Inovované notebooky Lifebook na rok 2018 prinášajú to podstatné, na čo ste zvyknutí. Avšak s malou obmenou. Týka sa hlavne odlišného spracovania opierky na dlane a menších kozmetických úprav na šasi. Tento model zo série E je základný biznis notebook. Nechýba mu ale konektivita cez SIM kartu. Zostala aj pevnosť, napriek tomu, že telo nie je z horčíkovej zliatiny.

Vyhotovenie a používanie

Vo verzii 15,6″ displeja má na klávesnici aj samostatný numerický blok. Má plastové telo, je dosť pevné a pozostáva z overenej konštrukcie vyšších modelov tejto značky. Opierka na dlaň má 3D textúrovanie. Keby nebol povrch plastový, možno by sme tento nový prvok prijali s väčším nadšením. Takto máme pocit, že ide o lacnejší notebook. Na dotyk to až tak príjemné nie je, vizuálne nehovoriac. Touchpad je však presný a dá sa naň spoľahnúť. Tu sme veľmi ocenili tiché tlačidlá. Má ich samostatné a oddelené, čo je vždy dobrá správa pre lepšiu ergonómiu. Integrácia tlačidiel myši priamo do touchpadu nie je taká príjemná ako pri samostatne umiestnených tlačidlách.

Klávesnica nemá podsvietenie. Písanie na nej je trochu tvrdšie, ale presné. Pevnosť uchytenia klávesov pocítite ihneď. Pri porovnaní hlučnosti je zhruba niekde v strede. Ocenili sme štandardné rozmiestnenie klávesov. Nad klávesnicou je tlačidlo na vypnutie notebooku, vedľa stavové LED diódy klávesov ako CapsLock atď. Na prednej hrane sú biele LED diódy signalizujúce stav hardvérových komponentov či stav batérie. Čítačka odtlačkov je na pravej strane opierky a má zmenený dizajn. Je nadštandardne rozmerná a funguje ako ostatné moderné čítačky, stačí priložiť prst.

Reproduktory, ako to už býva u Fujitsu, slúžia skôr ako doplnok, no na hovor cez Skype sú fajn, na počúvanie hovoreného slova tiež. Pri sledovaní TV a filmov nám zvuk pripadal v poriadku. Pri hudbe odporúčame externý reproduktor.

Model notebooku / ParameterFujitsu LifeBook E458
ProcesorIntel Core i5-7200U 2,5 ÷ 3,1 GHz, 3 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4
Pevný diskSamsung, 256 GB, M.2 SSD
Displej15,6″, dotykový, IPS, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px, Anti-Glare
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
Porty2 × USB 3.1, 1 × USB-C,  HDMI, DisplayPort, LAN, VGA, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]379 × 256 × 24
Skutočná hmotnosť [kg]2,075
ZapožičalFujitsu
Cena (EUR s DPH)899

Výkon a hardvérová výbava

Výkonom je orientovaný do strednej triedy. Procesor Intel Core i5-7200U 2,5 ÷ 3,1 GHz je najmä cenovou voľbou. My s ním máme bohaté skúsenosti. Pri bežnej práci sme vždy tvrdili, že nepotrebujeme procesor o triedu vyšší, niektorý z modelov Core i7. Kapacita RAM na úrovni 8 GB je prakticky štandard, ak sa výrobca nerozhodne príliš šetriť a nedá polovičnú verziu. Notebooku nie je čo vytknúť. Je to vstupenka do univerzálneho biznis notebooku, kde sa pozeráte nielen na celkovú rýchlosť a cenu, ale aj koncept. Najmä extra výbava portov. Sú tu klasické USB aj obojstranný USB-C. Tým, že ide o 15,6″ verziu, je tu navyše k HDMI portu aj DisplayPort. Takisto VGA a LAN port v bežnej veľkosti. Dnes už prakticky takúto portovú výbavu nevidno ani pri 15,6-palcovom ani pri väčších modeloch. Občas sa nájdu výnimky v podobe pracovných staníc iných výrobcov.

Notebook je počas väčšiny kancelárskej práce tichý, keď na ňom začnete robiť náročnejšie operácie, ventilátor bude hlučnejší. S prehrievaním sme sa tu nestretli. Najhorúcejšie miesto je na malom kúsku spodnej časti. Výrobca umiestnil komponenty tak, aby sa k nim dalo čo najrýchlejšie dostať. To najmä v servise a umiestnil aj vnútornú výbavu, ktorú treba chladiť. Pod batériou sa nachádza 4G LTE slot, takže využijete dátovú konektivitu kdekoľvek na cestách. Tomu nahráva aj fakt, že výdrž pri práci na batériu sa blíži k piatim hodinám. To je viac, ako ponúkajú iné, často lepšie prenositeľné notebooky.

Model / TestyFujitsu LifeBook E458
Kancelársky výkon – PCMark 102912
Essentials6675
Productivity4669
Digital Content Creation2151
Herný výkon – 3DMark 111543
Graphics score1438
Physics score4032
Combined score1122
VR Mark
Orange Room502
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]368,9
Access time [ms]0,066
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]4:47
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]29,8 / 33,5
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]28,6 / 39,5
Celkové hodnotenie
Faktor mobility2,31
Odolnosť tela4/5
Dizajn3/5
Klávesnica4/5
HW a SW vyladenie5/5
Celkový výkon3/5

thumbs-up-icon

Výhody

  • pevné telo
  • dobré chladenie
  • nadštandardná výbava portov
  • tichý
  • 4G LTE modem

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • bez dokovacieho konektora
  • základné reproduktory

Verdikt

Fujitsu Lifebook E458 je notebook na firemné použitie. Má pevnú konštrukciu, 4G LTE modem a ešte aj dlho vydrží na batériu. Na pohľad až tak nezaujme, má ale všetky najpodstatnejšie porty, ktoré dnes existujú. Výkonovo bude postačovať aj na mierne náročnejšie úlohy.

Cena: 899 EUR

Zapožičal: Fujitsu

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.