Zaujímavosťou je, že výbava je štedrejšia, ako by sme predpokladali. To v oblasti hardvéru ako aj softvérových rozšírení.

Konštrukčná stránka ukazuje, že výrobca myslel na všetko. Pogumované telo a hrubšia vrstva tohto materiálu ochráni telefón pri pádoch. Boky zosilnené hliníkovými plátmi zase celkovo prispievajú k pevnosti celku. Konektor microUSB a audiokonektor používajú gumový kryt. To je ideálne proti nečistotám a dajú sa ľahko odchýliť. Na nabíjanie nemusíte používať dodávaný microUSB kábel, ale prakticky ľubovoľný. Okolo konektora je dostatočná rezerva po jeho stranách, aj keď je viac zapustených v ochranných prvkoch tela.

Na tele je tlačidlo SOS, ktoré sa dá nastaviť na privolanie pomoci prostredníctvom vašich kontaktov. V rámci systémových rozšírení je tu podpora gest a zvolíte si sami, ktoré chcete alebo nechcete používať. Napríklad vytvorenie snímky obrazovky dotykom tromi prstami naraz na displeji.

Výrobca sa vydal s dobou a integroval dve šošovky zadného fotoaparátu. Nemyslíme si, že v telefóne s cenou niečo vyše stovky je toto treba. Najmä pri slabšej výbave. Nuž 2 GB RAM tu budete cítiť aj keď je tu takmer čistý Android. Výrobca do neho zasiahol minimálne, ale treba uznať, že pridal zaujímavé nástroje. Je tu kompas, uhlomer, meranie výšky, určovanie rovnováhy atď. Takto si predstavujeme dodatočné nástroje v tomto type smartfónu.

V skutočnosti sme nijako výrazne nepociťovali naozaj malé rozlíšenie displeja. Má len 480 x 960 px, a to je na dnešnú dobu naozaj málo. Tu ale získate výdrž navyše a na pohľad to nepredstavuje žiadne limity.

Špecialitou je odolnosť IP69K, ktorá zaručuje prežitie pod vysokým tlakom vody a pri teplote 80 °C. V zime vydrží celých 24 hodín bez poškodenia pri teplote -30 °C. Aligator použil odolné sklo Panda, DooGee sa rozhodlo pre o dve generácie staršie sklo Gorilla Glass 4, dnes je šiesta generácia. To nie je na prekážku, uvádzame to len pre vašu informáciu.

Do smartfónu bude treba vložiť pamäťovú kartu. Kapacita 16 GB úložiska je naozaj málo, tým ale prídete o Dual SIM, pretože jeden slot je pre obe karty spoločný. Výhradu máme aj k snímaču odtlačkov. Nedokázali sme si na jeho polohu zvyknúť. Je to ale niečo, čo sa po čase naučíte. Telefón má v rámci ochrany pred pádmi veľmi mierne zaoblenú a akoby nafúknutú zadnú stranu a snímač vyššie ako by sme chceli.

Model telefónuDooGee S40
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 5. 3. 2019
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
ProcesorMT6739, 4-jadrový, 1,5 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 480 × 960, 18:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDHC do 32 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFCáno, BGN, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video8 + 5 Mpx
Predný fotoaparát / video5 Mpx
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4650 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]158 × 79 × 14 / 238
KonektormicroUSB, 10 W
ZapožičalDooGee
Cena [EUR s DPH]119
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score46608
PCMark for Android – Performance3707
3DMark Sling Shot Extreme – Total125
Graphic101
Physics690
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť2/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Odolá mrazom aj vysokým teplotám
  • Zosilnený špeciálne proti pádom
  • Nešmýka sa a je stabilný na hocakom povrchu

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Iba 2 GB RAM
  • Horšie dostupná čítačka odtlačkov

Verdikt

DooGee S40 je smartfón obložený ochranou tak, ako to vidieť len málokde. Cena je naozaj vynikajúca a prekonáva Aligator. Ak chcete tenký mobil, zoberiete si Aligator. Ak chcete lepšiu cenu a nevadí vám väčšia hrúbka a minimálny výkon, S40 je pre vás.

Cena: 119 €

Zapožičal: DooGee

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.