Najlepšie prenosná virtuálna realita, s ktorou sme sa doteraz stretli.

Virtuálna realita je fenomén dnešnej doby. Počet všemožných VR okuliarov neustále rastie a stretávame sa prakticky so všetkými kategóriami zariadení – s malými okuliarmi, veľkými, plastovými, kartónovými, drahými a lacnými. Obal D-JOY Mrad VR Case je však jediný svojho druhu. Kombinuje ochranný obal s prenosnou virtuálnou realitou.

Obal v zloženom stave, okuliare sú súčasťou konštrukcie

Obal v zloženom stave, okuliare sú súčasťou konštrukcie

Koncept príslušenstva je jednoduchý. Výrobca rozšíril klasický ochranný obal o VR okuliare, ktoré sú umiestnené na chrbte obalu, resp. smartfónu. Ich dizajn je zameraný na kompaktné rozmery, takže obal má hrúbku iba 5 – 6 mm nad rámec hrúbky telefónu. Telo okuliarov je súčasťou obalu a v prípade potreby ich viete „rozložiť“ do prevádzkového stavu. Stačí ich uvoľniť dvoma posuvnými tlačidlami po bokoch obalu.

Okuliare sú so zvyškom púzdra spojené kovovým mostíkom, ktorého dĺžka je prispôsobená pre optimálny zážitok zo sledovania virtuálnej reality. Tieto okuliare si nemôžete prispôsobiť, nezmeníte zaostrenie a ani vzdialenosť šošoviek. Počas testovania nám to nevadilo, výrobca zvolil tieto parametre optimálne. Aspoň z nášho pohľadu. Chválime aj kvalitu šošoviek.

Obal v rozloženom stave

Obal v rozloženom stave

Šikovný koncept

Koncept obalu Mrad VR Case má výhody, ale aj nevýhody. V prvom rade plní účel už spomenutého ochranného obalu. A v druhom rade, VR okuliare môžete mať vďaka konceptu príslušenstva neustále so sebou a to bez toho, aby vás to výraznejšie obmedzovalo. Áno, iPhone s obalom je o trochu hrubší v porovnaní s holým telefónom, ale okuliare máte neustále vo vrecku nohavíc. Toto „nedokážu“ žiadne iné VR okuliare, ani tie kartónové.

Nevýhoda riešenia spočíva najmä v tom, že okuliare sa nedajú pripevniť k hlave. Je preto potrebné telefón s obalom neustále držať v rukách. Ak sledujete 2-3 minútové video, dá sa to zvládnuť. V prípade dlhšieho sústavného používania to môže prekážať, ruky vás možno začnú z držania telefónu bolieť.

vr_mrad_obal (4)_nowat

Druhým nedostatkom je absencia niečoho, čo by obmedzilo zorné pole. Ostatné VR okuliare sú navrhnuté tak, aby ste vnímali iba virtuálnu realitu, bočný pohľad máte zakrytý. V prípade Mrad VR Case však svoje okolie vnímate periférne, čo môže ovplyvniť kvalitu výsledného zážitku. Nie ste izolovaní od okolia a virtuálna realita vás menej vtiahne.

Chápeme, že tento obal je navrhnutý s cieľom, aby poskytol VR okuliare, ktoré môžete mať vždy a všade so sebou, s čím súvisia určité kompromisy. Je však potrebné ich spomenúť.

vr_mrad_obal (5)_nowat

Verdikt TOUCHIT

D-JOY Mrad VR Case ako celok hodnotíme pozitívne. Faktom je, že keď od mobilnej virtuálnej reality vyžadujete iba sledovanie krátkych 360-stupňových videí a fotografií, potom toto príslušenstvo splní svoj účel na jednotku. Pre potreby intenzívnejšie a dlhšieho zážitku, resp. hrania, budete potrebovať iné zariadenie, ale obsahu tohto typu je zatiaľ málo.

Obal D-JOY Mrad VR Case je aktuálne dostupný iba vo verzii pre iPhone 6 / 6s. Ocenili by sme verziu pre iPhone Plus a prípadne aj pre najobľúbenejšie Androidy.

vr_mrad_obal (6)_nowat

Cena: 25,99 EUR

Zapožičal: 360shop.cz

Prečítajte si aj:

Virtuálna realita v roku 2016

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit