Má všetko potrebné, čo hľadáte a univerzálneho notebooku do kancelárie.

Výrobca ho skonštruoval ešte v tradičnom pomere 16:9 a tomu odpovedá aj displej. Súčasťou výbavy je klávesnica s numerickým blokom a možnosť otvorenia displeja až na uhol 180°. Notebook však ukrýva aj ďalšie technológie, ktoré na prvý pohľad nemusia byť vidno.

Spracovanie

Výrobca použil až 64 % použitých materiálov z recyklovaných plastov oproti predchádzajúcej generácii notebooku. Telo je dostatočne pevné, aby zvládlo každodenné prenášanie. Je to tiež výhoda v tom, že sa nezvyšuje hmotnosť notebooku. Tá je 1,61 kg. Rámiky okolo displeja sú tenké, pričom na hornej strane je rámik mierne rozšírený. Vďaka tomu sa tu zmestila infračervená kamera s krytom na jej zatienenie. Reproduktory sú umiestnené v spodnej časti základne a poskytnú dobrý zvuk.

Čo sa týka displeja, tento model bol bez dotykovej podpory, ale v rámci konfigurácií existuje rovnaký displej s dotykovým ovládaním. Svietivosť je parametrovo slabšia a 250 nitov patrí medzí základ. Bude to poznať na priamom slnku alebo v miestnosti, ktorá je slnkom presvetlená. V opačnom prípade nebudete mať so svietivosťou žiaden problém a na displej uvidíte bez problémov.

Klávesnica

Klávesnica má dva stupne podsvietenia a je vhodná pre tých, ktorí pracujú viacej s číslami a chcú aj samostatný numerický blok. Ten je doplnený o samostatné tlačidlo na vyvolanie kalkulačky. Súčasťou tohto bloku je tlačidlo na vypnutie, ktoré slúži zároveň ako odtlač snímač odtlačkov prstov. Má výrazne silnejší stisk a nestlačíte ho omylom. Netreba sa obávať toho, že by ste si notebook počas práce vypli alebo uspali.

V spojitosti s videokonferenciami a telefonovaním využijete možnosť vypnúť mikrofón priamo cez klávesnicu. To je vítaná funkcia najmä pri častých videokonferenciách, pričom si nemusíte robiť starosti s hľadaním, kde sa táto funkcia vypína konkrétnej aplikácii. Takto sa vypne kompletne pre celý systém. Klávesnica je tichšia a nijako nevybočuje zo zaužívaných zvyklostí notebookov značky Dell a tejto série. Touchpad patrí medzi klasiky, ktoré sú dobre spracované a takisto má širokouhlý pomer voči obrazovke.

Nízke energetické nároky

Za veľkú výhodu považujem vynikajúci úsporný režim. Notebook má samozrejme adekvátnu výbavu a tak podporuje procesor Intel 13. generácie. Je to zároveň aj veľmi úsporný notebook s dobre vyriešeným chladením. Výrobca upravil veľkosť ventilátorov, vďaka čomu je chladenie tichšie.

Počas testovania bol notebook takmer vždy nehlučný. V prípade potreby aktivoval chladenie na nevyhnutný čas. V tomto smere ide o vynikajúcu prácu a rozhodne je to veľmi dobrý notebook, ktorý vás nebude rušiť svojou hlučnosťou. Takisto aj spotreba je na vynikajúcej úrovni a v bežnom režime spotrebujete približne 25 až 30 wattov.

Dôvodom je aj to, že tento model používa integrovanú grafiku, no existuje konfigurácia s grafickou kartou NVIDIA GeForce MX550. Pri náročnejšom používaní a maximálnej záťaži sa dostanete na hodnotu približne 55 W. To je stále veľmi dobrý údaj a prakticky je tento notebook ideálny pre niekoho, kto chce mať počítač celý deň zapnutý a nechce si robiť starosti o náklady na energie.

Jeho úspornosť je vidieť aj na tom, že počas syntetického testu zvládol bežať 9:21 hod. V reálnom teste počas môjho používania som dosiahol čas na úrovni 6,5 hodiny. Na nabíjanie sa dá použiť dodávaný 65 W adaptér s koncovkou USB-C alebo nabíjačka k vášmu smartfónu s dostatočným výkonom.

S funkciou ExpressCharge sa dá zvoliť rýchlejší režim nabíjania, no kto sa neponáhľa a chce šetriť batériu, je tu možnosť inteligentného nabíjania. Bude pomalšie ale úspornejšie voči opotrebovaniu batérie. Nástroj Dell Optimizer umožňuje nastaviť riadenie spotreby ako aj režimy nabíjania. Kto potrebuje chladiť notebook účinnejšie má možnosť, zvoliť chladný režim aj za cenu hlučnejšie počítača.

dell optimizer 2023 okno s nastavenim nabijaniaZdroj: TOUCHIT

Kto pozerá cez rameno?

Funkcia sledovania toho, kto sa pohybuje za vami a či vám niekto nepozerá na obrazovku, zatiaľ nie je štandardnou funkciou. V tomto notebooku je funkcia dostupná a treba ju zapnúť dodatočne. V prípade, že sa vám niekto pozerá cez rameno, dostanete notifikáciu a obrazovka sa rozostrí. Takisto je možné využiť šetrenie energie, respektíve zhasínanie displeja, ak sa naň nepozeráte. S takýmito funkciami som sa stretol aj v minulosti, no výrobcovia ich ešte neintegrujú štandardne a väčšinou sú súčasťou drahších modelov.

Verdikt

Dell Latitude 5540 prekvapí skutočne dlhou výdržou v režime na batériu a výbavou svojich portov. Samozrejmosťou je použitie najnovšieho modelu procesoru od Intelu a vysoký kancelársky výkon. Na notebooku treba oceniť minimálnu hlučnosť. Tiež plnohodnotnú klávesnicu pre tých, ktorí využijú číselný blok.

Celkovo sa notebook veľmi dobre používa aj v spojitosti s videokonferenciami alebo práci na kancelárskom obsahu. Displej s papierovo nižšou svietivosťou nie je prekážkou. Oceniť treba aj doplnkovú výbavu od výrobcu, ktorá sa stará o optimalizáciu spotreby a nabíjania ako aj inteligentnú funkciu toho, či sa vám niekto nepozerá na displej.

Cena: 1490 eur

Zapožičal: ASBIS SK

Páči sa nám

  • Plnohodnotná klávesnica
  • Vysoký kancelársky výkon
  • Výbava portov
  • Takmer vždy úplne tichý
  • Extra dlhá výdrž na jedno nabitie

Nepáči sa nám

  • Ocenili by sme už pomer strán displeja 16:10

Technické parametre

Model notebooku / ParameterDell Latitude 5540
ProcesorIntel Core i5-1345U 1,6 ÷ 4,7 GHz, 12 MB smart cache (12 ÷ 55 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný disk256 GB SSD
Hlavný displej15,6″, IPS, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 AX / Bluetooth 5.3
Porty2 × USB 3.2 Gen 1, 2 × USB-C / TB / DP / PD, HDMI 2.0, LAN, microSD, audio
Operačný systémWindows 11 Pro
Rozmery [mm]358 × 233 × 23
Hmotnosť [kg]1,61
ZapožičalASBIS SK
Cena (EUR s DPH)1490
Model / TestyDell Latitude 5540
PCMark 10 – Kancelársky výkon5243
3DMark 11 – Herný výkon5329
VR Mark – Orange Room1645
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]417,3
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]9:21
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]37,5 – 229,7
Faktor mobility5,81

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.