Toto zariadenie vyzerá ako Wi-Fi router, no je to kompletný LTE modem s poriadnou náložou funkcionality.

Operačný systém Frtiz!OS ponúka pridanú hodnotu v nadštandardných funkciách a možnosti konfigurácie.

Zariadenie je potrebné napájať. Je teda vhodné do kancelárie alebo napríklad na chatu. Používa veľký formát SIM karty a v našom prípade nefungovala SIM karta 4ky. 4G karta od Telekomu išla na prvýkrát.

Počiatočná konfigurácia totiž vyžaduje pripojenie k sieti operátora. Až na malé výnimky je tento LTE router takmer stopercentne kompatibilný a použiteľný naprieč Európou. Môžete ho so sebou prenášať, no treba potom rátať s poplatkami za roamingové dáta a fakt, že ho treba externe napájať.

Na tele má aj jeden gigabitový LAN konektor. Do neho môžete pripojiť sieťový disk alebo napríklad počítač. LTE router podporuje prepnutie LAN konektora na 100 Mb/s verziu v rámci šetrení energie. Takéto niečo sme videli aj u iných zariadení tejto značky. Ak port nepoužívate alebo nepotrebujete super rýchlosť, je to vhodné nastavenie. Wi-Fi je štandardu N s maximálnou rýchlosťou 150 Mb/s pre sťahovanie dát a 50 Mb/s pre upload. Podporovaná je teda 2,4 GHz sieť.

Po stránke protokolov podporuje všetko, čo čakáte od pokročilého routera a zároveň LTE modemu. Zaujímavosťou je ukazovateľ kvality signálu priamo na tele zariadení. Prostredníctvom troch LED diód vidíte jeho kvalitu, to pomôže napríklad pri umiestnení zariadenia.

Bezkonkurenčne najlepšie rozhranie dáva administrátorovi k ruke všetky nástroje na vytvorenie bezpečnej siete. Výhodou je absolútna kontrola nad obomi časťami, teda LTE pripojení ako aj lokálnom pripojení na Wi-Fi. Monitor zdrojov ukazuje zaťaženie v reálnom čase a v prehľade vidíte stav jednotlivých pripojení. Teda dát od operátora, Wi-Fi a LAN konektora.

V prípade, že si tento router pripojíte k domácej sieti, môžete navyše filtrovať vlastné udalosti a vytvoriť tak nový bod na definovanie použitia internetu. Je tu samostatný plánovač aktívnej Wi-Fi siete, filter stránok a pripojených počítačov. Presne podľa vzoru iných Fritz!Boxov. Sprístupniť môžete hosťovskú sieť a takisto aj tu máte monitoring energie spotrebovanej jednotlivými rozhraniami zariadenia.

Hodnotenie

+ nadštandardná výbava, monitor vyťaženia siete, Fritz!OS
– Iba 2,4 GHz Wi-Fi

Cena: 259 EUR
Zapožičal: www.krugel.sk

Verdikt

FRITZ!Box 6820 LTE je modem určený do kancelárie a všade tam, kde potrebujete povedzme záložné LTE alebo 3G pripojenie k internetu. Má vlastný manažment siete, dobre poslúži aj na vytvorenie ďalšieho segmentu. Tým, že nemá vlastné napájanie, nie je určený ako cestovný router.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Recenzia: Prenosný router ASUS Travelair AC

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.