Kamery a fotoaparáty testujeme v redakcii bežne, ale takéto špecifické zariadenia sa objavujú iba zriedka. Prečo zo vzduchu na zem? DJI Osmo Pro je ručný stabilizátor s kamerovým modulom DJI Zenmuse X5, ktorý bol pôvodne vyvinutý pre veľký dron – DJI Inspire 1.

Základom celého zariadenia je teda tento modul, ktorý sa cez špeciálny adaptér pripája k rukoväti. Tú dobre poznáme, nakoľko je identická s tými, ktoré využívajú DJI Osmo alebo DJI Osmo Mobile 1. Testovaná verzia má prívlastok Combo, čo znamená rozšírené balenie s množstvom príslušenstva.

Obsah balenia a prvé dojmy

Verzia Combo je určená profesionálom, ktorí potrebujú byť vždy a všade na 100 % pripravení. V balení teda nájdete rukoväť, kameru s 3-osovým stabilizátorom Zenmuse X5, adaptér kamery, držiak mobilného telefónu, univerzálny držiak pre rôzne príslušenstvo, cestovný mikrofón, 4 batérie, nabíjací adaptér, nabíjaciu stanicu pre 4 batérie, externý batériový modul, 16 GB microSD kartu a odolný prepravný kufor z plastu, do ktorého sa toto všetko vojde. Zariadenie je po dodaní v takom stave, ako je opísané – rozobrané do detailu.

Zostavenie použiteľnej kamery si vyžaduje nejaký čas, ale v zásade nejde o nič zložité. Iba to tak po vybalení pôsobí. Základom zostavy je rukoväť, na ktorú sa montuje adaptér a následne kamerový modul so stabilizátorom. Adaptér má tri úchyty, z čoho sú dva použiteľné na pripojenie držiakov pre externé príslušenstvo a smartfón. My sme pri natáčaní používali kompletne zložené zariadenie s vloženým smartfónom a pripojeným bezdrôtovým prijímačom pre mikrofón. Takáto zostava má svoju váhu, ale dá sa s ňou pracovať.

Stabilizovaný kamerový modul – DJI Zenmuse X5

V zloženom stave vyzerá DJI Osmo Pro ako čudesný hybrid, dôležité sú však výsledky

Zenmuse X5 je modul, ktorý je zložený z 3-osového stabilizátora a kamery s vymeniteľnými objektívmi (bajonet: Micro Four Thirds). Kamera má veľký 4/3“ CMOS snímač s rozlíšením 16 Mpx a objektív DJI MFT 15 mm, f/1.7 (ASPH). Snímač aj objektív majú výbornú kvalitu, za čo hovoria najmä ich výsledky. Výsledné videá, ale aj fotografie sú nádherné. Majú dynamiku, reálne podanie farieb a neskutočnú hĺbku ostrosti, bez šumu. Samozrejme, záleží od nastavenia a aktuálnych podmienok. Video je možné zaznamenávať v maximálnom rozlíšení 4K, 24/30 fps. Minimálne rozlíšenie je Full HD – 24/30/48/60 fps (formát MP4/MOV). Fotografie majú rozlíšenie 16 Mpx (formát JPEG/DNG).

Záznam zvuku na integrovaný mikrofón je nepoužiteľný. S pribaleným mini mikrofónom to je lepšie, ale na profi účely odporúčame použiť kvalitný mikrofón, napr. Røde VideoMic Pro+.

Maximálny dátový tok videa je 60 Mbps. Kamera vydrží na jednu 1225 mAh batériu pracovať viac ako hodinu – záleží to aj od konkrétnych podmienok. Výhodou je, že za rovnakú hodinu sa batéria aj nabije. Pamäťová karta (microSD, max. 64 GB) sa vkladá priamo do kamery a hneď veľa jej slotu je microUSB konektor na prenos súborov. K funkčnosti 3-osového stabilizátora iba toľko, že pracuje nadmieru presne, čo je vidieť na krásne stabilizovaných záberoch. Záves (gimbal) sa otáča o 330° a ako celok má množstvo doplnkových nastavení. Rukoväť disponuje základnými ovládacími prvkami, a taktiež sa do nej pripája externý mikrofón (3,5 mm jack konektor). Jedinou nevýhodou tejto zostavy je zaostrovanie. Každú výraznejšiu scénu treba preostriť, čo je náročné a nie vždy dobre realizovateľné.

Aplikácia DJI GO

Aplikácia pre Osmo Pro neponúka toľko funkcií a režimov, ako sme očakávali. Ide skôr o čisté prostredie, kde si môžete nastaviť zásadné detaily podľa seba. Chápeme to, nakoľko nejde o zariadenie pre bežného používateľa, ktorý preferuje automatické nastavenia a rôzne automatické režimy. Osmo Pro je kamera pre profesionálov, ktorí si radi nastavujú veci podľa vlastných predstáv a aktuálnych podmienok. Aplikácia DJI GO je zdarma (iOS/Android) a pred jej používaním sa treba registrovať. Na základnej ploche, s náhľadom obrazu, sú zobrazené všetky podstatné informácie o aktuálnom nastavení, priebehu natáčania a batérii. Rýchlo sa viete dostať aj k nastaveniam kamery, gimbalu alebo k manuálnemu zaostrovaniu.

Prostredie aplikácie DJO GO ponúka najpotrebnejší základ

Ponuka režimov je minimálna a patrí skôr tvorbe fotografií (intervalové/sekvenčné snímanie + HDR fotografia). Pri videu, ako aj fotografii si môžete vybrať, či použijete automatický alebo manuálny režim, ktorý obsahuje všetky podstatné prvky. Nechýba ani detailné nastavenie audia. Preostrovanie sa vykonáva kliknutím na displej smartfónu – k dispozícii je aj manuálne zaostrovanie. Nechýbajú ani detaily ako mriežka, asistent zaostrovania, rôzne filtre, a tiež možnosť zmeny rozlíšenia videa alebo fotografie, vrátane zmeny formátu. V aplikácii je množstvo nastavení, s ktorými si prispôsobíte funkčnosť kamery do najmenšieho detailu. Dodajme, že prítomná je aj funkcia živého prenosu obrazu na rôzne sociálne siete.

Cena: 2399 EUR alebo 2070 EUR (rozbalené zariadenie)

Zapožičal: www.alza.sk

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE