Od prenosného notebooku očakávate nielen nízku hmotnosť, ale v súčasnosti aj technologickú výbavu.

To konkrétne v tomto prípade znamená použitie najnovšieho procesora odolné materiály tak, aby notebook vydržal časté prenášanie a zároveň chcete niečo navyše. Je tu použitie horčíkovej zliatiny a hliníkového tela a takisto aj pomer displeja 16:10, vďaka ktorému sa vám bude na displej lepšie pozerať. Rozšírenie počtu riadkov z 1080 na 1200 je určite poznať a displej tak nebude predĺžený ako v prípade doterajších modelov s pomerom strán 16:9.

Pevná konštrukcia

Kvalitné spracovanie, ktoré vydrží aj menej šetrné zaobchádzanie a najmä časté prenášanie možno v preplnenej batožine, je základom notebooku určeného na cestovanie. O to viac ak má rozmer s 13,3 palcovým displejom. Veko notebooku sa dá otvoriť na uhol 180°, čo aj v prípade, že tento displej nie je dotykový, je užitočná vlastnosť nielen pri práci postojačky.

Väčší rozsah nastavenia je pre používateľa vždy vítaný bonus. Niektorí výrobcovia totiž výrazne obmedzili možnosť otvorenia veka displeja aj pri drahších modeloch. Pánty sú pevné a je na vás aký uhol zvolíte. Displej bude vždy držať stabilne. Konštrukcia notebooku je vyhotovená v súlade s vojenskou normou MIL-STD 810H.

dell latitude 7340Zdroj: TOUCHIT
dell latitude 7340

Displej

Pomer strán displeja 16:10 sa dá chápať ako štandardná súčasť, najmä u lepšie vybavených notebookov. V tomto prípade má svietivosť 400 nitov čo znamená aj dobrú viditeľnosť pri jasnom vonkajšom svetle. Čo sa týka rozlíšenia, tak zvýšením počtu riadkov získate o 5 % viac miesta, avšak aj to sa počíta, najmä na vertikálne zobrazených dokumentoch.

Viac miesta na displeji budete poznať aj na webových stránkach. V tomto prípade je to jednoznačný krok dopredu a v dnešnej dobe prakticky nevyhnutnosť. Displej má certifikáciu TUV na zníženie škodlivosti vyžarovaného modrého svetla. Pre niekoho môže byť užitočná funkcia automatického prispôsobovania jasu na základe svetelných podmienok okolia.

O 33 % väčší touchpad

Vhodným či priam neprehliadnuteľným doplnkom je touchpad. Ten je naozaj veľký a výrobca hovorí, že je až o 33 % väčší pravdepodobne oproti bežným veľkostiam jeho notebookoch. Tu je citeľne širší a určite to prispieva k pohodlnej práci. Je užší a vzhľadom na rozmery notebooku sa výrobcovi nepodarilo zachovať rovnaký pomer strán.

Klávesnica je podsvietená bielym svetlom s dvoma nastaviteľnými stupňami intenzity. Oceníte to nielen pri práci v tmavých svetelných podmienkach. Súčasťou bloku klávesnice je aj tlačidlo na zapnutie. To je vedľa klávesu Delete a omylom ho určite nestlačíte, treba naň poriadne zatlačiť. Súčasťou tohto tlačidla je čítačka odtlačkov prstov. Do systému sa dá prihlasovať ešte cez infračervenú kameru. Je to rýchly a pohodlný spôsob.

Kontrola osôb za vami

V drahších notebookoch býva zvykom, že sa výrobcovia snažia priniesť funkcionalitu navyše. Nie je to len o nastavení zvuku alebo rôznych klávesových skratkách priamo cez klávesnicu. Tu ide konkrétne o bezpečnostné funkcie. Sú napojené na kameru a na tento účel jej treba vyhradiť plný prístup. Výrobca upozorňuje, že neprebieha žiadne nahrávanie ani odosielanie dát a sledovanie prostredníctvom kamery slúži len kvôli detekcii iných osôb, ktoré sú za vaším chrbtom.

Vďaka tomu si môžete nastaviť stmavenie displeja akonáhle sa vzdialite od počítača, prípadne špeciálne upraviť obraz, ak sa niekto bude nachádzať za vami. Rovnako platí aj to, že sa notebook dokáže prebudiť tým, že sa pred neho posadíte. Táto funkcionalita sa zvykne objavovať v prípade infračervených kamier, no nie vždy býva v takto plnej výbave. Toto rozhodne treba oceniť a je to neštandardná funkcia, ktorú získate. O to viac, že notebook je určený na cestovanie, kde sa kde logicky máte menej súkromia ako v kancelárii.

Výdrž 5,5 hodiny

Latitude ponúka všetky zavedené funkcie tejto značky, ako je napríklad správa napájania, výber, kedy sa bude notebook používať z externého zdroja a kedy z batérie na základe definovaných hodín vo vašom týždennom harmonograme. Sú tu aj funkcie na riadenie napájania a optimalizácie spotreby.

Využiť môžete optimalizovanú spotrebu, prípadne prepnúť zariadenie do tichého alebo čo najviac chladeného režimu. Nechýba podpora rýchleho nabíjania. Výrobca dodáva 65 W adaptér s koncovkou USB-C. Toto je zároveň jediný spôsob, ako notebook nabiť a výrobca už nepoužil svoj vlastný konektor. Oba porty USB-C sú blízko vedľa seba. Zapojenie širších USB zariadení bude znamenať odpojenie napájacieho kábla.

Multimédiá

Latitude má celkovo 4 reproduktory, dva smerujú hore a sú po bokoch klávesnice, ďalšie dva sú umiestnené v spodnej časti. V notebooku sú funkcie, ktoré využijete pri videokonferenciách, ako napríklad odstraňovač okolitých hlukov, prípadne si vylepšite zvukový výstup o 3D audio. Zvuk je nadpriemerný a aj keď ide o rozmerovo malý počítač produkuje plnší a vyváženejší zvuk ako väčšie modely na trhu.

Verdikt

Dell Latitude 7340 Je notebook s množstvom nadštandardných funkcií a jeho cena koniec koncov nie je až tak vysoká, vzhľadom na to, že ide o značku Dell. Má prepracované spracovanie, vďaka ktorému sa vám bude pohodlne pracovať aj na zariadení s menším rozmerom. Má na dotyk príjemnú klávesnicu.

Je tu možnosť vypnúť mikrofón priamo cez klávesovú skratku a takisto aj zakryť kameru fyzickou západkou. V tomto smere získavate skutočne špičkovú výbavu, ktorá povedzme na prvý pohľad nie je vidieť, avšak zbadáte ju hneď, ako notebook začnete používať.

Cena: 2115 eur

Zapožičal: ASBIS SK

Páči sa nám

  • malé rozmery a odolné telo
  • displej 16:10
  • podsvietená klávesnica
  • bezpečnostné funkcie IR kamery
  • zvuk zo 4 reproduktorov

Nepáči sa nám

  • porty USB-C sú blízko seba

Technické parametre

Model notebooku / ParameterDell Latitude 7340
ProcesorIntel Core i7-1365U 3,9 ÷ 5,2 GHz, 12 MB cache (15 ÷ 55 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR5 (max. 16 GB)
Pevný disk512 GB SSD
Hlavný displej13,3″, IPS, max. rozlíšenie 1920 × 1200 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.3
Porty2 × USB-C Gen 2 + TB4 + PD, 1 × USB 3.2 Gen 1, HDMI 2.0, SmartCard, audio
Operačný systémWindows 11 Pro
Rozmery [mm]299 × 213 × 18
Hmotnosť [kg]1,29
ZapožičalASBIS SK
Cena (EUR s DPH)2115
Model / TestyDell Latitude 7340
PCMark 10 – Kancelársky výkon5082
3DMark 11 – Herný výkon5492
VR Mark – Orange Room2226
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1909,6
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]5:34
Faktor mobility4,32

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.