LifeBookov má Fujitsu viac.

Je to prirodzené a každá séria má svoje špecifické vlastnosti. Tento model v sérii U sa vyznačuje prepracovaným dizajnom, nadštandardnými technológiami a hmotnosťou. Vlastne toto je jeden z mála 15,6″ notebookov, ktoré majú veľmi nízku hmotnosť.

Vyhotovenie a používanie

Telo je dostatočne odolné a zároveň tenké. Väčšina bežných používateľov má námietky voči cene. Pri pohľade na technické parametre si poviete, že iní predávajú notebook neporovnateľne lacnejšie. To, čo si my všímame je nielen procesor, ktorí všetci kupujú od jedného (prípadne druhého výrobcu), ale aj to, ako sa celý notebook správa. Pri väčších modeloch je väčšie riziko poškodenia, najmä pri takom tenkom tele.

Výrobca použil kombináciu hliníka a horčíka a tomuto šasi môžete veriť. Nemusíte sa o notebook starať ako v bavlnke. Môžete ho so sebou nosiť kam potrebujete a nepoškriabete ho ani v preplnenej batožine.

Klávesnica je podsvietená a jednotlivé klávesy majú nízky zdvih. Nie je to nič extrémne a ľahko si na ňu zvyknete. Jediným pre nás netradičným prvkom bolo umiestnenie klávesu Tab namiesto klávesu NumLock v hornej časti numerického bloku. Občas sme oň zavadili a namiesto zapnutia numerickej klávesnice po reštarte, sme v textovom editore pohli tabulátorom.

Dobre sa používa aj touchpad, čítačka odtlačkov je na prednej hrane. To je trochu nezvyk. Notebook je patrične veľký a spomenúť si, že potrebujete zasunúť kartu do notebooku vyžaduje jeho posúvanie. Neraz v miestach, kde nemáte veľa priestoru. Tlačidlo Eco už nie je samostatné, ale je súčasťou funkčných klávesov.

Ostatné prvky zostali tak, ako sú na ne používatelia zvyknutí. Teda stavové kontrolky vedľa tlačidla na zapnutie nad klávesnicou a stav batérie, Wi-Fi a ďalšie sú vľavo na prednej hrane.

Výkon a hardvérová výbava

Týmto sa dostávame k ďalšej technologickej výbave. Je ňou čítačka krvného riečiska. Technológia sa volá PalmSecure a zatiaľ ide o najbezpečnejší spôsob prihlasovania do notebooku. Podobá sa na nové čítačky prstov v notebookoch, no tu sa prikladá dlaň. Ide o bezkontaktnú technológiu. Nasnímate si dlaň z výšky zhruba 5 cm a potom sa takto prihlasujete do systému. Technológia rozpoznáva unikátnosť rozloženia žíl u každého človeka, zároveň či ide o okysličenú krv. Filmová scéna s priložením odrezanej ruky tu nikomu nepomôže.

O výkon sa stará CPU Intel Core i7-7600U 2,8 ÷ 3,9 GHz a nadštandardných 16 GB RAM. Konštatujeme, že toto je skrátka cítiť. Najmä na tom, že sa notebook nepreťaží ani pri mnohých otvorených aplikáciách, práci s videom alebo napríklad virtuálnych strojoch, ktoré často používame. Rozlíšenie je na nás príliš vysoké aj na 15,6″ displeji. Kto chce nádherný obraz, je to v poriadku, my sme ho znížili, aby sme na displeji niečo videli a nemuseli opticky korigovať veľkosť prvkov.

Notebook sa neprehrieva, hoci na niektorých miestach dosiahol teplotu takmer 45 °C. Chválime výdrž. V praxi môžete počítať s takmer piatimi hodinami na Wi-Fi a bez výrazného obmedzenia. Skúšali sme aj režim Eco, ktorý podtaktuje CPU. Počítač bol mierne pomalší, no dalo sa na ňom bežne pracovať s kancelárskymi aplikáciami alebo pri hromadných úpravách obrázkov.

Hodnotenie

+ kvalitná konštrukcia, čítačka PalmSecure, vysoký výkon, kapacita RAM
– diskutabilná potreba 4K displeja

Cena: 1499 EUR
Zapožičal: Fujitsu

Verdikt

Fujitsu LifeBook U757 je super stroj, ktorý je, vzhľadom na svoje väčšie telo, veľmi ľahký. Nosiť tento notebook so sebou sa nám veľmi páčilo. Ďalším argumentom je technológia PalmSecure, ktorá výrazne zvyšuje zabezpečenie notebooku a vašich dát.

Tabuľka technických parametrov notebookov:

Model notebooku / ParameterFujitsu LifeBook U757
ProcesorIntel Core i7-7600U 2,8 ÷ 3,9 GHz, 4 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4
Pevný disk512 GB SSD
Displej15,6″, max. rozlíšenie 3840 × 2160 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
Porty2 × USB 3.0, 1 × USB-C, HDMI / DisplyPort, VGA, LAN, DockPort, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]378 × 256 × 19
Skutočná hmotnosť [kg]1,752
Záručná doba [mesiacov]24
ZapožičalFujitsu
Cena (EUR s DPH)1499

Tabuľka výkonnostných testov notebookov:

Model / ParameterFujitsu LifeBook U757
PCMark 82831
Home accelerated score2831
Work accelerated score2273
3DMark 111640
3DMark score1640
Graphics score1502
Physics score4517
Combined score1299
HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]150,3
Access time [ms]0,076
Batériové testy6:39
Powermark, Productivity test [hh:mm]6:39
Video Playback Time [hh:mm]2:50
Spotreba
Priemerná spotreba [W]21
Cena za rok [EUR]15,86
Teplota
V najhorúcejšom mieste, výkon [°C]44,9
Celkové zhodnotenie
Dizajn90%
Faktor mobility3,8
Komfort95%

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.