Tlačiareň, pri ktorej nebudete musieť počítať náklady.

Zariadenie s názvom EcoTank L8050 od Epsonu je vo forme samostatnej tlačiarne bez skenera a poskytne možnosť tlačiť rýchlo a kvalitne nielen bežné kancelárske predlohy, ale aj fotografie. Pripojiť ju môžete prostredníctvom kábla USB alebo Wi-Fi. Výrobca ju navrhol tak, aby ste s ňou mali minimálne starosti, čomu odpovedá aj plnenie tankových zásobníkov a aj sprevádzkovanie.

Celkovo ide o jednoduché zariadenie na obsluhu a jediné čo potrebujete, je použiť mobilnú aplikáciu alebo ju pripojiť k počítaču. Ovládače sa nainštalujú automaticky a v prípade spojenia s mobilným telefónom cez bezdrôtovú sieť máte k dispozícii automatické vyhľadanie zariadenia. Tlačiť môžete behom niekoľkých minút po rozbalení. Najviac času zaberie úvodná inicializácia, do ktorej treba započítať aj naliatie atramentov do prázdnych zásobníkov. Závisí to teda od vašej šikovnosti, no systém je urobený tak, aby ste sa pri ňom nezašpinili.

Epson EcoTank L8050Zdroj: TOUCHIT
Epson EcoTank L8050

3-ročná záruka

Technológie postupujú dopredu, a tak sa netreba obávať ani toho, že vám atramenty zaschnú. Zariadenie má prepracovaný režim servisu, ktorý zvládnete urobiť priamo z rozhrania ovládačov. Čistenie trysiek a tlačovej hlavy je tak otázka niekoľkých kliknutí. Výrobca sa chváli aj tým, že k zariadeniu dáva trojročnú záruku. Stačí sa zaregistrovať na stránke výrobcu.

Fotografie a tlač

Ovládanie prebieha prostredníctvom tlačidiel na zariadení, no v praxi hovoríme o tom, že zariadenie ovládate cez smartfón alebo počítač. Kapacita atramentových zásobníkov umožňuje vytlačiť až 2100 farebných fotografií s rozmerom 10 × 15 cm. Okrem toho sa dajú vytlačiť aj fotografie do rozmeru A4 a je tu možnosť potlače optických diskov vrátane rôznych kartičiek. To sa hodí pri potrebe potlače vlastných plastových kartičiek napríklad pre zamestnancov.

Na tlač je použitých 180 trysiek pri čiernej farbe a takisto rovnaký počet trysiek pre každú z farieb. Veľkosť kvapôčky je minimálne 1,5 pl, čo zariadenie predurčuje na tlač fotografií pri použití kvalitného fotografického papieru. Maximálna rýchlosť tlače je 22 strán za minútu na obyčajnom papieri, vo farebnom aj čiernobielom režime.

Počas testovania sme ocenili dlhodobý prístup výrobcu k úspornej tlači. Tá sa prejavuje výraznou úsporou atramentu a na výtlačku to je vidieť. Takýto výtlačok sa nedá považovať za najkvalitnejší, avšak písmo je dobre čitateľné a vy ušetríte atrament na ďalšiu tlač. Tento spôsob dlhodobo pri výrobcovi oceňujeme. Na tlač dočasných dokumentov alebo dokumentov, pri ktorých nepotrebujete najvyššiu ostrosť a kvalitu grafiky, no potrebujete ich mať z nejakého dôvodu vytlačené, je úsporný režim od Epsonu dobré riešenie.

Epson EcoTank L8050Zdroj: TOUCHIT
Epson EcoTank L8050

Vďaka tomu sa netreba obmedzovať a nemusíte počítať každý výtlačok. Pri použití normálneho alebo najkvalitnejšieho režimu sa čas spomalí na približne 8 strán za minútu tak, ako to uvádza výrobca a vy dostanete veľmi dobre vyzerajúce výtlačky. Takáto tlač sa hodí na tvorbu prezentačných materiálov, kde vyžadujete skutočnú ostrosť a kontrast a takisto aj na tlač rôznych grafov alebo fotografií a na pevný papier. Aj pri ňom totiž dosiahnete veľmi dobré výsledky. Najistejšie je samozrejme použitie fotografického papiera. Do zariadenia sa zmestí celkovo 100 štandardných alebo 20 fotografických listov papiera.

Naše skúsenosti s tlačením sú pozitívne, nakoľko tlačové ovládače majú vysokú dávku prepracovanosti a získate maximálne možnosti prispôsobenia vašich výtlačkov. Výrobca poňal toto zariadenie naozaj komplexne a okrem nízkych nákladov na tlač má aj nízku prevádzku. Počas tlače spotrebuje maximálne 19 W.

Verdikt

Epson EcoTank L8050 vás vyjde v prvotných nákladoch viac ako tlačiareň, ktorá nepoužíva tankový systém alebo niektoré modely konkurencie. Výrobca však prináša zariadenie, ktoré poskytne veľmi dobrý pomer ceny, výtlačku a kvality. Zároveň je treba zdôrazniť, že poskytuje aj veľmi lacné náplne.

Výsledkom je takzvaná opačná situácia a ťaží z nej používateľ. Zariadenie je pohľad drahšie, no ceny náplní sú tak priaznivé, že môžete tlačiť takmer bez obmedzenia. Ideálne použitie tlačiarne je všade tam, kde chcete tlačiť bez toho, aby ste sa obávali nákladov na každú vytlačenú stránku. Na záver ešte upozorňujeme, že ceny tlače sú v centoch, to znamená, že cena tlače nedosahuje ani 1 cent.

Páči sa nám

  • Jednoduché pripojenie na Wi-Fi
  • Extrémne nízka tlač
  • Spôsob čistenia cez softvér
  • Vhodná na tlač fotografií alebo potlač plastových kartičiek

Nepáči sa nám

  • Pre niekoho vyššia cena

Cena: 389 eur

Cena náplní: náplne typu Epson 108 – 9,90 eur, ČB na 3600 strán, každá farebná na 7200 strán

Orientačná cena tlače: 0,275 centov na ČB tlač; 0,8325 centov na farebnú tlač

Zapožičal: Epson

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.