Reproduktorová zostava BlasterX Katana je určená pre náročných poslucháčov, prevažne hráčov.

Avšak hranie hier nie je podmienka, aj filmy a hudba na tejto zostave znejú veľmi dobre. Stačí si vybrať z predvolených režimov alebo prispôsobiť vlastnú reprodukciu ekvalizérom.

Systém ťaží zo širokých možností pripojenia. Okrem Bluetooth 4.2 sa dá pripojiť k počítaču cez USB, optickým vstupom a dokonca môžete do zadného portu USB vložiť flashdisk na prehrávanie hudby priamo z neho. My sme reproduktor testovali pri spojení z počítača a smartfónu. V prvom prípade cez USB rozhranie, aby sme získali rozšírené možnosti zvuku cez BlasterX Acoustic Engine, v druhom prípade bezdrôtovo.

V balení je diaľkové ovládanie na kompletné ovládanie reproduktora a vstupov. Používatelia, ktorí si ho umiestnia pod monitor, majú možnosť ovládania priamo na hornom paneli. Ide totiž o model z kategórie soundbar, ktorý je navrhnutý tak, aby ste ho mali na očiach.

Plastové telo je zosilnené brúseným hliníkom. Na prednej strane je segmentový displej s bielym podsvietením. Zobrazujú sa tu režimy vstupov a zvukové profily. Tie nájdete v softvéri Sound Blaster Connect. Napríklad Gaming, Concert, Cinema a Night. Štyri režimy zvuku, vrátane farebných efektov, sa dajú uložiť priamo do reproduktora. Ostatné sú v softvérovej knižnici.

Je tu ale možnosť nahradiť predvolené režimy za vaše vlastné a tie, ktoré Creative pre vás pripravil. Napríklad pre hry DOTA 2, Call of Duty alebo napríklad Overwatch. Pridať sa dajú vlastné hudobné nastavenia a LED efekty.

Súčasťou spodného panelu je 49 LED diód, ktoré umožňujú vytvoriť rôzne efekty v štýle, pulzovania svetla, žiariacej aury alebo jemného osvetlenia a pohybu. Tu sa dá vskutku dobre vyhrať a forma tohto podsvietenia sa nám skutočne páčila. Na výber je 9 segmentov LED diód, každý môže mať iný odtieň a výsledný efekt môže mať rôznu rýchlosť zmeny. Toto osvetlenie výrobca nazval Aurora Reactive a ide o jedno z najprepracovanejších osvetlení v segmente audio. Palec hore, Creative.

Aplikácia Sound Blaster Connect na prispôsobenie zvukových a LED efektov reproduktora Katana

Zvuk

Nedajte sa pomýliť, toto nie je len zábavka pre hráčov. Ide o plnohodnotný reproduktor a Creative sa tu naozaj „pochlapil“. Hudobne hrá takmer bez chyby. Prakticky nemá výrazné obmedzenia, jediné, čo potrebujete urobiť je nastaviť správny režim. To sa dá cez Acoustic Engine a hudbu si vyladíte podľa svojich predstáv. Rovnako tak filmy a hry. Pri nich využijete basový reproduktor, ktorému sme doteraz nevenovali v texte pozornosť.

Ide o neoddeliteľnú súčasť systému a prepája sa RCA káblom do soundbaru. Zvuk sa šíri do priestoru, a to najmä vďaka umiestneniu dvoch širokospektrálnych meničov nahor a dvoch výškových dopredu. Zvuk sa šíri do priestoru a počítačom sa dá emulovať konfigurácia 7.1. Pripojením cez optické vlákno získate zvuk s certifikáciou Dolby Digital 5.1. Pripojiť sa dá aj cez 3,5 mm audiovstup.

K počuteľnému skresleniu zvuku nedochádza, a to hneď z troch dôvodov. Tými sú tri zosilňovače pre dvojicu meničov a basový menič v subwooferi. O spracovanie zvuku sa stará už dobre známy procesor Creative SB-Axx1. Ten výrobca používa vo svojich prémiových produktoch.

Ovládanie na hornej strane reproduktora Katana

Hodnotenie:

+ nádherný dizajn, kvalita spracovania, špičkový zvuk, osvetlenie Aurora Reactive
– žiadne

Cena: 299,99 EUR
Zapožičal: Creative

Verdikt

Creative Sound BlasterX Katana je špičkový audiosystém prevažne pre hráčov. Nám sa páčil aj na spojenie s filmami a hudbou. Je to vyvážená zostava, ktorá reprodukuje kvalitný zvuk a ponúka nádherné vizuálne efekty. Vďaka LED systému Aurora Reactive, získa atmosféra pri hraní potme alebo pri tlmenom svetle celkom nový rozmer.

Prehľad parametrov a hodnotenia:

Označenie reproduktora / Technické parametreCreative Sound BlasterX Katana
Typ2.1
Frekvenčný rozsah [Hz]N/A
Výkon RMS [W]75
Aux ináno
Bluetooth4.2
Výstup na slúchadlááno
NFCnie
Ovládaniehlasitosť, ekvalizér, vstupy
VyhotovenieMDF, hliník
Hodnotenie
Kvalita zvuku5/5
Výbava5/5
Pomer cena / výkon5/5
Obchodné informácie
Cena [EUR s DPH]299,99

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.