Zosilňovač zvuku k počítaču alebo hernej konzole. Nie je to zlý nápad. Vlastne je to výborná vecička, ktorá výrazne zlepší zvuk. Akurát, že je treba za ňu aj poriadne zaplatiť. Cena bude pravdepodobne jediným dôvodom, prečo kúpu tohto skôr zariadenia zvažovať, než považovať za samozrejmosť.

Použiť sa dá s bežným 3,5 mm vstupom ako aj optickým káblom. Hodí sa na pripojenie malých aj veľkých slúchadiel s vysokou impedanciou (prepínač je priamo na tele). Svoje využitie tiež nájde pri menšej reproduktorovej súprave. Zosilňovač je treba napájať cez konektor microUSB. Týmto konektorom sa dá pripojiť k počítaču a napájať priamo z USB portu. V balení nie je napájací adaptér.

Je teda na vás, či ho budete napájať adaptérom zo smartfónu alebo priamo z PC či konzoly. Okrem výstupu na slúchadlá je tu ešte vstup na mikrofón. Ovládanie hlasitosti je cez potenciometrické koliesko. Celkovo je to dobre navrhnuté príslušenstvo, ktoré napodiv nijako nezavadzia. Guma na spodnej strane zabraňuje šmýkaniu a náhodným pádom.

Najvýraznejšie možnosti dosiahnete pripojením k počítaču, kde si môžete aktivovať rôzne zvukové režimy a prispôsobiť ekvalizér cez softvér Sound Blaster Connect. Tlačidlom SBX aktivujete rozšírený zvukový zážitok aj bez inštalovania softvéru. To napríklad v prípade napojenia na herné konzoly. Okrem toho je tu možnosť prepnutia do režimu Scout. Dá sa aktivovať priamo zo zariadenia, nič netreba inštalovať.

Režim, ktorý poznáte z bojových a taktických hier. Rozoznáte, z ktorej strany sa blížia kroky nepriateľa a viac vás vtiahne do deja. Špecialitou je nastavenie predvolieb zvuku pre jednotlivé hry alebo využitie, napríklad na filmy a hudbu. Pripojiť sa dá k herným konzolám PlayStation 4, Xbox One alebo Nintendo Switch.

BlasterX G6 má dva samostatné zosilňovače, každý na pravý a ľavý kanál a podporuje dekódovanie zvuku do rozlíšenia 32 bitov a vzorkovania 384 kHz. Priestorový zvuk 7.1 je virtuálny a vytvorí ho aj na bežných stereo slúchadlách.

thumbs-up-icon

Výhody

  • citeľné zlepšenie zvuku
  • použitie takmer s čímkoľvek
  • podpora pre štúdiové slúchadlá

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • cena môže odrádzať

Verdikt

Creative Sound BlasterX G6 poskytuje veľmi dobrý audio zážitok. Pre hráčov to bude výrazná zmena a niečo, na čo sa dá veľmi rýchlo zvyknúť. Nám sa páčilo aj to, že to nie je len zosilňovač ako zariadenie. Je to prepracovaný systém hardvéru a softvéru, ktorý si vyladíte podľa seba. Rozdiel v kvalite reprodukcie budete naozaj poznať. Čistotu zvuku a celkovú prekreslenosť využijete všade, nielen pri hraní hier. Takže nekupujete len niečo, čo využijete pri hraní hier, ale univerzálnu vecičku.

Zapožičal: Creative

Cena: 149 EUR

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.