Balík grafických programov a nástrojov na elektronickú a tlačovú publikáciu prináša ďalšie vylepšenia. Podobne ako minulý rok aj tentokrát je vylepšenie citeľné. Zlepšilo sa rozhranie a používanie nástrojov. Pribudli automatické funkcie v oblasti kreslenia a kreativity. Corel ide cestou, keď prináša nové prvky a je dôvod zvážiť prechod na novinku. To je rozdiel oproti iným programom v tejto kategórii.

Grafické novinky

Jednou z noviniek je možnosť ukotvenia objektového panelu. V ňom budete vidieť všetky objekty, z ktorých je kresba zostavená. Slúži na jednoduchší výber objektov ako aj ich skrývanie. Niečo ako práca s vrstvami v bitmapovom editore. CorelDRAW je vektorový editor, no pokojne v ňom môžete pracovať aj s bitmapovou grafikou.

Teraz dokonca aj s nedeštruktívnymi efektami. Budú pôsobiť ako vrstva nad originálom. Vždy sa tak môžete vrátiť k pôvodnému návrhu a mať ho ako podkladový tvar. Pointou je aj kompletné prefarbovanie objektov a možnosť využiť špecializované umelecké efekty. Podobne ako pri vektorových kresbách si stačí označiť oblasť na úpravy a v nej vykonávať zmeny. A takisto aj karta na aplikovanie efektov je ako ukotviteľný panel.

Rozhranie verzie 2019 je celkovo prepracované tak, aby umožňovalo používať doteraz oddelené funkcie v ukotviteľných paneloch. To sa týka hromadných úprav a vyhľadávania. Na základe vlastností jedného objektu môžete definovať vlastnosti mnohých ostatných. Či už to bude výplň, efektová vlastnosť alebo iná zmena atribútov.

V rámci noviniek je tu ešte pixelové zarovnanie. Nový súbor treba vytvoriť ako súbor na publikovanie na webe, čím sa merná jednotka premení na pixel. Potom budete vedieť všetky obrázky zarovnať na stránke s presnosťou na jednotlivý pixel. Rastrovaná grafika s tieňovaním bude môcť byť zarovnaná nielen v pozícii ku strane, ale aj ostatným objektom. Na prvý pohľad totiž neodhadnete veľkosť „presahu“, ktoré spôsobuje tieňovanie objektov za účelom ich vyhľadania.

Zobrazenie vektorového obrázka s ukotveným panelom objektov

Cloudová aplikácia

Uvedením tejto verzie bola zároveň predstavená novinka a tou je cloudová služba na adrese www.CorelDRAW.app. Svoje návrhy si môžete ukladať do cloudu z klasickej desktopovej aplikácie pre Windows alebo macOS. Následne máte kresby dostupné na webe z hociktorého počítača. Služba sa dá použiť ako súčasť licencie, verziu Pro s viacerými funkciami je treba zaplatiť dodatočne. Stojí 49 eur na rok. Nie je to vysoká suma a máte po ruke silný nástroj všade, kde to budete potrebovať.

Prekvapilo nás rýchle načítanie webového rozhrania. Nie je to síce klon DRAW-u pre počítače, ale načíta vašu grafiku a umožní vytvárať grafiku, tlačové a prezentačné materiály skoro takisto ako v klasickom programe vo Windows. Výsledok sa dá exportovať v niekoľkých grafických formátoch a samozrejme aj PDF. Keď už sme pri PDF, nový balík od Corelu podporuje aktualizovanú špecifikáciu PDF/X-4.

Verdikt

CorelDRAW Graphics Suite 2019 zvládne pripraviť všetko. Od webových predlôh, tlačových materiálov až po grafiku a texty na potlač tričiek alebo sieťotlače. Programy tohto balíka sú vhodné na publikovanie tlačových materiálov ako napríklad letákov, pozvánok alebo knižných publikácií. Všetky potrebné nástroje na publikovanie pre tlačiareň sú integrálnou súčasťou. Opäť je tu obrovská zásoba šablón, návrhov, klipartov, vektorových fontov a bitmapovej grafiky. DRAW ako vektorový nástroj a PHOTO-PAINT ako bitmapový poskytnú silnú zostavu pri kreslení vlastnej grafiky aj efektových úpravách hotových obrázkov.

Zaujímavosťou sú nízke systémové nároky. Nové programy od Corelu sme testovali na rovnakej zostave ako minulý rok a práca bola rovnako rýchla, takisto aj prekresľovanie zložitejších obrázkov. Dobrá správa je tiež, že ceny sa oproti verzii 2018 nijak nezmenili. Máte možnosť využiť jednorazovú kúpu licencie alebo predplatné s možnosťou prechodu vždy na najnovšiu vydanú verziu.

Link: www.corel.com

Cena: Plná licencia – 669 €; Predplatné – 239,40 € ročne

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.