Vysoko prenosný notebook od Fujitsu vychádza z modelovej série U7x7 a toto je doslova kabelkový notebook.

S uhlopriečkou displeja 12,5″ sa tak zmestí všade. Je však určený skôr pre tých, čo skutočne používajú kaviarne, letiskové haly alebo úzky priestor v lietadle ako svoju kanceláriu. Ako plnohodnotná náhrada za stolový počítač sa nám zdal trochu malý.

Vyhotovenie a používanie

Notebook je odolný a bez ujmy prežije každodenné prenášanie, nech už s ním idete kamkoľvek. Výhodou je, že v malom tele poskytne vysoký výkon. Protišmykové gumičky na spodnej časti držia pevne a notebook sa tak nebude šmýkať. To oceníte najmä na kaviarenských stolíkoch a obyčajne tam, kde bojujete s miestom. Zároveň ale potrebujete skutočnú stabilitu.

Možnosť rozšírenia portov je cez tento dokovací konektor na spodnej strane modelu LifeBook U727

Hliníkový povrch opierky na ruku pôsobí jemne chladivo. Aj v letných mesiacoch sa bude na notebooku dobre pracovať. Navzdory menšiemu telu je tu dostatok miesta. Klávesy F a šípky sú zmenšené. V tomto prípade výrobca zvolil rovnako veľké šípky, a tak sa nebudete mýliť pri stláčaní horných a bočných, keď horné mali polovičné rozmery bočných. Zmenšený Enter nám nerobil problém. Kompaktnosť klávesnice si zachováva všetky atribúty rýchleho písania. Navyše má dvojstupňové podsvietenie. Mohla byť však jemnejšia, hoci nepatrí medzi najtvrdšie. Je presná a nemusíte silno tlačiť, aby sa kláves stlačil. Na znížený profil klávesov sme si museli zhruba dva – tri dni zvykať.

Touchpad fungoval spoľahlivo, ale všimli sme si rozkývané tlačidlá pod ním. Ich stlačenie bolo síce spoľahlivé, no mali sme pocit, že ich treba dotláčať viac. Tu by sme sa len ťažko zaobišli bez myši.

Reproduktory sú umiestnené nad klávesnicou. Na sledovanie filmov postačujú a nepotrebujete externý reproduktor. Na prehrávanie hudby nestačia a zvuk je mierne plechový a výšky príliš silné až rušiace. Prekážala nám však spätná väzba a praskanie pri zapojení externého reproduktora. V čase, keď sa neprehrával žiadny zvukový obsah, bolo praskanie v reproduktore rušivé.

Výkon a hardvérová výbava

Siedma generácia procesorov Intel Core i je záruka výkonu. Tu je navyše model Intel Core i7-7600U 2,8 ÷ 3,9 GHz takže jeden z najvyšších v tejto sérii. K tomu je tu nadštandardná kapacita RAM, a to až na úrovni 16 GB. Postačuje to na bežný výkon aj náročnejšie úlohy, aby sa počítač nijako nespomaľoval. Disk od Samsungu mohol byť aj rýchlejší. Toto je spodná hranica výkonu takýchto SSD diskov. Kapacita je však dostatočná a 512 GB bude stačiť naozaj každému.

Palm Secure čítačka na modeli LifeBook U727

Počas kancelárskej práce je tichý, počuť len jemné šumenie ventilátora. V záťaži je hlučnejší, no nie dlho. Nie je tu dlhý proces chladenia, kým sa ventilátor vráti na nižšie otáčky.

LifeBook U727 sa pri vyššej záťaži zahrieva viac ako model od Lenova. Je však podstatne menší a má aj výkonnejší procesor.

Notebook je navrhnutý tak, aby poskytol čo najviac možností. Nekladie si za cieľ byť najtenší na trhu. Vďaka tomu tu máme VGA konektor, DisplayPort alebo LAN konektor v plnej veľkosti. Tu, na rozdiel iných notebookov, Fujitsu nie je rozkladací. Do tela sa zmestila aj čítačka Smart kariet. Na prednej hrane je čítačka SD kariet. Tu sme ocenili, že netrčia z tela notebooku a môžete ich nosiť zasunuté aj počas prenášania.

Silnou stránkou je možnosť pripojiť notebook do dokovacej stanice LifeBook Port Replicator. Získate štyri USB 3.0 porty, dva USB-C porty, dva DisplayPorty, VGA, LAN a DVI port navyše. Tiež aj samostatný vstup na mikrofón a výstup na slúchadlá.

Okrem toho, že je tu TMP 2.0 čip na zabezpečenie vašich dát, je tu prihlasovanie cez čítačku dlane Palm Secure. Tým, že je bezkontaktná, je považovaná za spoľahlivejšiu ako klasická čítačka odtlačkov.

Softvérový nástroj na konfiguráciu Palm Secure čítačky

 

TOP3 pre LifeBook U727

  • Rozmery a výkon
  • Čítačka dlane PalmSecure
  • Dokovací konektor

Hodnotenie

+ čítačka dlane, USB-C, odolné telo, štandardné rozmery portov, nízka hlučnosť
– chrčanie z externého reproduktora, ak sa notebook zároveň nabíja

Cena: 2429 EUR
Zapožičal: Fujitsu

Verdikt

Fujitsu LifeBook U727 je malý prenosný notebook v plnej výbave. Nie je taký pekný a ani nemá najtenšie telo. Má ale veľmi dobrú portovú výbavu, bezdotykovú čítačku PalmSecure a je to naozaj poriadny pracant so 16 GB RAM. Cena ale odpovedá jeho prenosnosti a výkonu v malom tele.

Tabuľka výkonnostných testov notebooku:

Model / TestyFujitsu LifeBook U727
Kancelársky výkon – PCMark 8
Home accelerated score3428
Work accelerated score4829
Herný výkon – 3DMark 11
Score1615
Graphics score1478
Physics score4447
Combined score1283
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]222,9
Access time [ms]0,065
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]3:07
Spotreba
Priemerná spotreba [W]14
Cena za rok [EUR]10,57
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]40,9 / 42,3
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]41,3 / 44,6
Celkové hodnotenie
Faktor mobility2,57
Odolnosť tela5/5
Dizajn3/5
Klávesnica4/5
Výkon3/5

Tabuľka technických parametrov notebooku:

Model notebooku / ParameterFujitsu LifeBook U727
ProcesorIntel Core i7-7600U 2,8 ÷ 3,9 GHz, 4 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4
Pevný diskSamsung, 512 GB SSD
Displej12,5, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px, anfireflexný, dotykový
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
Porty2 × USB 3.0, 1 × USB-C, DisplyPort, VGA, LAN, DockPort, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]302 × 209 × 20
Skutočná hmotnosť [kg]1,212
Záručná doba [mesiacov]24
ZapožičalFujitsu
Cena (EUR s DPH)2429

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 6/2017 ako súčasť veľkého testu biznis notebookov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Prečítajte si aj:

Recenzia Acer TravelMate X3: Najkrajší biznis notebook, aký si môžete kúpiť

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.