Slúchadlá, ktoré používajú špeciálny zvukový čip a tzv. holografickú reprodukciu zvuku. Creative v tomto smere poskočil na ďalšiu úroveň a ukázal, ako si predstavuje moderné multimediálne slúchadlá. Toto sú totiž tak trochu iné slúchadlá. Nechcú konkurovať hudobným velikánom, avšak za chrbtom v diaľke nechávajú bežné slúchadlá tohto typu.

Technológia Super X-Fi je implementovaná v oboch modeloch Creative v našom teste. Tieto, s prívlastkom C, sú káblové a využiť môžete prepojenie s audiokáblom alebo cez USB konektor. Model Creative Air má takisto káblovú možnosť prepojenia, avšak aj bezdrôtový prenos cez Bluetooth a podporu na microSD kartu cez svoj vlastný slot. Rozdiel je aj v tom, že ľavá mušľa je dotyková a používa iný typ mikrofónu. Je to len taký malý štuplík, ktorý sa audiokonektorom zasunie do mušle. To je skutočne praktické. V oboch prípadoch ale nemáte možnosť slúchadlá zložiť ani otočiť mušle. Viac ako na cestách si ich vieme predstaviť doma.

Slúchadlá sa pohodlne nosia a majú bohaté polstrovanie. Uši skryjete do mušlí a budete ich mať kompletne obopnuté. Nikde nič netlačí a vďaka priedušnému látkovému poťahu v nich nie je teplo. Vnútorná výplň je z pamäťovej peny. Je to cítiť už po stlačení náušníkov a pomalom obnovovaní ich tvaru. Látkové chrániče sa dajú oprať a v prípade potreby vymeniť za nové. Tie si ale treba objednať samostatne. V balení nie sú náhradné.

Konštrukcia je celkovo robustná a je pripravená poskytnúť zvukový zážitok, aký od slúchadiel očakávate. My sme ocenili aj pomerne dobré odhlučnenie vlastnej reprodukcie. Toto nebýva až tak zvykom a tým, že ide o špeciálne slúchadlá aj pre hráčov, by sme tento parameter neočakávali. Mušle majú podsvietený kruhový prvok. Nemáme radi „kolotočarinu“, ale toto je decentné. Dá sa vypnúť tlačidlom zo slúchadiel alebo aj cez program v počítači. Ten okrem výberu farby podsvietenia zároveň slúži na nastavenie zvuku 2.0, 5.1 a 7.1. V rámci tlačidiel je na mušli okrem vypnutia mikrofónu a potenciometrického nastavenia hlasitosti aj tlačidlo na vypnutie SXFI. Verte, ak si raz vypočujete zvuk s týmto režimom, nebudete ho vypínať.

Zvukovo sa umiestňujú inde. Nie sú to slúchadlá, ktoré chcú byť superpresné v reprodukcii zvuku. Nie sú to ani slúchadlá s pseudopriestorovým efektom alebo super basové slúchadlá. Sú zamerané na vylepšenie zvuku a najmä jeho rozšírenie. Počuť ich na vlastné uši je skutočný zážitok. Totiž aj pri stereo režime máte pocit, ako keby to bol priestorový režim. Je to presne v súlade s technológiou Super X-Fi, ktorá aj stereo režim upraví tak, aby ste nemali pocit, že je nalepený na vašom pravom a ľavom uchu. Hudobne poskytnú silný zážitok a sú vhodné na hudbu, filmy aj hranie hier. Výhodou je, že mikrofón sa dá odopnúť, ak ho nechcete používať.

Názov modelu / Technické parametreCreative SXFI AirCreative SXFI Air C
Typdrôtové / Bluetooth 4.2audio jack / microUSB
Veľkosť meniča [mm]5050
Odhlučnenie od okolianienie
Funkcia handsfreeánoáno
Frekvenčný rozsah [Hz]20 ÷ 20 00020 ÷ 20 000
Typ konektoraI konektorI konektor
NFCnemánemá
Nabíjací konektorUSB-Cnemá
Výdrž batérie [hod.]10N/A
Hodnotenie
Vlastné odhlučnenie3/53/5
Odhlučnenie od okolia3/53/5
Kvalita reprodukcie4/54/5
Pomer cena / celkové možnosti4/54/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Pamäťová pena
  • Podsvietenie mušlí
  • Skutočný zvukový zážitok
  • Ovládanie na slúchadlách

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Na Super X-Fi režim si treba chvíľu zvykať

Verdikt

Creative SXFI Air C sú špeciálne slúchadlá na reprodukciu rozšíreného priestorového zvuku. Odporúčame ich na domáce počúvanie hudby, filmov, ale aj pre príležitostných hráčov. Získate s nimi zvuk, aký ste ešte nepočuli. Je to ozajstný zážitok, a to aj v stereo režime.

Zapožičal: Creative

Cena: Air C – 129,99 €; Air – 159,99 €

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.