Inovovaná séria Precision má všetko, čo potrebujete. Cena ale odpovedá zameraniu a určeniu pre profesionálov.

Tí ocenia predovšetkým technologické možnosti a výber komponentov. Odpovedajú totiž certifikácii Independent Software Vendor (ISV). Zo strany výrobcu máte garanciu, že použitý hardvér a softvér bude spolu ladiť tak, aby ste mohli využívať tento nástroj v profesionálnom nasadení. Silná grafická karta je určená na nasadenie v 3D aplikáciách alebo aplikáciách typu CAD. Môžete sa zahrať aj hry, ale na to grafická karta primárne nie je určená.

Okrem vysokého výkonu najnovšej verzie procesora Intel 12. generácie a grafickej karty NVIDIA RTX A1000 je silnou stránkou notebooku aj displej s vysokou svietivosťou do 500 nitov. Notebook má aj ochranu proti otvoreniu, aby sa zamedzilo manipulovaniu s komponentmi a takisto má zvýšené zabezpečenie integrity BIOSu.

dell precision 5570Zdroj: TOUCHIT
dell precision 5570

Displej a zameranie

Na nastavenie displeja sa dá použiť softvér Dell Premiere Color a prispôsobiť si farby podľa žiadaného výstupu. Či už budete sledovať video alebo pracovať s grafikou, vždy dostanete odpovedajúce farby. Rozdielom oproti bežným notebookom alebo displejom je aj možnosť detailného prispôsobenia jasu a teploty farieb a ukladať si vaše nastavenia toho vlastných profilov. Toto je ideálna možnosť pre grafikov, ktorí potrebujú vytvoriť identické predlohy s tlačeným výstupom, tiež v prípade úpravy fotografií alebo napríklad zaistiť vernosť farieb pri 3D modelovaní.

dell-premiere-color

Pomer strán

Dell skonštruoval tento notebook trochu inak. Rozmerovo použil pomer strán 16:9, avšak displej je vo formáte 16:10. Dostávate priestor, ktorý v novinke na tento rok očakávate a práca s notebookom je vďaka tomu pohodlnejšia. Uhol otvorenia veka by mohol byť väčší. Novinky posledných mesiacov nielen u tohto výrobcu ukazujú, že toto pravdepodobne nie je parameter, na ktorý by kupujúci dbali.

Približne 130° otvorenie sa vám nemusí javiť ako dostatočné, najmä pre tenký okraj na spodnej strane displeja. Začína príliš nízko, ale toto je dôvod, prečo sa výrobcovi podarilo vtesnať 16“ displej do tela 15,6“ notebooku.

Širšie rozmery notebooku výrobca využil na pridanie stereo reproduktorov vedľa nej. Podporujú stereo aj priestorový zvuk s tým, že časť zvuku sa šíri aj do spodnej časti. Využíva sa tým rezonancia o podložku, typicky o pracovný stôl. Hrajú vynikajúco a rozhodne korešpondujú s určením notebooku. Toto je skutočná multimediálna stanica obrazom i zvukom.

Klávesnica má štandardne dva stupne bieleho podsvietenia a v BIOSe sa dá zmeniť jeho trvanie v prípade, že s notebookom nepracujete. Samostatne pre režim napájania z batérie a elektrickej siete. Predvolene nastavená doba 10 sekúnd môže byť pre niekoho krátka a toto je spôsob, ako dĺžku svietenia zmeniť na niektorú z dostupných časových hodnôt alebo natrvalo, kým ho ručne nevypnete.

Tlačidlo na vypnutie má v sebe čítačku odtlačkov a je súčasťou bloku klávesnice. Má ale výrazne silnejší prítlak a je malá pravdepodobnosť, že ho omylom stlačíte. S displejom a jeho pomerom strán ide ruka v ruke obrovský touchpad. Málokde vidíte takto rozmernú plochu.

Technologické možnosti

V rámci tohto segmentu je to infračervená kamera, ktorá vás automaticky prihlási do systému alebo systém uzamkne, keď sa vzdialite od počítača. Toto sa dá nastaviť a je na vás, akým spôsobom sa budete prihlasovať do systému alebo ho uzamykať.

Výkon notebooku a jeho spotreba sa dá riadiť cez overený nástroj Dell Optimizer, ktorému určíte, v akej dobe sa má notebook nabíjať, kedy má bežať v režime na batériu a takisto z neho môžete spraviť nehlučný počítač tým, že ho prepnete do tichého režimu.

dell-optimizer-precision

Na napájanie používa notebook 130 W adaptér sa koncovkou USB-C. Podporuje rýchle nabíjanie a za 20 minút sa nabije o približne 35 %. Na 80 % kapacity je notebook nabitý za jednu hodinu. Správa napájania je riadená cez vyššie uvedený nástroj a je možné používať adaptívne nabíjanie, prípadne rýchle nabíjanie zakázať a šetriť batériu.

Porty USB-C sú jediné dostupné priamo na tele notebooku ak nepočítame audio konektor a slot na SD kartu. Slot na SD kartu je v dnešnej dobe prekvapením, ale toto segment používateľov, ktorý určite nájde využitie aj pre takýto slot. Pochváliť treba výrobcu aj za prítomnosť redukcie z USB-C na USB-A a HDMI port priamo v balení. Možno nebudete musieť nič dokupovať a základnú ponuku portov máte ako súčasť dodávky notebooku.

dell precision 5570Zdroj: TOUCHIT
dell precision 5570

Verdikt

Dell Precision 5570 rozhodne nie je lacný počítač, avšak je to zariadenie určené profesionálom. Tí ocenia inteligentné audio, ktoré rozširuje zvukový zážitok o priestorový zvuk, prípadne potláča rušivé zvuky z okolia pri telefonovaní alebo videokonferencii. Na kvalite zvuku to bolo skutočne poznať.

Je celkom prirodzené, že profesionáli využijú aj výbornú hardvérovú zostavu a použité komponenty. To však vidím v modeli Precision ako samozrejmosť. Okrem toho má notebook špeciálne nástroje na zabezpečenie čo najlepšej konektivity v rámci funkcie Express Connect, ktorá vyhľadá najsilnejší prístupový bod a pripojí vás na. Ideálne do firmy, kde je viacero Wi-Fi sietí.

Precision 5570 je typický príklad, ako má vyzerať vyladený notebook priamo od výrobcu. Dal si záležať nielen na hardvérovej kompatibilite, ale pridal aj softvérové riešenia na to, aby ste z boku vyžmýkali maximum a dosiahli najlepšiu pridanú hodnotu.

Cena: 2999 eur

Zapožičal: ASBIS SK

Páči sa nám

  • hliníkové telo a použitie recyklovaných materiálov
  • špičkové konštrukčné spracovanie a výbava
  • displej a možnosti nastavenia profilov
  • ISV certifikácia
  • reproduktorová zostava
  • možnosť tichého režimu

Nepáči sa nám

  • malý uhol otvorenia veka
  • vyššia cena

Technické parametre

Model notebooku / ParameterDell Precision 5570
ProcesorIntel Core i7-12700H 3,5 ÷ 4,7 GHz, 24 MB cache (35 ÷ 115 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR5 (max. 32 GB)
Pevný disk512 GB SSD
Hlavný displej15,6″, IPS, Anti-Glare, max. rozlíšenie 1920 × 1200 px
Grafická kartaNVIDIA RTX A1000, 4 GB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6ax / Bluetooth 5.2
Porty2 × USB-C Gen 2 + TB4 + PD, 1 × USB-C 3.2 Gen 2, SD, audio
Operačný systémWindows 10 Pro
Rozmery [mm]344 × 230 × 19
Hmotnosť [kg]2,1
ZapožičalASBIS SK
Cena (EUR s DPH)2999
Model / TestyDell Precision 5570
PCMark 10 – Kancelársky výkontest neprešiel
3DMark 11 – Herný výkon13282
VR Mark – Orange Room5818
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1150,2
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]7:07
Faktor mobility3,39

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.