Značka Fujitsu je známa svojimi počítačmi pre náročných používateľov.

Tí dostávajú dlhé roky odpovedajúci štandard v podobe pracovných notebookov rôznych veľkostí. Dodali by sme, že aj tvarov, avšak ten sa mení len minimálne. Prakticky je závislý na uhlopriečke. Obrovský Enter je jednou zo zvyklostí tejto značky a veru dobre sa naň zvyká. Jeho veľkosť zaberie dva riadky a v súčte veľkosť štyroch klávesov aj rozstupom.

Vyhotovenie a používanie

Nami testovaný model má samozrejme hliníkové šasi. Okrem plastového spodku je tu z hliníka aj opierka na ruky. Kancelársky dojem dotvárajú signalizačné diódy. Nad klávesnicou vpravo ich je päť. Sú stavové, takže buď svietia alebo nie. Určite vás nebudú rušiť svojím blikaním. Ďalšie stavové sú na prednej úzkej hrane, tie sú štyri a len jedna patrí pevnému disku.

Výhrady máme k podsvieteniu klávesnice. Sú tu dve úrovne, no ani na tej druhej nedosahuje biele svetlo intenzitu ako na prvej úrovni pri iných notebookoch. Jej výhodou však je, že obsahuje kompletnú zostavu klávesov. Touchpad je klasický, nie je to „clickpad“. Je pevný a reaguje spoľahlivo. Pri počte notebookov, ktoré nám prejdú rukami, je tento z tých lepších. Je to cítiť pri prvom použití.

Zároveň sme ocenili takmer nehlučné tlačidlá touchpadu. Keď už sme pri hlučnosti, „cenu za ticho“ by dostala aj klávesnica. Takmer nie je počuť a vydáva len jemné „svišťanie“. Je vidno, že výrobca vyrába svoje notebooky s tým, že sa budú aj reálne používať. U745-ku môžete s trochou preháňania používať aj v spálni bez toho, aby ste niekoho rušili.

Silnou stránkou je výdrž. Náš benchmarkový test ukázal výdrž viac ako 10 hodín. V reálnom teste počítajte s 8-hodinovou výdržou. Svoj podiel na tom má aj režim Eco. Ten sa zapína a vypína tlačidlom Eco priamo nad klávesnicou. Vo Fujitsu notebookoch má svoje nezastupiteľné miesto. A je to podstatne lepšie, ako meniť profily vo Windows a myšou sa prepínať medzi nimi. Jedným tlačidlom sa dá vypnúť Bluetooth a Wi-Fi. Ak máte konfiguráciu s LTE modemom, tak aj ten.

Výkon a hardvérová výbava

Z pohľadu na tabuľku je jasné, že tento notebook by mal „papierovo“ ťahať za kratší koniec. Najmä ak zoberieme do úvahy, že je tu procesor Intel Core i3 piatej generácie. V skutočnosti však ide o značne výkonný stroj. Pohľad na benchmarky ukáže rozdiely skôr medzi typmi CPU ako generácií. Intel síce svoje procesory zlepšuje, a to najmä v prípade výkonu a TDP. Dramatické rozdiely tu však nie sú. Keďže tento notebook bol vynikajúco optimalizovaný, práca na ňom bola pohodlnejšia a plynulejšia ako na tabuľkovo výkonnejšom stroji od HP. A to aj napriek mierne pomalšiemu disku.

Ten má len 128 GB, čo nám spôsobilo menšie komplikácie, no vložením 64 GB SDXC karty do čítačky sme vyriešili, kde uskladniť filmy. Nevnímame 128 GB disk ako kritickú nevýhodu, o čom si inak môžete prečítať aj v našom článku o kúpe diskov v tomto vydaní TOUCHIT. Notebook je počas kancelárskej práce aj pri viacerých oknách webového prehliadača veľmi tichý. Dá sa povedať, že je nehlučný. Ventilátor sa ozve naozaj len sporadicky.

Naša konfigurácia mala displej s rozlíšením 1600 x 900 px. To už je údaj, ktorý môže zavážiť a veru sme si za tie roky na plné Full HD zvykli. Je tu dotykový displej, ktorý dáva zmysel, pretože veko sa dá vyklopiť až na úroveň 180°. Využili sme aj rozkladací LAN konektor, nie ste teda závislí iba na Wi-Fi.

Hodnotenie

+ hliníková konštrukcia, nehlučná klávesnica, tichý chod, nadštandardná výbava portov
– slabé podsvietenie klávesov

Cena: 990 EUR
Zapožičal: Fujitsu

Verdikt

Fujitsu LifeBook U745 je špičkový stroj na prácu. Páčila sa nám jeho spoľahlivosť, extrémna reálna výdrž akumulátora a celkový koncept. Teda pohodlná klávesnica, plnohodnotná výbava portov a celková optimalizácia systému.

Tabuľka technických parametrov notebooku:

Model notebooku / ParameterFujitsu LifeBook U745
ProcesorIntel Core i3-5010U 2,10 GHz, 3 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR3
Pevný diskSamsung, 128 GB SSD
Displej14″, dotykový, anti-reflexný, max. rozlíšenie 1600 × 900 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 5500
Porty3 × USB 3.0,VGA, DisplayPort, RJ-45, SmartCard, čítačka SD,  audio vstup a výstup
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]333 × 234 × 19
Skutočná hmotnosť [kg]1,695
Záručná doba [mesiacov]24
ZapožičalFujitsu
Cena (EUR s DPH)990

Tabuľka výkonnostných testov notebooku:

Model/ParameterFujitsu LifeBook U745
PCMark 83016
Home accelerated score3016
Work accelerated score3905
3DMark 111224
3DMark score1224
Graphics score1103
Physics score3066
Combined score1136
HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]252,2
Access time [ms]0,139
Batériové testy10:18
Powermark, Productivity test [hh:mm]10:18
Video Playback Time [hh:mm]4:20
Spotreba
Priemerná spotreba [W]14
Cena za rok [EUR]10,57
Teplota
V najhorúcejšom mieste, výkon [°C]43,1
Celkové zhodnotenie
Dizajn95%
Faktor mobility6,08
Komfort95%

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.