Fujitsu vyrába počítače, ktoré sú určené primárne na prácu a do podnikového prostredia. Z tohto hľadiska je niekedy zaujímavé otestovať takéto zariadenie a porovnať jeho dizajn s Windows tabletmi iných výrobcov.

Fujitsu STYLISTIC Q738 má jednoduchý a praktický dizajn. Predná strana neohúri, boky prekvapia množstvom portov a zadná strana púta pozornosť výrezom, do ktorého výrobca umiestnil snímač odtlačkov prstov. Ten fungoval spoľahlivejšie v porovnaní s modelom od Aceru.

Tablet sme dostali na test vo verzii bez klávesnice. Prekvapilo nás to, súčasťou balenia však bola dokovacia stanica. Tento typ príslušenstva je už dnes raritou, výrobcovia sa spoliehajú na univerzálne USB-C adaptéry. Fujitsu však vyrába produkty pre biznis využitie, a preto pre STYLISTIC Q738 vytvorilo plnohodnotnú dokovaciu stanicu, ktorú máte položenú na stole a tablet do nej doslova zacvaknete. Prepojenie oboch zariadení je pevné a na odpojenie tabletu je potrebné stlačiť špeciálne tlačidlo.

Výhodou dokovacej stanice je, že obsahuje ethernet, DisplayPort, VGA port a trojicu USB portov. Jednoducho a pohodlne tak môžete tablet premeniť na stolný počítač, stačí ho iba vložiť do dokovacej stanice.

Aj tablet samotný však ponúka vysoko nadštandardnú portovú výbavu, s akou sme sa v tomto segmente zariadení doteraz nestretli. Po bokoch nájdete USB 3.1, USB 2.0 a USB-C porty, micro HDMI, 3,5 mm jack a sloty pre microSD, Micro SIM a SmartCard. Tablet teda pripojíte aj do mobilného internetu.

Fujitsu STYLISTIC Q738 má 13,3-palcový Full HD displej. Je matný a výborne si poradí s odrazmi svetla či odleskami. Ďalej je vybavený procesorom Intel Core i5-8350U so zabudovanou grafickou kartou od Intelu s podporou UHD rozlíšenia. SSD úložisko má 256 GB, operačná pamäť je o veľkosti 8 GB. Poteší aj zvýšená odolnosť konštrukcie a nadpriemerná výdrž batérie.

Samotný tablet je ľahký a dobre prenosný s hmotnosťou necelých 800 gramov. Fujitsu k nemu ponúka aj klávesnicu, tú sme nemali možnosť otestovať. V závislosti od štýlu práce ju však možno ani nebudete potrebovať – pracovať budete v kancelárii po vložení tabletu do dokovacej stanice a v teréne budete používať iba samotný tablet na prezentáciu informácií. Prípadne si k tabletu spárujete ľubovoľnú Bluetooth klávesnicu. Súčasťou balenia je dotykové pero, ktoré sa nabíja po vložení do šachty v konštrukcii tabletu.

ModelFujitsu STYLISTIC Q738
Displej13,3″, IPS, 1920 × 1080, 60 Hz
CPU/GPUIntel Core i5-8350U/Intel UHD Graphics 620
Operačná pamäť/Úložisko8 GB DDR3/256 GB SSD
KonektivitaUSB 3.1, USB 2.0, USB-C, micro HDMI, 3,5 mm jack, slot pre microSD, Micro SIM a SmartCard
Rozmery a hmotnosť315 × 201 × 9,7 mm/0,8 kg (bez klávesnice)
Testy
PCMark 10 – Rozšírený test1 954
PCMark 8 – výdrž/skóre4 : 00/2 460
3DMark – Time Spy275
3DMark – Fire Strike729
3DMark – Sky Diver2 654
VRMark – Orange Room451
VRMark – Blue Room61
thumbs-up-icon

Výhody

  • vynikajúca portová výbava
  • dokovacia stanica pre pohodlnú prácu v kancelárii
  • pero súčasťou balenia
  • zvýšená odolnosť konštrukcie
  • nadpriemerná výdrž batérie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • klávesnica nie je súčasťou balenia
  • nemá zabudovaný stojan

Verdikt

Fujitsu STYLISTIC Q738 je pracovný tablet. To je vidieť na prvý pohľad, zariadenie poteší najmä vysoko nadštandardnou portovou výbavou. Výborná je aj dokovacia stanica do kancelárie. Bez doplnkovej klávesnice však bude tablet slúžiť na cestách najmä na konzumáciu a prezentovanie obsahu.

Cena: 1 778 €

Zapožičal: Fujitsu

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit