Všestranná multifunkcia s ovládacím panelom a dotykovými tlačidlami sa dobre používa. Tlačí kvalitné fotografie, na dokumentoch dokáže v špeciálnych režimoch ušetriť množstvo atramentu. Toto zariadenie hľadalo mnoho z vás.

Možnosti a tlač

Výbava je zložená presne v duchu konkurenčného modelu. Teda s plochým skenerom, možnosťou kopírovania, ale najmä zamerania na tlač fotiek. Nemusí ísť len o fotografie. Zariadenie sa hodí tam, kde potrebujete striedať typy tlačených dokumentov. Aj preto sme ocenili dva zásobníky.

Nie sú veľkokapacitné, čo pri výťažnosti a nasadenia do menšej kreatívnej kancelárie aj chápeme. Na tejto multifunkcii sa dajú potlačiť aj CD/DVD. Ešte stále pomerne nadštandardnou je automatická tlač na obe strany papiera. Do vstupného zásobníka sa zmestí 100 listov formátu A4 a 20 listov fotografického papiera. Zariadenie, ktoré používa na tlač 5 samostatných atramentov, má piaty atrament v podobe fotografickej čiernej.

Tlačová hlava podporuje rozlíšenie až do 5760 × 1440 dpi. Atramentová technológia umožní vystreliť kvapku s objemom minimálne 1,5 pl. Teda spravidla väčším a používa sa systém premenlivej veľkosti kvapiek. Rozlíšenie skenera je 1200 × 1200 dpi. To je rozlíšenie, ktorým sa už dajú digitalizovať fotky vo veľmi dobre kvalite. Ideálne aj na konvertovanie bežných alebo propagačných materiálov do elektronickej podoby.

Tlač fotografií sa nám najviac pozdávala z počítača. Využiť sa totiž dá špecializovaný softvér na korekciu a tlač fotiek. Jeho hlavnou výhodou je priama podpora modelov od Epson. Všetky nastavenia sú prispôsobené tomu, aby ste si dokázali vytlačiť všetko podľa svojich predstáv. Teda určenie formátu, bez okrajov alebo s okrajmi prípadne aplikovať šetriace režimy na bežné dokumenty.

Tlač fotografií má dva režimy a to štandardný a rýchly. Fotky sme tlačili oboma spôsobmi. Na druhý deň po tlači sme voľným okom nedokázali posúdiť, ktorá z nich má byť tá lepšia. Len pohľadom teda nedokážete v prípade tohto modelu rozpoznať rozdiel medzi štandardným a vysokým režimom kvality tlače. Platí to pri formáte 10 × 15 cm a dobrej predlohe. Na formáte A4 to za istých okolností poznať ide, no aj tak sme si neboli našim tipom celkom istí. Navyše, ak nepoznáte originálnu predlohu, nemáte veľmi ako zistiť čo je lepšie.

Slot na SD kartu vpredu vľavo. Dobre prístupný a môžete tlačiť fotky priamo z rozhrania multifunkcie. To aj s nastavením parametrov a papiera, prípadne si nechať vytlačiť indexový hárok. Nechýba ani rozhranie PictBridge na priamu tlač fotografií z fotoaparátu. Model XP-630 je koncipovaný tak, aby ste ho mohli používať prakticky nezávisle od počítača.

Pripojíte ho na Wi-Fi a tlačiť môžete aj zo smartfónu alebo z iného zariadenia, napríklad cez Direct Wi-Fi. Nakoniec, aj nastavenie bezdrôtového pripojenia tu bola hračka. Môžete si heslo naťukať cez ovládacie šípky, rýchlejší spôsob je použiť sprievodcu pripojením cez počítač. Ten všetko spraví za vás. Hladiny atramentu skontrolujete priamo na displeji, cez nastavenia vykonávate aj údržbu zariadenia v prípade, že by bolo potrebné prečistiť trysky.

Pri tlači fotiek sme museli byť podstatne trpezlivejší. Samotná tlač formátu 10 × 15 cm trvala 20 sekúnd. To je štandardný čas, ale nie najlepší na trhu. Problematickejšia bola dlhšia príprava na samotnú tlač.

Hrkanie mechanizmov trvalo niekedy desiatky sekúnd, pokým sa spustila tlač samotná. To pri fotografickej tlači s definovaním špeciálneho papiera. Bežnú farebnú stranu dokumentu vo formáte A4 vytlačila tlačiareň za 3 sekundy. To je výborná rýchlosť, ktorú zatiaľ žiadne zariadenie na domácu tlač nepodliezlo.

Verdikt

Epson Expression Premium XP-630 zaujme naozaj nízkou cenou. My jej určenie vidíme vo všeobecnejšej rovine. Prekvapilo nás, že na bežných fotkách nepoznáme rozdiel medzi najlepšou kvalitou a zároveň podstatnej dlhším časom tlače oproti bežnej kvalite.

Tu je navyše jeden špeciálny atrament. Pre bežných používateľov, čo fotia s dobrým smartfónom a chcú niečo univerzálne na dokumenty a fotky. Takto by sme definovali zameranie modelu XP-630.

Doba tlače [min:sek] / Model atramentového MFPEpson Expression Premium XP-630
Jednoduchý text, 1 strana, Word0:03
Dokument PDF, 5 strán, Acrobat – najlepšia kvalita3:33
Farebná fotografia 10 × 15 – najlepšia kvalita0:57
Farebná fotografia 10 × 15 – štandard0:20
Farebná fotografia A4 – najlepšia kvalita2:45
Celkové hodnotenie Výsledky
Kvalita fotografií4/5
Rýchlosť tlače fotografií4/5
Náklady na tlač5/5
Náklady na tlač fotografií [centov]0,7061

Poznámka: Náklady v praxi znamenajú sumu ani nie jedného centu

TOP 3 argumenty:

  1. Samostatný zásobník na fotografický papier
  2. Super úsporný režim kvality tlače
  3. Kvalitné fotografie aj v bežnom foto režime

Hodnotenie

+ 5 atramentových farieb, rýchla kancelárska tlač, kvalita fotografií v štandardnom režime

– dlhá príprava na tlač fotiek

Zapožičal: Epson

Cena: 141,99 EUR

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.