Na Slovensku máme oficiálne ďalšieho Číňana. Spoločnosť DooGee začala u nás predávať svoj bezrámikový telefón Mix, ktorý sa dizajnom podobá na minuloročné prekvapenie Xiaomi Mi Mix. Zariadenie od DooGee je však praktickejšie, snáď s výnimkou prednej kamery, ktorá je kvôli minimálnemu rámiku tiež umiestnená pod displejom. Pri fotení selfie fotiek bude potrebné otočiť telefón dolu hlavou.

DooGee vyzerá na prvý pohľad štýlovo, dvojnásobne vo farebnej verzii Aurora Blue, ktorú sme mali k dispozícii na testovanie. Celkový dojem trochu kazia od výroby nalepené ochranné fólie, ktoré môžu pôsobiť rušivo. Fólie sú po oboch stranách telefónu, pretože aj chrbát pokrýva ochranné sklo Corning Gorilla Glass 5. To by však malo byť nadštandardne odolné aj bez fólií.

5,5-palcový displej má rozlíšenie 1280 × 720 px, čo nám však počas používania až tak nevadilo. Potešilo nás, že ide o Super AMOLED panel. Zobrazenie farieb je jasné a živé, k pozorovacím uhlom nemáme pripomienky a rovnako ani k čitateľnosti na slnku. Neostrosť displeja sme aj napriek menšiemu rozlíšeniu nepostrehli.

Pod displejom sa nachádza snímač odtlačkov prstov, ku ktorému máme niekoľko pripomienok. Senzor dokáže obvykle správne rozoznať priložený prst. V uspatom stave však často nereaguje na prst a je potrebné manuálne stlačiť napájacie tlačidlo, aby sa aktivoval displej a telefón začal identifikovať priložený prst. Resp. treba viackrát priložiť prst k senzoru, ale ani to vždy nepomáha. Je to otravné a rúca to pridanú hodnotu čítačky odtlačkov prstov, pričom nepomáha ani úprava nastavení batérie, ak by toto správanie náhodou súviselo napr. s energeticky efektívnejším režimom.

Model telefónuDooGee Mix
Operačný systémAndroid 7.0
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 64
ProcesorMediaTek Helio P25, 8-jadrový, max. 2,5 GHz
Displej, počet fariebSuper AMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 720 × 1080
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, bgn, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video16 Mpx + 8 Mpx / Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video5 Mpx / HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3380 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]144 × 76 × 8 / 193
Konektormicro USB
ZapožičalDooGee
Cena [EUR s DPH]266,9
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score54472
PCMark for Android – Performance4760
3DMark Sling Shot Extreme – Total734
Graphic627
Physics1817
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť4/5
Výdrž4/5

Tiež je škoda, že sa výrobcovi nepodarilo zakomponovať ostatné systémové tlačidlá v okolí senzora. Vo výsledku to znamená, že čítačku budete používať iba na odomykanie telefónu a návrat na domovskú obrazovku (alebo jej priradíte inú funkciu v nastaveniach) a pre zvyšné úkony budete používať softvérové systémové tlačidlá v spodnom riadku displeja. Je to trochu otravné, ale dá sa na to zvyknúť.

Telefón ponúka microUSB konektor, 3,5 mm jack a prekvapujúco kvalitnú a hlasnú stereo reprodukciu zvuku, pri ktorej využíva aj slúchadlo nad displejom. Na chrbte nájdete duálny fotoaparát s dvojnásobným optickým zoomom. Kvalita fotiek však za veľa nestojí a aj v porovnaní s inými telefónmi z tohto testu vychádza DooGee Mix horšie.

Zariadenie však poteší veľmi slušnou výbavou. Ku kombinácii procesor MediaTek Helio P25, 6 GB RAM a 64 GB úložisko nemáme pripomienky. Telefón fungoval svižne a ponúka aj nadštandardnú výdrž batérie vďaka 3380 mAh batérii a už spomenutému HD rozlíšeniu displeja.

Hodnotenie
+ dizajn,
+ výbava,
+ cena,
+ dobrá výdrž batérie
– slabšia kvalita fotiek,
– anglické texty v slovenskej lokalizácii,
– nespoľahlivý snímač odtlačkov prstov

Cena: 266,90 EUR
Zapožičal: DooGee

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017,  ako súčasť test telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit