nás pri pohľade na cenu neustále pocitovo viazalo hľadať chyby, preverovať na viac skladbách, ako sme zvyknutí. V tomto prípade nemáme slúchadlám čo vytknúť. Jemnejšie basy sú len detail a zvukovo by sme s nimi vystačili. Pokojne by si zaslúžili dvojnásobnú cenu.

Verdikt

BML H9 sú dobrou voľbou, ak hľadáte slúchadlá s prítlakom na uši. Nebudú vás tlačiť a so zvukom budete spokojní. Ich nevýhodou je minimálne odhlučnenie vašej reprodukcie. Pri hlasitejšom počúvaní bude počuť hudbu celé kupé vo vlaku alebo vaše okolie v tichej kancelárii. Batéria s kapacitou 200 mAh vydrží do ôsmich hodín počúvania

Páčilo sa nám

  • Stabilita na ušiach
  • Bez silného prítlaku
  • Jemné polstrovanie
  • Možnosť použiť s káblom alebo bez kábla

Nepáčilo

  • Pre detailistov – basy mohli byť jemnejšie
  • Plastové uchytenie mušlí

Cena: 39 EUR

Zapožičal: BML Electronics

Prečítajte si aj:

Recenzia bezdrôtových slúchadiel AKG Y50BT

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.