Spoločnosť Feiyu je v segmente stabilizátorov pomerne známa.

Vo svojom portfóliu má viacero produktov, Vimble C patrí medzi novinky. Ide o cenovo dostupnejší 3-osový stabilizátor, ktorý je najlacnejší v rámci nášho testu. Je to poznať na niektorých aspektoch, avšak kvalita stabilizácie je vo všeobecnosti dobrá a rozdiel v porovnaní s ostatnými modelmi nie je až taký veľký.

Drobné rozdiely sa prejavia, môžete si všimnúť, či je telefón takmer nehybný počas chôdze alebo sa málinko pohybuje, ako tomu bolo v tomto prípade. V praxi si to však uvedomíte iba vtedy, keď si vedľa seba pustíte video z viacerých stabilizátorov. Rozdiely sú však často minimálne.

Feiyu Tech Vimble C má plastovú rukoväť, ktorá je pomerne hrubá. Je najširšia a najhrubšia spomedzi testovaných modelov, čo môže niekomu prekážať – hlavne, ak máte menšie dlane. Na rukoväti nájdete jedno tlačidlo pre zapnutie/vypnutie stabilizátora, ktoré funguje aj ako spúšť.

Môžete pomocou neho odfotiť fotku alebo zapnúť/vypnúť nahrávanie videa. Nad ním sa nachádza analógový joystick pre ovládanie náklonu a natočenia. Jeho spracovanie a kvalita sú postačujúce, veľkosť nám vyhovovala. Na zadnej strane nájdete tlačidlo pre prepínanie režimov a aktiváciu funkcie priblíženia, ktorá však funguje iba pri používaní doplnkovej mobilnej aplikácie.

Feiyu Tech Vimble C
Uhlový rozsah okolo osi x/y/z320°/320°/320°
Kapacita batérie/udávaná výdrž2200 mAh/ 5 hodín
Nabíjací konektormicro USB

Naspodku nechýba otvor na pripojenie k statívu pomocou štandardného závitu o veľkosti 6,35 mm. Tak to majú všetky testované modely s výnimkou DJI Osmo Mobile, ktorý má závit umiestnený naboku.

Kalibráciu v prípade tohto modelu zabezpečuje pohybujúci sa držiak. To znamená, že ho môžete podľa potreby posunúť doprava alebo doľava. Odporúčame pred prvou kalibráciou preštudovať priložený manuál, ktorý je v prípade slovenskej distribúcie lokalizovaný do slovenčiny. Stabilizátor obsahuje 2200 mAh batériu, podľa výrobcu sľubuje výdrž až 5 hodín. V našom prípade bola výdrž kratšia, čo mohlo byť spôsobené aj testovaným kusom. Nabíjanie prebieha pomocou micro USB kábla.

Gimbal je kompatibilný s telefónmi so šírkou od 55 do 80 mm. Bez problémov si poradí aj s dnešnými 6-palcovými telefónmi. Ich hmotnosť by však nemala presiahnuť 200 gramov. Voliteľným doplnkom stabilizátora je mobilná aplikácia, ktorá umožňuje využívať pokročilé funkcie, ako je sledovanie tváre používateľa.

elefón sa v takom prípade automaticky nakláňa tak, aby vás sledoval. K dispozícii je tiež niekoľko režimov pre tvorbu časozberných videí alebo panorám a pár zabudovaných filtrov. Pokiaľ potrebujete iba stabilizáciu obrazu, aplikáciu môžete ignorovať a namiesto nej použiť systémovú aplikáciu Fotoaparát alebo riešenie tretích strán. Oficiálna aplikácia však predstavuje pridanú hodnotu produktu. S prepojením telefónu a gimbalu sme počas testovania nemali žiadne problémy.

Feiyu Tech Vimble C umožňuje prepínanie medzi niekoľkými režimami stabilizácie. Telefón je stabilizovaný vo všetkých prípadoch, avšak mení sa to, ktoré osi sú uzamknuté. Ide o štandardnú vlastnosť gimbalov, medzi režimami môžete prepínať funkčným tlačidlom v zadnej časti rukoväti – jeho stlačením, resp. podržaním. Zariadenie tiež podporuje prepnutie do vertikálneho režimu.

Hodnotenie:
+ Pomer stabilizácia/cena
+ Slušná aplikácia
– Plastová rukoväť a jej hrúbka

Cena: 159 EUR
Zapožičal: WESTech

Verdikt

Feiyu Tech Vimble C ponúka dobrú stabilizáciu a plastové telo, ktoré svojím spracovaním nemusí každému vyhovovať. Kvalitná bola aj samotná aplikácia.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2017 ako súčasť testu stabilizátorov pre smartfóny, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit