EIZO ColorEdge CS2410 je monitor, ktorý je určený primárne kreatívnym používateľom.

Ocení ho každý, kto edituje fotografie, pracuje s videom alebo zalamuje časopisy. Predpokladom je, že pracujete primárne vo farebnom priestore sRGB a vyžadujete jeho kompletné pokrytie.

EIZO ColorEdge CS2410 pokrýva 100 % farebného priestoru sRGB. Otestovali sme to aj pomocou sondy v redakcii, namerali sme hodnotu 99,8 %. Chválime aj vysokú vernosť zobrazenia farieb. Z praktického hľadiska poteší, že monitor ponúka hardvérovú kalibráciu pre režim sRGB a do tohto režimu sa môžete rýchlo prepnúť cez nastavenia. EIZO zároveň k tomu monitoru ponúka bezplatný softvér ColorNavigator 7, pomocou ktorého si môžete urobiť kalibráciu monitora a otestovať pokrytie farieb.

Program ColorNavigator 7 umožňuje automatickú kalibráciu pomocou sondy, my sme použili sondu X-Rite i1Display Pro. K dispozícii je aj manuálne nastavenie bieleho bodu, čo môžete využiť, pokiaľ nemáte k dispozícii sondu. Koncept je taký, že si vytlačíte obrázok a manuálne si nastavíte monitor tak, aby farby na obrazovke zodpovedali tomu, čo vidíte na vytlačenej fotografii. ColorNavigator 7 ukladá profil nielen v počítači, ale posiela ho aj priamo do monitora. K dispozícii je celkovo 5 režimov – 3 kalibrácie, sRGB a nastaviteľný režim.

EIZO ColorEdge CS2410 je praktický monitor. Ponúka rozlíšenie 1920 × 1200 pixelov a pomer strán 16 : 10. Tento formát je na účely úprav fotografií vhodnejší ako tradičný pomer 16 : 9. Uhlopriečka monitora je 24,1 palca. Maximálny a minimálny nameraný jas nájdete v tabuľke a rovnako aj pokrytie jednotlivých farebných priestorov, ktoré sme namerali.

Stojan monitora umožňuje nastavenie výšky, náklonu a natočenia. Monitor môžete používať aj v režime na výšku. K dispozícii sú HDMI 1.4, DisplayPort 1.3 a DVI-D 1.4 porty. Nechýba ani USB hub, ktorý obsahuje trojicu USB 3.1 portov. Pripojenie cez USB kábel medzi monitorom a počítačom je potrebné aj z hľadiska použitia spomenutého programu ColorNavigator 7.

Samotná obrazovka je matná a nadštandardne potláča odrazy svetla. Chválime rovnomerné podsvietenie a veľmi dobré pozorovacie uhly. EIZO využíva technológiu DUE, aby zabezpečil rovnomerné zobrazenie farieb a jasu na celej ploche monitora. Toto môžeme z testovania potvrdiť a je to vlastnosť, ktorú pri práci s fotografiami určite oceníte.

Ovládanie nastavení zabezpečujú dotykové tlačidlá, tie však fungujú oveľa spoľahlivejšie v porovnaní s konkurenčnými monitormi. V rámci nastavení nájdete všetky potrebné parametre na optimálne nastavenie obrazu.

ModelEIZO ColorEdge CS2410
Veľkosť a typ panela24,1″, IPS, 1920 × 1200 px, 60 Hz
Minimálny a maximálny jas, odozva28,08 až 263,58 cd/m2, 14 ms
Pokrytie farebného priestoru99,8 % sRGB, 77,8 % Adobe RGB, 81,5 % DCI P3
Nastaviteľná výška, USB hub, extra funkcieÁno, áno, hardvérová kalibrácia, kalibračný softvér zadarmo
KonektivitaHDMI 1.4, DisplayPort 1.3, DVI-D 1.4, 3× USB 3.1,
thumbs-up-icon

Výhody

  • vernosť zobrazenia farieb
  • kalibračný softvér zadarmo

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • 24 palcov sa môže niekomu máliť

Verdikt

EIZO ColorEdge CS2410 je monitor pre fotografov. Oceňujeme 100 % pokrytie farebného priestoru sRGB, rovnomerné zobrazenie jasu na celej ploche a tiež aj verné zobrazenie farieb. Pridanou hodnotou je kalibračný softvér, ktorý je k monitoru k dispozícii zadarmo a umožňuje manuálnu kalibráciu a tiež aj automatické nastavenie pomocou kalibračnej sondy.

Cena: 505 €

Zapožičal: EIZO

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit